Hugh Granttel a depresszió ellen

Hugh Grant
Vágólapra másolva!
Mínuszfokok, sötétség, szmog. Így februárban már vészesen fenyeget, hogy elszakad a cérnánk, egy jó film viszont sok mindenen átsegít. Színészektől kérdeztük meg, ők milyen filmet kapnak elő, ha gyógyszerre van szükségük téli depresszió ellen. Kiderült, hogy a listát az Igazából szerelem és a Monty Python csoport munkái vezetik, de van olyan, akinek brutális vikingfilmtől lesz jobb kedve, és olyan is, aki Bergman alkotásaira szavaz.
Vágólapra másolva!

Kovács Patrícia

Monty Python, Csengetett, Mylord?, South Park - Az abszurd brit humor legjelesebb képviselőit, az örökzöld angol sitcomot és a mocskos szájú rajzfilmsorozatot Kovács Patrícia szívesen nézi minden mennyiségben.

Forrás: [origo]

"Mindegyikben kellő irónia van. Amikor valaki depressziós, nem feltétlenül olyan filmre van szüksége, ami úgy csinál, mintha minden rendben lenne a világban. Nem egy generál nevetés kell, hanem olyan igazi, élő helyzetek, amiken nevetni is lehet."

További tippek téli rosszkedv ellen: szauna és gőz.

* * *

Scherer Péter

Erőszakik, Ádám almái, Igazából szerelem, Monty Python - Colin Farrell mint bérgyilkos Belgiumban, dán abszurditás Ulrich Thomsennel és Mads Mikkelsennel és egy romantikus-vicces kedvenc.

Forrás: [origo]

"Egyik nagy kedvencem az In Bruges [Erőszakik], amit szerintem nálunk nem láttak olyan sokan, mert nagyon buta magyar címet adtak neki. Ez egy fekete humorral átszőtt történet, amelyben hihetetlen jó dumák vannak. A kedvenc jelenetem, amikor az egyik bérgyilkost felhívja Ralph Fiennes, a főnök, és perceken keresztül a város látnivalóiról kérdezgeti. Fiennest nem is látjuk, ami még feszültebbé teszi az egészet. Az Ádám almái egy fanyar, keserédes film, de sok humorral. Ebből a kedvenc jelenetem az, amikor a neonáci megérkezik a parókiába, és a kereszt helyére kiteszi Hitler képét, a lelkész pedig megkérdezi, hogy az apukája van-e a képen. A kommerszebbek közül az Igazából szerelem a kedvencem, abból is a rocksztár, aki úgy akar visszatérni, hogy csinál egy karácsonyi klipet, amiben nyuszilányok nyalogatják az ajkukat. És még a Monty Python-összes, aminek a DVD-változatában volt szerencsém Terry Jonest szinkronizálni, úgyhogy elég jól ismerem".

* * *

Fenyő Iván

Amal - A kanadai film egy Újdelhiben élő szegény riksásról szól. Egy nap a sors összehozza őt egy gazdag milliomossal, aki egy tisztaszívű embert keres, akire ráhagyhatná a vagyonát.

Forrás: [origo]

"A szeretetről, a tisztaságról, a fontos emberi értékekről szól, és ezt állítja szembe a pénz világával. Ettől a filmtől nem úgy derülők jókedvre, mint egy jó vígjátéktól, hanem melegség és nyugalom önti el a szívemet."

További tippek téli rosszkedv ellen: "Tenger, tenger, tenger! Úszás, futás, mindenfajta mozgás a természetben. A természettel való egyesüléstől feltöltődik az ember. És egy kis lightos jazz is segít".

* * *

Szabó Simon

Valhalla Rising - I. sz. 1000 környékén vagyunk, a Mads Mikkelsen által megformált félszemű harcos kiszabadul börtönéből, találkozik keresztényekkel, akikkel elindul a Szentföldre, majd elhajózik az Újvilág felé. A komor tájakat és rengeteg brutalitást felvonultató filmet mi nem találtuk különösebben felemelőnek.

Forrás: [origo]

"Sokan depresszívnek tartják, de gyönyörű tájakon forgatták. Én imádom az ilyen helyeket. Ahol van tér, ott sokkal inkább otthon érzem magam, mint a város morajlásában." Szabó Simon megemlíti még az I. világháború utáni években, a francia vidéken játszódó A lápvidék gyermekei-t, mert "az élet szeretetét nagyon érezni rajta", "a vicces kategóriából" pedig a Nicsak, ki beszél!-t. És nem maradhat ki A holló sem, mert az az egyik kedvenc filmje.

* * *

Csákányi Eszter

Bergman- és Mike Leigh-filmek, Becstelen brigantyk, Igazából szerelem

Forrás: [origo]

"Ha baj van, nem feltétlenül vidám filmmel próbálok kijönni belőle, sokszor inkább behívom azokat a dolgokat, amikkel baj van. Ez korosztályfüggő is, egy idősebb ember szívesen megnéz olyan filmeket, amik közel állnak a korosztályához, én például bármelyik Bergman-filmet vagy egy Mike Leigh-t, mondjuk a Vera Drake-et vagy a Titkok és hazugságok-at. Nagy kedvencem viszont Tarantinótól a Becstelen brigantyk, azon meghalok, úgy nevetek mindig. Legalább ötször láttam már, elolvastam a forgatókönyvét is. Látszik a filmen, hogy Tarantino hatalmas profizmussal, keményen vezényelte le, de nagy szeretetben készült. Egy színész csak álmodik ilyen munkáról. Ami bulvár, de minőségi, az meg az Igazából szerelem."

