Vágólapra másolva!
Hétfőn hajnalban nyolcvanharmadszor osztották ki az Oscar-díjakat. A legjobb film A király beszéde lett, amely összesen négy díjat vitt haza. Natalie Portmant, Colin Firtht, Christian Bale-t és Melissa Leót a színészi kategóriákban díjazták.
Vágólapra másolva!

Melyik színésznő volt a legszebb a vörös szőnyegen? - Nézd meg, mit vett fel Cate Blanchett, Scarlett Johansson, Halle Berry, Sandra Bullock és Anne Hathaway!

Kivel érkeztek a sztárok? - A frissen elvált Scarlett Johansson az ügynökével, Steven Spielberg a lányával jött.

Az idei Oscar-jelöltek és a nyertesek teljes listája

* * *

A 83. Oscar-díjkiosztó egyetlen nagy kérdése az volt, hogy a 12 díjra jelölt A király beszéde vajon letarolja az egész mezőnyt, vagy csak a legfontosabb díjakat zsebeli be. Utóbbi történt, ami talán azt jelzi, hogy a brit kosztümös filmet csak kedvelte az Amerikai Filmakadémia, de nem rajongtak érte. Őszintén szólva, nincs is sok minden a filmben, ami heves érzelmeket válthatna ki. Az alkotás jelöléseiből a négy legjelentősebbet tudta díjra váltani: megkapta a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb férfi főszereplő (Colin Firth) és a legjobb eredeti forgatókönyv díját.

Ez azt jelentette, hogy másoknak is jutott a dicsőség morzsáiból: David Fincher Social Network-je ugyan ahhoz képest pórul járt mindössze három szobrával, hogy a Facebook-film a díjátadószezon elején még nagy favorit volt, de az adaptált forgatókönyv, a vágás és a filmzene fontos díjai együtt mégiscsak azt jelzik, hogy az akadémiai tagok is felismerték a kvalitásait. Az Eredet is megkapta, ami járt neki: a fantasztikus látvány- és hangvilágú filmet négy technikai kategóriában díjazták, a legjobb operatőr díját is elvitte.

Az este nagy vesztesének A félszemű-t nevezhetjük, amely 10 jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani, de a Coen testvérek 2008-ban nyertek a Nem vénnek való vidék-kel, Jeff Bridges pedig tavaly kapott Oscart a Crazy Heart-ért, úgyhogy itt igazából csak Roger Deakins operatőrt kell sajnálni, akit már kilencszer jelöltek, és még egyszer sem kapta meg a szobrot. Ennél nagyobbat egyébként az Oscar történetében eddig csak két film bukott: a Bíborszín és a The Turning Point, amelyeket 11-11 díjra jelöltek, és egyik se vitt el semmit.

A színészi kategóriákban abszolút semmilyen meglepetés nem született, a négy nagy esélyes futott be: Natalie Portman a Fekete hattyú-ért, Colin Firth pedig A király beszédé-ért kapta meg a legjobb főszereplőnek járó díjat, a mellékszereplők közt pedig Christian Bale-t és Melissa Leót ismerték el a The Fighter-ben nyújtott alakításukért.

Forrás: AFP
Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo és Colin Firth. Kattints a képre!

A díjazottakon és a gála színvonalán biztos sok vita zajlik majd a következő napokban, de egy dolog vitán felül jó volt az idei díjkiosztóban: rettenetesen gyorsan, pontosan három óra leforgása alatt lezavarták. A show szervezői Anne Hathawayjel és James Francóval próbálták fiatalosabbá, és ún. virtuális díszletekkel látványosabbá tenni az idei díjkiosztót. Ezeket a célkitűzéseket tulajdonképpen sikerült is megvalósítaniuk: a házigazdapáros természetes bája egy kis frissességet vitt a műsorba, a többrétegű, mozgó kivetítőfelületek pedig valóban egy kicsivel átélhetőbbé tették a gála közben leadott klipeket.

Melyik film hány Oscart nyert

4: A király beszéde
4: Eredet
3: Social Network - A közösségi háló
2: The Fighter - A harcos
2: Toy Story 3
2: Alice Csodaországban
1: Fekete hattyú

Néhány szempontból viszont kifejezetten ósdi volt a show: ismét végig kellett hallgatnunk a betétdalokat, pedig ezeket tavaly már szerencsésen egy rövid klippé redukálták, és elvetették az előző éveknek azt a szimpatikus megoldását is, hogy a színészi díjak felkonferálásánál öt-öt színész megy a színpadra, és így mindegyik jelöltnek jut egy kolléga, aki személyes hangon méltatja. És végül de nem utolsósorban persze hiányoltuk a gáláról a majommaszkos Banksyt is.

