Agyevés a Vidámparkban - így készül a 3D-s magyar horrorfilm

Vágólapra másolva!
Éjszaka kimerészkedtünk a Vidámparkba, hogy megnézzük, hogyan készül a Gingerclown című 3D-s magyar horrorkomédia. Kiderült, hogy zárás után agyevő szörny és alienkezű bohóc randalírozik itt, az angol főszereplőktől pedig megtudtuk, hogy melyik magyar szó ismerete a legfontosabb számukra az éjszakai forgatás túléléséhez.
Vágólapra másolva!

"Vannak ragacsos jelenetek" - figyelmeztet Lippert Krisztián producer, amikor éjfél körül a Vidámpark barlangvasútjában művéres flakonok, műpókhálók és igazán piszkos falak közt lavírozunk a szűk folyosón, hogy belenézzünk a Gingerclown forgatásába. Hatvani Balázs 3D-s horrorkomédiája majdnem egy hónapon keresztül forog itt éjszakánként: a tizenéves Sam (Ashley Luke Lloyd) és Jenny (Erin Hayes) iskolatársaik cukkolása miatt egy elhagyatott vidámparkban köt ki, ahol egymást is nehezen elviselő, rémes szörnyekkel kell megküzdeniük.

Első teaser a Gingerclown-hoz

Itt él a Lance Henriksen hangján beszélő Braineater (Agyevő) és a Michael Winslow csodálatos hangutánzó képességét felvonultató Stomachcrumble (Gyomorforgató) is. Mint a nevéből is sejthető, Braineater az emberi agyaktól indul be: azt hiszi, minél többet eszik meg belőlük, annál okosabb lesz. Ashley kedvence az öntudatos Tea Kettle (Teáskanna), aki hajlamos a mocskos káromkodásra, Erin pedig Nellyt, a Sean Young hangján megszólaló Pókasszonyt bírja a legjobban, mert arachnofóbiáját kellett leküzdenie az óriáspókkal való nagy összecsapáshoz.

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia
Ashley Luke Lloydot bekenik művérrel és műpiszokkal | Nézz még több képet a forgatásról!

A legfélelmetesebb mind közül sejthetően persze a címadó bohóc. Ahogy a többi szörny, Gingerclown is szilikonból készült, belülről mozgatott animatronikus báb, amelynek a szeme és a szája is mozog. Bár, ahogy a többi szörnyet, őt is gondosan rejtegetik előlünk a filmesek, annyit azért megtudunk, hogy két és fél méter magas, és meglessük alien stílusú karmos kezét is. A jelenleg magában szomorkodó végtag a mai jelenet felvételéhez kell: a már csupa kosz és vér Sam éppen Gingerclown elől menekül a barlangvasútban, bezárkózik egy szobába, de a bohóc rátöri az ajtót.

A vér és a kosz felhelyezése időigényes munka, de a Samet alakító Ashley a profik türelmével tűri, hogy dolgozzanak rajta a sminkes lányok. A húszéves fiú az észak-angliai Blackpoolból származik, és ugyanolyan kiejtése van, mint a szintén északi Jamie Bellnek volt, mielőtt elkezdett amerikai filmekben játszani. Ashley-nek nem ez az egyetlen kapcsolódási pontja Bell-lel: a Billy Elliot-musical eredeti szereposztásában a West Enden ő játszotta Michaelt, Billy legjobb barátját. Egy apró szerepe volt a Michelle Pfeiffer-féle Anyád lehetnék-ben is, de a Gingerclown az első főszerepe. Akárcsak Erin, ő is Skype-on bonyolított meghallgatás után kapta meg a szerepet.

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia
Erin Hayes és Lippert Krisztián producer | Nézz még több képet a forgatásról!

Ez az első komoly filmszerepe Erinnek is, aki Los Angelesben járt drámaiskolába, de Londonban él. A két színész egybehangzóan közli, hogy életük első főszerepében az éjszakai forgatás a legnehezebb, és nem meglepő, hogy az első szó, amelyet megtanultak magyarul, a "kávé". A forgatás természetesen teljes egészében angolul zajlik, magyar szereplő csak statisztaszinten bukkan fel a filmben. A munkát egy kiejtéstanár segíti, aki kaliforniai akcentust tanít Erinnek és Ashley-nek, hiszen a film - részben legalábbis - az amerikai piacra készül.

Az alkotók a 3D mellett is a jobb eladhatóság reményében döntöttek. Gráf Péter operatőr, aki videoklipekben már használta a 3D-s technikát, két kisméretű, könnyen mozgatható Canon-kamerával dolgozik. A könnyű és kicsi kamera a mai jelenetben is jól jön, mert a menekülő Sam egy egészen szűk kis szobácskába szorul be, de Erin elmeséli, hogy az igazán rázós az volt, amikor a mesecsónak járataiban forgattak, ahonnan egy titokzatos hullát is ki kellett vonszolniuk. Arról nem is beszélve, hogy nagyobb kamerákkal a stáb aligha tudott volna felmászni a barlangvasút fölötti padlástérbe, ahol az egyik jelenetben egy leselejtezett vagy soha el nem készült hullámvasút romjai közt lopakodnak a szereplők.

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia
Hatvani Balázs rendező | Nézz még több képet a forgatásról!

A forgatás szeptemberig tart, és az alkotók szeretnék rohamtempóban befejezni a filmet, hogy a Gingerclown októberben vagy novemberben már bemutatható legyen akár külföldön, akár itthon.