Brad Pitt sarlóval irtja a zombit

world war z
Vágólapra másolva!
Brad Pitt rendszámtáblákból összetákolt páncélban küzd, hogy megvédje a fiatalokat a csaholó zombiktól. Statisztánk jelent a World War Z végső összecsapásáról, amelyben a sztár közelében harcolt.
Vágólapra másolva!

Kitört a héten a zombiháború a kőbányai konzervgyárban: a Brad Pitt főszereplésével készülő World War Z-t záró nagy csatajelenetet forgatták, és a filmben statisztáló Bence (aki korábban már mesélt nekünk arról, milyen volt Brad Pitt mellett ébredni, aztán lebuktatta a hullarabló sztárt) az események sűrűjébe került.

Forrás: movieweb.com
Brad Pitt a World War Z cornwalli forgatásán | Fotó: Movieweb

A statiszták most hasznosíthatták a korábban begyakorolt alakzatba rendeződést: "sorokban és oszlopokban állunk a fegyvereinkkel, hátul a fiatalok, elöl az idősebbek. Próbáljuk becsalogatni a sorok közé a zombikat, akik a fiatalokat akarják megtámadni, vadul törnek előre, de mi nem hagyjuk őket eljutni a célig, menet közben lekaszaboljuk őket".

Bence ezúttal egészen közel került a zombik ellen harcoló Brad Pitthez: "a fiatalok élén áll, talán ő vezeti a hadműveletet. Mögötte egy nagyjából már kiégett ház lángol, és ott áll a fiatalok sorfala, szemből pedig, a tér túlsó feléről jönnek a zombik. Két felvétel is volt, az egyikben Pitt egy sarlószerű, hosszú nyelű fegyverrel harcolt a levegővel, tört előre, és oroszul kiabált. Nem értettem, hogy mit, de azt láttam, hogy a felvételek közt tanítgatták neki a szavakat".

"A következő felvételen már igazából jöttek a zombik, viszont akkor csak a fegyvernek a nyele volt a kezében, és lekaszabolta őket, persze úgy, hogy a valóságban nem érintette meg őket, a zombik meg eljátszották, hogy le vannak kaszálva. A mozdulatokat egy kaszkadőr előtte megmutatta neki. Gondolom, a fegyvert majd utólag adják hozzá számítógéppel".

Forrás: movieweb.com
Zombibábu a World War Z glasgow-i forgatásán | Fotó: Movieweb

Szemben a statisztákkal, akiket a sminkesek gondosan összepiszkolnak minden forgatási nap elején, Pitt arca nincs láthatóan összekoszolva, de ő is olyan szedett-vedett ruhákat visel, mint a tömeg: "drapp oldalzsebes nadrág van rajta, és egy bőrdarabokból összetákolt mellény. A mellényén fémdarabok is vannak, a combján pedig rendszámtáblák, páncélnak".

Kiderült az is, hogy a produkció miért keresett zombinak olyan statisztákat, akik tudnak táncolni vagy értenek valamilyen harcművészethez: "nyilván nekik könnyebb volt betanítani a zombik mozgását és az esést, amikor lekaszabolják őket. Furcsa, gépies járással közlekednek, mintha marionettbábuk lennének, és csaholásszerű hangot adnak. A ruházatuk hasonlít a mienkre" - tehát ők is orosz helybeliek lehettek, mielőtt zombivá változtak.

A 800 emberes nagyjelenetben a statiszták fő feladata az volt, hogy "álljunk a fegyverünkkel, és nézzük az eseményeket. Az asszisztensek mondták, hogy 'most színésznek kell lenni', mert hol rémülten, hol dühösen kellett nézni, és követni kellett a szemünkkel a zombikat akkor is, amikor valójában nem voltak ott". A sorok szélére magyar és külföldi kaszkadőröket állítottak, akik szembeszálltak a zombikkal, "igazi harcot csak szakképesítéssel lehet vívni", magyarázza Bence.

Forrás: outnow.ch
Konsztantyin Kabenszkij az Éjszakai őrség című filmben

Bence kiszúrta a tömegben Piroch Gábor kaszkadőrszakértőt, és Brad Pitt mellett egy másik színészt is, az orosz Konsztantyin Kabenszkijt, aki az Éjszakai őrség-ből, Az admirális-ból és a Wanted-ból lehet ismerős. Bence annyit látott Kabenszkij alakításából, hogy "ahogy jöttek a zombik, ő belekarolt két nénibe, és elvezette őket. Amennyire láttam, nem harcolt, hanem döbbenten nézte, mi történik".

A zombiháború komoly állóképességet kíván a statisztáktól, Bence azt mondja, egyik éjjel több mint kilenc órát álltak folyamatosan a szabadban. "Szerencsére nem volt olyan hideg, ami nekünk jó, de nekik nem, mert ez téli jelenet, és kellene látszódnia a leheletünknek".

A várakozás alatt bőven volt ideje megfigyelni a technikai felszerelést: összesen hol négy, hol öt kamerát használtak a jelenethez. Pitt hadakozását a zombikkal két steadycammel vették fel, de volt kamera az egyik háztetőn, sőt a fejük felett is: "úgy húsz méter magasban fölöttünk volt egy kb. nyolcvan méter hosszú drótkötélpálya, azon futott egy kamera nagyon gyorsan, és közben ereszkedett is. A hosszú szuronyokat elvették a statisztáktól, nehogy baleset történjen, amikor leér a kamera, de egyébként mondták, hogy próbáljunk most minden felvételnél azonos fegyverrel harcolni, mert a közeliken esetleg látszhat, hogy hirtelen más van a kezünkben".

Forrás: angusgillies.com
Zombik elől menekülő emberek a World War Z glasgow-i forgatásán | Fotó: Angus Gillies

Mivel a háború éjszaka zajlott, a statiszták munkanapjai délután négytől kb. másnap reggel hatig tartottak. Ilyenkor ellátást is kapnak: érkezéskor egy szendvicset és valamilyen gyümölcsöt, az éjfél körül kezdődő egyórás ebédszünetben meleg ételt és süteményt, reggel kifelé menet pedig egy péksüteményt. Teát, kávét és vizet elvileg korlátlanul lehet fogyasztani, "persze, ha nincs idő bemenni a melegedőbe, akkor nem. De átállásnál szoktak hozni nekünk teát, egyik éjjel kakaót is adtak".

A World War Z forgatása szombatig tart a konzervgyárban, de a csatajelenet felvételének nagy része ezzel valószínűleg véget ért, mert az asszisztensek jelezték, hogy ezen a héten már kevesebb statisztára lesz szükség.