* * *

A vörös szőnyeges bevonulás:

Ahogy közeledik a gála kezdete, egyre nagyobb sztárok tűnnek fel a vörös szőnyegen. Megérkezett már Christian Bale, Nicole Kidman, Halle Berry és Jeff Bridges is. A király beszéde mellékszerepéért jelölt Geoffrey Rush teljesen kopasz, és arról beszél, hogy miközben az ember filmet forgat, nem gondolkodik azon, hogy milyen lesz a fogadtatása és nyer-e vele díjakat. Nicole Kidman panaszkodik, hogy fázik. A vörös szőnyeg fölé műanyagfóliát húztak, mert Los Angelesben ma kivételesen hideg van, és lehet, hogy esni is fog.

Gwyneth Paltrow - aki ma este énekelni fog - elárulja a színpadra lépés előtti rutinját: mindig megiszik egy Guinnesst. Az Exit Through the Gift Shop főszereplője, Mr. Brainwash azt állítja, hogy "Banksy is itt van valahol, fekete öltönyben". Könnyű lesz kiszúrni.

Helena Bonham Carter most két egyforma cipőt vett fel (a Golden Globe-on egy piros, egy zöld volt rajta), de azért felkötött egy brit zászlót a vádlijára a biztonság kedvéért. A gyermeket váró Natalie Portman rácáfolt aggodalmainkra, és szerencsére nem függönyben jött, hanem egy gyönyörű lila estélyiben, amiben csodásan fest. Igaz, a fülébe azért függönybojtot akasztott.

Forrás: AFP
Helena Bonham Carter és Sandra Bullock a vörös szőnyegen. Kattints a képre!

James Franco miniinterjút ad, mielőtt színpadra lép, a szokásos flegma stílusában nyomja, arról beszél, hogy jó volt az egyetem a héten, de látszik, hogy egy kissé feszült. Justin Timberlake leleplezi a vörös szőnyeget: nem is piros, hanem rózsaszín. Sandra Bullock - aki tavaly elnyerte a legjobb színésznő díját, és az idén átadja a legjobb színészét - úgy véli, az a jelölt a legnyugodtabb, aki a legkevesebbet aludt az éjjel, úgyhogy szerinte Javier Bardem lesz a legrelaxáltabb, mert ő a kisbabája miatt nem alszik.

Gwyneth Paltrow talpig aranyban válaszol a riporter kérdésére: ha bárkivel duettet énekelhetne, Jay-Z lenne az. Idén nem óvatoskodtak a színekkel a sztárok: Sandra Bullock és Anne Hathaway is égővöröst visel, Scarlett Johansson bordóban, Mila Kunis lilában ragyog.

* * *

Az Oscar-gála percről percre:

Anne Hathaway és James Franco a díjátadó elején máris az Eredet-ben találja magát. Itt van Alec Baldwin is, a tavalyi Oscar-házigazda. Aztán átugranak a Social Network-be, majd a ringben feleselnek a The Fighter szereplőivel, és hóban lovagolnak A félszemű-ben. Hathaway mondja el A király beszédé-t, és kacsának öltözve zavarja meg Portman balettozását a Fekete hattyú-ban. De kiderül, hogy minden eddigi csak illúzió volt, igazából Baldwin álmában vagyunk.

Forrás: AFP
James Franco és Anne Hathaway | Kattints a képre!

James Franco és Anne Hathaway színpadra lép. Hathaway elárulja, hogy azért visel ilyen menő ruhát, hogy a fiatalabb nézőknek is bejöjjön. Panaszkodik, hogy manapság már nem lehet meztelenkedéssel Oscar-jelölést szerezni, Franco pedig, aki a 127 órá-ért jelölt a legjobb férfi főszereplő kategóriában, nincs elájulva az Oscartól, mert nem jár vele pénz. Hathaway anyukája és Franco nagymamája is jelen van: Hathaway anyja rászól a lányára, hogy húzza ki magát, a Franco-nagyi Marky Marknak örül.

Tom Hanks konferálja fel a legjobb látványtervezés és operatőri munka Oscarjait. Itt az első "virtuális díszlet", amelynek részeként a színpad mögött felállított trükkösen többrétegű, félköríves vásznon (?) beúszik a terembe a Titanic is - egész látványos. A legjobb látványtervezés díját Robert Stromberg és Karen O'Hara kapja az Alice Csodaországban-ért. A legjobb operatőrnek járó szobrot az Eredet fényképezéséért Wally Pfister viszi el, aki Christopher Nolan összes filmjét fényképezte. Nolannek köszöni a díjat, akit a mesterének nevez. Szegény Roger Deakins, akit idén kilencedszer jelöltek - most A félszemű-ért -, de még egyszer sem nyert, ismét hoppon maradt.

