Kormánybiztos lesz Andy Vajna

andy vajna
Vágólapra másolva!
Andy Vajna filmproducert a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztosnak nevezik ki az Index információi szerint. A feladata a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása lesz.
Vágólapra másolva!

Kormánybiztossá nevezik ki Andrew G. Vajna filmproducert az Index információi szerint. A hírportált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya úgy tájékozatta, hogy Vajna a nemzeti filmszakma megújítása érdekében fog kormánybiztosként tevékenykedni. A feladata a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása lesz. A kormánybiztos munkáját a KIM és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) segíti majd.

A kinevezésének idejére a feladatai a következőképpen körvonalazódtak az Indexnek küldött tájékoztatás szerint: "A nemzeti filmszakma kormánybiztosa felméri, elemzi, értékeli a mozgóképszakma jogi, gazdasági és intézményi feltételrendszerét, majd ezt követően javaslatot tesz ezek módosítására, beleértve a támogatási rendszer átalakítását és annak intézményi rendszerét. Kidolgozza az állami és közalapítványi tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hatékony hasznosítását, valamint javaslatot tesz a filmszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakítására." Feladatkörébe tartozik még, hogy részt vegyen a filmszakmát és az audiovizuális politikát érintő kormányzati döntés-előkészítésben, és az ilyen jellegű kormány-előterjesztéseket véleményezze.

Az [origo] korábban úgy értesült egy filmpolitikában részt vevő, névtelenséget kérő kormányzati forrástól, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál "magyar film támogatása" címen lévő kétmilliárdos keretet kezelheti Andy Vajna. A forrás szerint Vajna a keretet kifejezetten amerikai-magyar koprodukciók létrehozására használhatja majd fel: "ha Amerikából adnak egy produkcióba 500 millió forintot, Vajna is betehet 500 milliót a keretből" - magyarázta a forrás a keret tervezett felhasználását. Vajna azonban ezt akkor nem erősítette meg. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.