* * *

Szabó Győző

Igazából szerelem és más brit/Hugh Grant-filmek, illetve Jim Carrey filmjei

Forrás: [origo]

"Az Igazából szerelme-t bármikor meg tudom nézni, és mindig nevetek rajta. Nagyon szeretem az angol humort, például Az eltakarítónő-t, vagy a Négy esküvő és egy temetés-t és Hugh Grant többi filmjét. Jim Carreytől is teljesen kész vagyok, az összes filmjét nagyon csípem, még akkor is, ha néha ízléstelen a humora."

További tippek téli rosszkedv ellen: szaunázás, sport, olvasás a jacuzziban.

* * *

Árpa Attila

A nagy Lebowski, Hivatali patkányok - A Coen testvérek Jeff Bridges főszereplésével készült zseniális vígjátéka, és Mike Judge nem kevésbé vicces irodai őrülete.

Forrás: [origo]

"A nagy Lebowski-ból John Goodman játékát emelném ki, de egyébként a film minden harmadik mondatán lehet röhögni. A Hivatali patkányok-ból pedig a Milton nevű figura a kedvencem, ő mindig feldob, de jó a hózentrógeres főnök is a kávéjával. Ami meglepőbb talán ezeknél, hogy a nagyon egyszerű romantikus vígjátékok nálam is működnek, a feleségemmel szívesen leülök megnézni egy Hugh Grantes-Sandra Bullockos filmet vagy hasonlót. Kivéve az Ízek, imák, szerelmek-et, az már 'too much' nekem".

* * *

Kecskés Karina

Igazából szerelem, Az óriás Sharon Stone-nal, A remény rabjai, Volt egyszer egy Amerika, A misszió Robert De Niróval

"Az óriás tele van szívvel, a szeretetről, az igazi értékekről szól. A remény rabjai is olyan értékeket mutat, amikről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, a barátságról, szerelemről, hűségről, odaadásról. Ezek a filmek mind kizökkentenek a hétköznapokból."

Forrás: [origo]

További tippek téli rosszkedv ellen: "Fürdőbe járni nagyon jó dolog, különösen a Rudast szeretem. Ha az embernek rosszkedve van, az a legjobb, ha kiszakad a város hidegéből és mocskából, és kimegy a természetbe. Lemegy vidékre, sétálgat az erdőben, melegszik egy kályhával vagy kandallóval fűtött házban".

* * *

Elek Ferenc

Gyalog galopp, Aranyoskám, Butaságom története - A Monty Python-klasszikus, a nőnek öltöző Dustin Hoffman és a '65-ös romantikus vígjáték Ruttkai Évával és Básti Lajossal.

Forrás: [origo]

"A Gyalog galopp-ot bármennyiszer meg tudom nézni, arra emlékeztet, hogy nem kell annyira komolyan venni ezt a mindenséget. Az Aranyoskám-at azért szeretem, mert a színészi szakma kiszolgáltatottságáról szól, de megmosolyogtató módon. A Butaságom története is a szakmánkról szól, hihetetlen naiv, és nagyon jókedvem lesz tőle, mert egy boldog kort idéz, amit kellemes nézni".

További tippek téli rosszkedv ellen: "Én általában befekszem a depresszió alá és átadom neki magam, de szerencsém van, mert játszogathatok, és közben picit elfelejthetem a külső dolgokat és élhetek egy másik életet".

* * *

Gubás Gabi

Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán és Végh Zsolt filmjei, Apádra ütök, Közös többszörös, Idétlen időkig

"A magyarok közül a Kálmánchelyi-Végh Zsolt-féle filmeket nagyon szeretem, tőlük bármit szívesen megnézek. Nyerő a humoruk. Külföldi filmek közül az Apádra ütök-filmek első része, a Közös többszörös Michael Keatonnal és az Idétlen időkig Bill Murrayvel. Ezek kikapcsolnak, amikor arra vágyom, a párommal szívesen leülök megnézni őket."

Forrás: [origo]

További tippek téli rosszkedv ellen: "Jó könyv és meleg tea. Ha rosszkedvem van, filmből inkább viccest választok, de könyvből inkább fajsúlyosabbat, amiben el lehet merülni. Amikor az első gyerekemet vártam, a Bűn és bűnhődés-t olvastam, most a hatodik hónapban vagyok és a Háború és békét olvasom. Talán mert ez egy annyira szép és áldott állapot, és meg kell teremteni az egyensúlyt".

* * *

Szőke András

Jet Li- és Tony Jaa-filmek - előbbi nevéhez kínai és amerikai harcművészeti filmek is kötődnek, utóbbi elsősorban az Ong bak-filmekről híres.

Forrás: [origo]

Szőke András először is leszögezte, hogy nála a Bakonyban nincsen depresszív idő. "Mivel a munkámból adódóan sokat vagyok kapcsolatban a mozgóképpel, szabadidőmben inkább a szórakoztató filmeket kedvelem, például Jet Li és Tony Jaa munkáit. Elsősorban az interneten keresztül jutnak el hozzám a filmek, a néhány perces rövidfilmeknek, animációknak ez sokkal inkább terepe, mint a televízió. A klasszikus televíziózás nem interaktív, az internetet jobban kedvelem a kommentelés, az újranézés és a leállítás lehetősége miatt".