Franco és Hathaway a színpadra szólítja a 94 éves Kirk Douglast. A bottal érkező színészlegendát állva ünnepli a közönség. '96-os szélütése óta kicsit nehezen beszél, de azért kikezd Hathawayjel. A legjobb női mellékszereplő díját konferálja fel (ezt a díjat a tavalyi legjobb férfi mellékszereplőnek, Christoph Waltznak kellene átadnia, de ő most Polanskival forgatja Az öldöklés istené-t Párizsban). Az Oscart Melissa Leo kapja a The Fighter-ért. Douglas megdicséri, hogy jobban néz ki most, mint a Fighter-ben (ahol erősen prolivá volt maszkírozva). Leo köszönetet mond a rendezőnek, filmbeli partnereinek és a családjának, aztán kicsúszik egy csúnya szó: azt mondja, két évvel ezelőtt, amikor szintén jelölt volt, de nem nyert, sokkal "fucking" könnyebb volt a dolga.

Forrás: AFP
Melissa Leo | Kattints a képre!


Justin Timberlake és Mila Kunis a színpadon, Timberlake azt állítja, ő Banksy, Kunis cáfol. A legjobb animációs film és animációs rövidfilm Oscarját adják át. A legjobb animációs rövidfilm a The Lost Thing, a legjobb animációs film a Toy Story 3.

Egy kicsit visszamegyünk 1929-be, az első Oscar-gálára, aztán máris jön Josh Brolin és Javier Bardem, akik a legjobb adaptált forgatókönyv díját adják át. A szobrot Aaron Sorkin viszi haza a Social Network-ért. Sorkin köszönőbeszédében először a másik Network-öt (Hálózat) említi, amely szintén elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. Mire David Fincherhez ér, már meg is szólal a lekeverőzene. A nagy kérdés jelenleg, hogy a Social Network-nek ez lesz-e a legjelentősebb díja ma este, vagy sikerül a 8 jelölésből mást is szoborra váltani. Jönnek az eredeti forgatókönyvek. Az Oscart David Seidler kapja A király beszédé-ért: a fehérhajú író elárulja, hogy az apja megjósolta már rég, hogy későn érő típus lesz. Megköszöni a királynőnek is, hogy nem ítélte el azért, mert betette a filmbe az "f word"-öt (fuck), és elmeséli, hogy maga is dadogással küzdött.

Hathaway átvedlett szmokingba. Elmondja, hogy szeretett volna az idén is duettet énekelni valakivel, mint két éve Hugh Jackmannel, de az illető cserben hagyta. Rázendít egyedül, a nóta Hugh Jackmanen élcelődik. A végére befut Franco is, Marilyn Monroe-nak öltözve.

Forrás: AFP
Anne Hathaway és James Franco | Kattints a képre!

Russell Brand és Helen Mirren jön, Mirren franciául beszél, Brand "fordítja". Mindezt azért, mert a legjobb idegen nyelvű film Oscarját konferálják fel. A díjat a dán Susanne Bier kapja az Egy jobb világ-ért. Ez a harmadik Oscar-díjas dán film a Babette lakomája (1988) és a Hódító Pelle (1989) után. Bier alig talál szavakat.

Reese Witherspoon mutatja be a legjobb férfi mellékszereplő díjának jelöltjeit. Az Oscart a (szégyenszemre) most először jelölt Christian Bale kapja a The Fighter-ért. "Bloody hell" - kezdi a walesi sztár. Akárcsak A király beszéde írója, Bale is utal Leo káromkodására, és a saját hírhedt kiborulásaira is: "nem fogom bedobni az f-bombát, mint ő, és mint egy párszor régebben jómagam is". Amikor a köszönetnyilvánításokban eljut a feleségéhez, elszorul a torka.

Forrás: AFP
Christian Bale | Kattints a képre!

Hugh Jackman és Nicole Kidman áradozik a hangosfilm megszületéséről. Élő zenekar bukkan fel a háttérben és John Williams legendás Csillagok háborúja-zenéjéből adnak elő egy részletet. Természetesen a legjobb filmzene díja következik. Van igazság: Trent Reznor és Atticus Ross viszi haza a szobrot a Social Network zenéjéért. Reznor annyira borostás, hogy szinte már szakállas, és szerényen beszél.

