Nem jutottak el a moziig

tüskevár
Vágólapra másolva!
Pár éve sokat lehetett hallani a Tüskevár filmváltozatáról, nemrég forgott egy ifjúsági film az Állatkertben, készült magyar adaptáció Richard Bach Illúziók című regényéből, és alakult a Bibó Istvánról szóló film is. Egyiket sem látta soha senki. Utánajártunk, hogy miért.
Vágólapra másolva!

Tüskevár
Rendező:
Balogh György

Forrás: [origo]
Kovács Lajos és Nagy Marcell a Tüskevár forgatásán

Amikor a Pizzás rendezője, Balogh György belevágott Fekete István Tüskevár-ának adaptálásába, biztosan nem gondolta, hogy egy ilyen közkedvelt regényt ennyire nehéz lesz megfilmesíteni. A film nagy részét 2005 nyarán, a hiányzó részek többségét 2006 szeptemberében leforgatták, de azóta is dolgoznak kis lépésekben a befejezésén. A rendező elmondta, hogy körülbelül 60 millió forintot költöttek a filmre kizárólag magánpénzekből, most már szinte csak a kópiák előállítására kellene minimálisan 10, ideális esetben 20-30 millió forint.

Balogh kétszer is pályázott az MMKA-nál támogatásra, de a 2006-ban megítélt támogatást 2007-ben visszavonták, 2009-es pályázatát pedig már egyből elutasították. Úgy véli, részben azért nem támogatták, mert ő "kívülről jött ember", nincsenek kapcsolatai, illetve szerinte azért sem, mert az MMKA-nál nem igazán vevők a közönségfilmekre. Véleménye szerint jó volna, ha nagyobb arányban jutna állami támogatás a közönségfilmeknek is, de erre egyelőre nem lát esélyt.

A Tüskevár főhősét, a Balatonon nyaraló városi fiút, Tutajost a Sorstalanság Köves Gyurijának szerepéből ismert Nagy Marcell alakítja, barátját Bütyköt Péntek Bálint játssza, aki szintén szerepelt a Sorstalanság-ban, Matulát pedig Kovács Lajos formálja meg a filmben. Mellettük mellékszerepekben olyan neves színészek láthatók, mint Eperjes Károly, Haumann Péter, Pogány Judit és Hirtling István.

A rendező továbbra is küzd azért, hogy filmje a mozikba kerülhessen, de eddig azt tapasztalta, hogy hiába hangzik el sokszor, hogy ifjúsági filmekre lenne szükség, az ő készen álló filmje sem a televíziók, nem a minisztériumok érdeklődését nem kelti fel. A mozibemutató mellett főcélja, hogy iskolákban vetítsék a filmet. A Tüskevár-ból már több tesztvetítést tartottak, részben diákoknak és tanároknak, és, mint Balogh mondja, mindenhol kedvező fogadtatásra talált az alkotás.

* * *

Bibó körút
Rendező:
Dömölky János

Forrás: [origo]
Képek a Bibó körút forgatásáról | Fotó: filmhu

A rengeteg tévéfilmet jegyző, színházban is rendező Dömölky János (Amerikai cigaretta, Hajnali háztetők) még 2006-ban kezdte forgatni a Bibó körút című életrajzi filmet, amely Bibó Istvánnak, Nagy Imre 1956-os kormánya államminiszterének állított volna emléket. A film kulcsjelenetei november 4-e és 6-a közt játszódnak, azon a három napon, amelyet Bibó a szovjet csapatok által körülvett Parlamentben töltött mint a kormány egyetlen ottmaradt képviselője. A forgatókönyvnek ez a része Göncz Árpád írásán alapul.

Dömölky elmondta, hogy a film teljes költségvetése körülbelül 250 millió forint lett volna, amelyből körülbelül 150 milliót fedezett a Magyar Történelmi Film Alapítvány. Remélték, hogy a film egyike lesz azoknak az alkotásoknak, amelyek állami támogatást kapnak '56 ötvenedik évfordulója alkalmából, azonban mégsem kaptak rá pénzt, így 100 millió forint hiányzott a befejezéséhez.

Tóth Tamás főszereplésével leforgatták a Parlamentben töltött napok előzményeit és a kronológiában utána következő jeleneteket is, de, ahogy Dömölky mondja, "a film tökét" jelentő részből egyáltalán nem forgattak le semmit, és e nélkül még torzóként sem érdemes nyilvánosságra hozni az elkészült részeket. A rendező szerint még körülbelül tíz forgatási napra lenne szükség a film befejezéséhez, de reménytelennek tartja az ehhez szükséges források előteremtését, így már lemondott a filmről. Ráadásul a filmben egykor szereplő színészek (játszott benne többek közt Bán János és Egri Márta) is "öregednek, halnak".

Dömölky nem is azt tartja a legelkeserítőbbnek, hogy nem készülhetett el ez a film, hanem, hogy "Bibó István nem képes főszereplője lenni egy 1956-os filmnek sem. Ez szégyenteljes, felháborító, lehetetlen helyzet".

