Az év legnagyobb bukásai a moziban

Vágólapra másolva!
A 2011-es anyagilag nem volt túl sikeres év a moziban, a hollywoodi stúdiók bevétele visszaesett 2010-hez képest. A nagy dobások (pl. Transformers 3, Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2, Alkonyat - Hajnalhasadás) mellett bőven akadtak mellélövések is minden műfajban. Nehéz pontosan megállapítani, hogy egy film mekkorát bukott, mert a nagy produkcióknak a gyártási büdzsén felül jelentős, de általában nem nyilvános marketingköltségük is van, és az sem mindegy, a veszteséget egy stúdió állja vagy többen osztoznak rajta. Ezért nem is állapítottunk meg sorrendet az év öt legnagyobb filmes bukása közt.
Vágólapra másolva!

Anyát a Marsra! (Mars Needs Moms)
Mennyiből készült?
150 millió dollár
Mennyit hozott? 39 millió dollár

Forrás: ecranlarge

Az elemzők szerint a nézők kedvét főleg a nem túl szépen alkalmazott motion capture-technika vehette el a filmtől, de az "anya" szó használata sem biztos, hogy szerencsés volt a címben: a fiúkat elriaszthatta. Még az animációs filmekre általában fogékony magyar közönséget is hidegen hagyta az alkotás: hiába forgalmazták 40 kópián, az első hétvégéjén mindössze hatezerötszázan ültek be rá.

* * *

Conan, a barbár (Conan the Barbarian)
Mennyiből készült?
90 millió dollár
Mennyit hozott? 48,8 millió

Forrás: ecranlarge

Egy 80-as években népszerű akcióhőst 2011-ben, új színésszel feltámasztani kockázatos húzás volt, és nem is jött be: biztos sokan nosztalgiát táplálnak Arnold Schwarzenegger Conanja iránt, de mégsem annyian, hogy az elég lett volna a film sikeréhez. Ráadásul Marcus Nispel rendező sem volt egy erős választás.

* * *

The Big Year
Mennyiből készült?
41 millió dollár
Mennyit hozott? 7,4 millió dollár

Ez a film legalább nem került eszméletlenül sokba, és mellette szólt, hogy három népszerű komikust - Steve Martin, Jack Black és Owen Wilson - is felvonultatott. Viszont hárman együtt sem tudták ledolgozni azt az óriási hendikepet, hogy a film a madármegfigyelésről szól. Ornitológusok talán megnézték, de más nemigen. Magyarországon feltehetően nem kerül moziforgalmazásba.

* * *

Rumnapló (The Rum Diary)
Mennyiből készült?
45 millió dollár
Mennyit hozott? 21,6 millió dollár

Forrás: ecranlarge

Johnny Depp jelenleg a legjobban fizetett hollywoodi színész, de horribilis gázsija ellenére megéri a pénzét, mert filmjei busásan jövedelmeznek. Ez a kijelentés igaz ugyan, de csak akkor, ha átlagot számítunk, konkrétan csak A Karib-tenger kalózai-filmek esetében áll a dolog. Amikor a sztár Hunter S. Thompson részeges alteregóját alakítja, már egyáltalán nincs garantálva a siker. Ráadásul a Disney állítólag mindent megtett, hogy a Rumnapló minél kisebb publicitást kapjon, mert azt szeretnék, ha Depp neve Jack Sparrow-éval jelentene egyet.

* * *

A leleményes Hugo (Hugo)
Mennyiből készült?
170 millió dollár
Mennyit hozott? 52,6 millió dollár (öt hét alatt)

Forrás: ecranlarge

Martin Scorsese csinált egy meglehetősen drága, 3D-s mesefilmet, amit a kritikusok a keblükre öleltek, a gyerekek viszont messzire elkerülnek. Ezt sejtetik legalábbis a számok. És bár a film még műsoron van az USA-ban, és sok helyütt még csak ezután mutatják be (nálunk például csak február végén), annyira sokba került, hogy már szinte biztosan nem lesz nyereséges.