Matthew McConaughey és Scarlett Johansson adja át a legjobb hangkeverés díját, amelyet az Eredet kap. Ez a film második díja az este. És azonnal bezsebeli a harmadikat is: a hangvágásért is az Eredet stábját ismerik el. A hangmérnökök mindannyian elsősorban Nolannek köszönik a díjat.

Marisa Tomei a korábban átadott tudományos és technikai díjakat összefoglaló klipet konferálja fel. Franco gratulál a "kockafejeknek".

Cate Blanchett a legjobb smink díját adja át, amelyet a Farkasember maszkmesterei, Rick Baker és Dave Elsey vihetnek haza. Rick Bakernek ez már a 7. Oscarja és a 12. jelölése. Legutóbb A grincs-ért kapta meg a szobrot.

Forrás: AFP
Cate Blanchett két szobrot egyensúlyoz | Kattints a képre!

Blanchett a legjobb kosztüm díjával folytatja, amit Colleen Atwood kap az Alice Csodaországban-ért. Ez már a harmadik Oscarja, korábban a Chicagó-ért és az Egy gésa emlékiratai-ért kapta meg az elismerést.

Oscar kimegy az utcára: bejátszást látunk, amelyben az utca embere mesél arról, hogy melyik betétdal a kedvence. Némelyikük dalra is fakad. Az utolsó megszólaló Barack Obama, az ő kedvence az As Time Goes By a Casablancá-ból. Kevin Spacey viszont már a színpadon danolászik, majd George Clooneyként mutatkozik be. Jön az első betétdal élőben, a We Belong Together a Toy Story 3-ból, aztán Mandy Moore énekli az I See the Light-ot az Aranyhaj és a nagy gubanc-ból.

Amy Adams és Jake Gyllenhaal a rövidfilmeket konferálja fel. A legjobb rövid dokumentumfilmnek a Strangers No More című filmet választották, amely egy különleges tel-avivi iskolát mutat be. A legjobb rövid játékfilm pedig a God of Love lett. Rendezője, Luke Matheny súlyos mikrofonfrizurában lép a színpadra: "bárcsak levágattam volna a hajam" - kezdi a beszédét.

Forrás: AFP
Jake Gyllenhaal és Amy Adams | Kattints a képre!

Franco közli, hogy a 2010-es év a musicaleké volt, és máris kapunk egy utólag megzenésített Harry Potter-részletet, majd Toy Story 3-at, de a dolgok a musicalesített Social Network-nél durvulnak el, és az ingnélküliségről daloló Alkonyat-tal tetőznek.

Hathaway játszik egy kicsit a legújabb ruhájával, aztán felkonferálják Francóval Oprah Winfreyt, aki a legjobb dokumentumfilm díját adja át. Az Oscart Charles Ferguson és Audrey Marrs kapja a gazdasági válságról szóló Inside Job-ért. Ferguson azzal kezdi a beszédét, hogy három évvel a válság után helytelen, hogy még egyetlen pénzügyi szereplőt sem csuktak le. Az Inside Job győzelme sajnos azt is jelenti, hogy a majommaszkban vagy másképp álcázott Banksyt nem láthatjuk a színpadon (Exit Through the Gift Shop című filmje is jelölt volt a kategóriában).

És itt van Billy Crystal, a "meglepetésvendég", aki már nyolcszor vezetett Oscar-díjkiosztót, utoljára 2003-ban. Állva tapsolnak neki. Eljátssza, hogy máris átadja a legjobb film díját, de helyette inkább a korábbi Oscar-gálákról mesél. Aztán a virtuális díszlet segítségével belenézhetünk, hogyan vezette a gálát Bob Hope sok-sok évvel ezelőtt.

Robert Downey Jr. és Jude Law a színpadon. Folytatják a Sherlock Holmes-ban elkezdett cívódást, még mindig jól áll nekik. A vizuális trükkök Oscarja jön: az Eredet kapja, ez a negyedik díja. A technikai kategóriák nagy nyertese ma Nolan filmje. Downey Jr.-ék a vágással folytatják. Angus Wall és Kirk Baxter viszi el a díjat a Social Network-ért. Ez Fincher filmjének harmadik díja ma este. Már biztos, hogy A király beszéde teljes tarolást nem végez, de a legfontosabb kategóriák még hátra vannak.

Forrás: AFP
Robert Downey Jr. és Jude Law | Kattints a képre!


Hathaway ismét vörösben. Franco szerint a Winter's Bone és a Rabbit Hole kicsit illetlen filmcímek, nem beszélve az Így neveld a sárkányodat-ról, ami egyenesen gusztustalan.