* * *

Illúziók
Rendező: Bernáth Zsolt

Forrás: [origo]
Gáspár Tibor és Karalyos Gábor az Illúziók című filmben

Bernáth Zsolt lelkes amatőr filmes, aki a barátaival alapított Cruel World Team Független Filmtársulattal több mint tíz éve készít olyan alacsony költségvetésű filmeket, mint a Sohasevolt Glória vagy az Einstein mega Shotgun. 2007-ben Bernáth összeállt a produceri teendőket vállaló Váczy Károllyal, hogy megfilmesítsék Richard Bach Illúziók című, a valóság természetét vizsgáló, misztikus kalandregényét. Mint Bernáth mondja, a film egy "fan movie, egyfajta tiszteletadás Richard Bach-nak", amely eléggé elszakad az alapanyagtól, és "összességében talán 20%-ban épül közvetlenül a regényre."

A honlapon található leírás szerint a film "egy modern messiástörténet, amely két pilóta együtt töltött egy hetét meséli el, akik sétarepültetésből élnek, és különös kalandokba keverednek". A két pilótát Gáspár Tibor és a Moszkva tér-ből ismert Karalyos Gábor játssza. A film mindössze 13 millió forintból készült, ami kizárólag magánpénzekből állt össze, állami támogatás nem volt a büdzsében. Másfél évnyi előkészület után 2008 nyarán leforgott a film, csak egy apró szépséghiba akadt: az alkotók nem rendelkeztek az Illúziók megfilmesítési jogával.

Mint Bernáth mondja, kezdettől próbálták megszerezni a jogokat, de már a jogtulajdonosok megtalálása is hosszú időt vett igénybe, majd miután bizonyossá vált, hogy kinél vannak a jogok, többhónapos levelezés kezdődött. Nem akarták félbehagyni a munkát, ezért annak ellenére befejezték a filmet, hogy a jogok tisztázatlanok voltak. Már az utómunkánál tartottak, amikor kiderült, hogy Richard Bach és a Warner Bros. a könyv amerikai filmváltozatán dolgoznak. Csak pár hét volt a 2009-es Filmszemléig, az Illúziók tervezett premierjéig, amikor megérkezett a végső elutasítás: az amerikai jogtulajdonos semmilyen formában nem engedte a film bemutatását, még a Szemlén sem vetíthették le.

"Egyfajta naivitás volt részünkről, hogy azt hittük, értékelik a jó szándékunkat és az őszinteségünket" - mondja Bernáth, aki utólag úgy látja, azt lett volna a járható út, ha a könyvhöz amúgy is csak részben kötődő filmet más címmel, nem az Illúziók konkrét adaptációjaként csomagolják be, de a hivatalos elutasítás után ezt már késő lett volna meglépni. Bernáthék jelenleg a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági filmjük előkészítésén dolgoznak, ami ugyan nem Conan Doyle-adaptáció, de két főhőse, akik a nagy detektív rajongói, játékból Holmesnak és Watsonnak szólítják egymást. Most már elővigyázatosabbak voltak: még a munkafolyamat elején írásbeli engedélyt kértek és kaptak a nevek használatára az angol jogtulajdonostól.

* * *

ZooKids - Mentsük meg az állatkertet!
Rendező:
Trömböczky Péter

2007 őszén forgott le a családi film, amelyet Trömböczky Péter rendezett, aki a Szcientológia Egyház alapítójának, L. Ron Hubbardnak a filozófiáját követő ÚjReneszánsz színháznak az alapítója, filmesként pedig a Szőke kólá-n dolgozott korábban. A javarészt a Fővárosi Állat- és Növénykertben forgatott film a rendező szerint úgy írható le, mint "a Keménykalap és krumpliorr és A Pál utcai fiúk találkozása, csak éppen a Füvészkert helyett az Állatkert szerepel benne".

A sztoriban krimielemek is vannak: külföldi ingatlanbefektetők szeretnék megkaparintani a telket, amelyen az Állatkert fekszik, és ezt úgy próbálják elérni, hogy lejáratják és csődbe juttatják az intézményt. Machinációikat belülről segíti az állatkert helyettes igazgatója, akit Rékasi Károly alakít. Gyerekek egy csoportja próbálja megmenteni az állatkertet, miközben egy másik csapat a rosszak oldalán küzd. A filmben a számos gyerekszereplő mellett olyan neves, magyar komédiákban gyakran látott színészek is felbukkannak, mint Koltai Róbert, Hollósi Frigyes, Pogány Judit és Molnár Piroska.

Trömböczky elmondta nekünk, hogy bruttó 120 millió forint lett volna a film költségvetése, azonban, amikor elkezdték a forgatást, ebből még csak 60 millió állt a rendelkezésükre, amiből négymillió forintot az RTL Klubtól kaptak. Állami támogatásban reménykedtek, de háromszori pályázásuk mindegyike eredménytelen maradt. A film össze van vágva, a hangutómunka és a kópiakészítés lenne még hátra. A rendező szerint ezekhez kb. ötmillió forintra lenne szükség, de a produkciónak 25 milliós tartozása is van - többek közt a színészek egy része felé -, összesen tehát 30 millió forint kellene.

Időről időre felbukkannak lehetséges új szponzorok, akik segítségével talán be lehetne fejezni a filmet, de eddig nem született konkrét megállapodás egy céggel sem. Trömböczky szerint a helyzet kialakulásában az is szerepet játszott, hogy ő "nem a filmszakma része", ezért nem támogatták alkotását.