Céline Dion rázendít, és jön a klip a tavaly elhunyt filmesekről. Felbukkan többek közt Tony Curtis, Gloria Stuart, Arthur Penn, Lynn Redgrave, Dennis Hopper és Irvin Kershner arcképe is. Külön kis megemlékezés jut a színes bőrű énekes- és színésznőnek, Lena Horne-nak, ezt Halle Berry konferálja fel.

Hathaway már csillogó kékben parádézik, és Hilary Swanket szólítja a színpadra, aki pedig a tavalyi nyertes Kathryn Bigelow-t, aki felkonferálja a legjobb rendezés díját. Az Oscart Tom Hooper kapja A király beszédé-ért. Amennyire megérdemelt volt tavaly Bigelow győzelme, annyira kevéssé megérdemelt ez most egy olyan mezőnyben, ahol Fincher, Aronofsky és a Coen testvérek is szerepelnek. Hooper legalább szerény, és azzal kezdi, hogy a többi jelöltnek gratulál, és elmondja, hogy megtiszteltetés számára, hogy közéjük került.

A négyszeres Oscar-jelölt Annette Bening a korábban átadott életműdíjakat bemutató klipet konferálja fel. Eli Wallach, Francis Ford Coppola, Kevin Brownlow és Jean-Luc Godard kapta a díjat, akik közül Godard-nak nem volt kedve eljönni a díjkiosztóra, így csak hárman állnak a színpadon.

A tavaly Oscart nyert, idén is jelölt Jeff Bridges adja át a legjobb női alakítás díját. Sajnos azt a tavalyi rendszert elvetették, hogy minden jelöltet más színész méltat a színpadon, de Bridges igyekszik pótolni a kollégákat: mindenkit egyenként, keresztnéven szólít meg és dicsér, aztán persze mindenki kap egy kis klipet is. Azért ez kevésbé személyes. Az Oscart nem meglepő módon Natalie Portman kapja, akit hatalmas ovációval köszönt a közönség. Portman azt mondja, örülne, ha az járna az Oscar-díjhoz, hogy dolgozhat az összes többi idei jelölttel a kategóriájában. Luc Bessonnak is megköszöni, akitől az első munkáját kapta a Leon, a profi-ban. Párjának, Benjamin Millepied koreográfusnak azt köszöni, hogy megkapta tőle élete legfontosabb szerepét (az anyaságot).

Forrás: AFP
Natalie Portman átveszi az Oscart Jeff Bridgestől | Kattints a képre!

A tavalyi legjobb női alakítás nyertese, Sandra Bullock adja át a legjobb férfi alakítás díját. A rendszer ugyanaz, mint az előbb, egyenként dicséri a jelölteket. Javier Bardemnél azt emeli ki, hogy képes volt egy frizurával megrémiszteni az egész országot a Nem vénnek való vidék-ben. Jeff Bridgest "dude"-nak szólítja A nagy Lebowski-ra utalva, és figyelmezteti, hogy kicsit telhetetlen, hogy a tavalyi győzelme után megint itt van. A Social Network-ért jelölt Jesse Eisenbergnek beszól, hogy még mindig nem jelezte vissza a Facebookon. Aztán céloz rá, hogy jó lenne, ha Colin Firth lassan hazamenne Angliába, és az is kiderül, hogy James Franco legfontosabb alakításának a General Hospital-beli jelenéseit tartja. A díjat Colin Firth kapja A király beszédé-ért. Ismét nem lepődtünk meg. Firth fenyegetőzik, hogy esetleg akaratán kívül táncra fog perdülni, de aztán egy nagyon komoly köszönőbeszédbe kezd. Jó fej: az A Single Man rendezőjének, Tom Fordnak is köszönetet mond - tavaly az ő filmjéért jelölték ugyanebben a kategóriában.

Steven Spielberg adja át a legjobb film díját. Furcsán konferálja fel: felsorol legendás filmeket az Aranypolgár-tól a Dühöngő biká-ig, amelyek nem kapták meg a legjobb film Oscarját, és figyelmezteti azokat, akik nem nyernek, hogy az ő illusztris társaságukba kerülnek. Mintha előre elnézést kérne A király beszéde Oscarjáért. És tényleg A király beszéde viszi haza a szobrot. Mindenki a színpadon, a harmadik producert már lekevernék, de nem hagyja magát.

Forrás: AFP
Steven Spielberg A király beszéde producereivel | Kattints a képre!

Zárásképpen egy általános iskolai kórus érkezik a színpadra, és előadják az Over the Rainbow-t az Óz, a csodák csodájá-ból. Miközben énekelnek, színpadra jön az összes mai díjazott, és együtt búcsúznak.