Vágólapra másolva!
Vége a nyárnak, vége a szuperhősök, földönkívüliek és képregényfigurák uralmának a moziban. Jöhetnek a díjesélyes drámák, keserédes tragikomédiák és fesztiválkedvenc művészfilmek. Összefoglaltuk, hogy a februári Oscar-díj-kiosztóig mire és kire figyel majd a filmvilág, és idejekorán megkezdjük az esélylatolgatást George Clooney, Meryl Streep, Brad Pitt, Clint Eastwood és Steven Spielberg újdonságaival kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

The Artist

Rendező: Michel Hazanavicius

Szereplők: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, Penelope Ann Miller, Malcolm McDowell, James Cromwell


Miről szól?
Talán meglepő, hogy az Oscar-hajrá egyik legnagyobb esélyeseként egy francia produkcióban, francia főszereplőkkel készült filmet említünk elsőként, de a The Artist jelentősebb film Hollywood szempontjából, mint bármely, az idén készült amerikai produkció. Egy némafilmsztár csillogását és hanyatlását meséli el rengeteg humorral, táncjelenettel és filmes utalással.

Ki látta már? A cannes-i versenyprogram egyik legvidámabb darabját mi is láttuk (kritika) a franciaországi fesztiválon, és azonnal meggyőződhettünk a film tömegeket megmozgató sármjáról. A felhajtás azóta a telluride-i és torontói fesztiválon csak fokozódott, és a The Artist-ot a legendás Harvey Weinstein stúdiója indítja a versenyben.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Szinte minden jelentősebb kategóriában (film, rendező, férfi főszereplő) esélyes, de különösen a férfi főszereplők mezőnyében számíthatunk rá, hogy a francia George Clooney (Jean Dujardin) megizzasztja az igazit a véghajrában.

+ + +

The Descendants

Rendező: Alexander Payne

Szereplők: George Clooney, Shailene Woodley, Robert Forster, Matthew Lillard, Beau Bridges


Miről szól?
Sírás és nevetés a Hawaii-szigeteken George Clooney-val - valószínűleg sokaknak már ennyi összefoglaló is elég lenne a mozijegy megvásárlásához. A színészként már háromszor jelölt Clooney állítólag újabb karriercsúcshoz érkezett a felesége balesete után a lányait meghódítani próbáló apa szerepével, ráadásul szembemegy az elvárásokkal, hiszen a karizmatikus, magabiztos vezérhímkarakterek helyett egy szerencsétlenkedő, megcsalt férfit formál meg.

Ki látta már? Az őszi fesztiválszezon első nagy nyertese a családias telluride-i filmfesztiválról már Oscar-esélyesként ment Torontóba, és a kritikák szinte egyöntetűen lelkesek. Európában a londoni filmfesztivált leszámítva csak a jövő év elejétől lesz látható.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Alexander Payne előző két filmjét (Kerülőutak, Schmidt története) is imádta az Akadémia, ezért a fontosabb jelölésekben már most biztosak lehetünk. Volt azonban olyan kritikus, aki a fődíjért is éllovasnak nevezte a The Descendants-t, ehhez a véleményhez azért érdemes szkeptikusan közelíteni, mert könnyedebb műfajú film nagyon ritkán nyer "legjobb film" Oscart.

+ + +

Hadak útján (War Horse)

Rendező: Steven Spielberg

Szereplők: Jeremy Irvine, Benedict Cumberbatch, Emily Watson, Tom Hiddleston


Miről szól?
Egy fiúról és a lováról - a szentimentális, klasszikus hollywoodi eposzok kedvelői már előre tuti nyertesként tekintenek Spielberg új filmjére, ami az első világháború franciaországi harcmezőire kalauzol. Lehet készíteni a zsebkendőket.

Ki látta már? Spielbergnek nincs szüksége a fesztiválkörutakra, a Hadak útján biztos kasszasiker lesz a karácsonyi szünetben, és biztosan meg fogja hódítani az Akadémia idősebb, hagyománytisztelőbb tagjait, akik például tavaly is fődíjhoz juttatták A király beszédé-t a modernebb Social Network-kel, Fekete hattyú-val, vagy A harcos-sal ellenben.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Érdekes, hogy Spielberg gyakran duplán támadja le az amerikai mozikat egy szezonon belül egy közönségkedvenc, popcornmozival (amely számos technikai Oscart is bezsebel), valamint egy díjhajhász megható drámával. Ez a recept bejött a Jurassic Park - Schindler listája kettős és valamelyest a Jurassic Park 2 - Amistad, illetve a Világok harca - München duó esetében is. Az idén a Tintin első részének nyomában jön a hadiló, és ha mindkettő jól sikerül, könnyen lehet, hogy egymást erősítik majd egy újabb legjobb rendezői vagy legjobb film Oscar-szobor elnyerésében.

Magyarországi bemutató: 2012. február 2.

+ + +

Rém hangosan és irtó közel (Extremely Loud and Incredibly Close)

Rendező: Stephen Daldry

Szereplők: Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock, Viola Davis, John Goodman, James Gandolfini

Forrás: [origo]

Miről szól? Ha a Spielberg-féle Hadak útján-ról azt gondolnánk, hogy Oscar-megrendelésre készült, akkor mit szóljunk a Rém hangosan és irtó közel történetéhez? A kilencéves főhős egy kulcsot örököl az apjától, aki a szeptember 11-i támadásokban halt meg, és körbejárja New Yorkot, hogy megtalálja a kulcshoz tartozó zárat.

Ki látta már? A díjszezonhajrá utolsó nagy kérdőjelei közé fog tartozni, hogy Stephen Daldry filmje a valóságban is annyira tökéletesen Oscar-kompatibilis-e, mint, amilyennek hangzik, hiszen egyelőre egy kockát sem láttunk belőle. Jonathan Safran Foer regénye mindenesetre erős alapanyag, és sokkal alkalmasabb tömegfogyasztásra, mint a fiatal író korábbi megfilmesített regénye, a Minden vilángol.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Ha azt vesszük alapul, hogy Daldry eddig három filmet rendezett és mindháromért (Billy Elliot, Az órák, A felolvasó) jelölték Oscarra a legjobb rendezők mezőnyében, sőt utóbbi kettőt a legjobb filmek között is, nem lehet kétségünk a felől, hogy a Rém hangosan és irtó közel az egyik legnagyobb idei esélyes. A téma, illetve szeptember 11. tizedik évfordulója is a malmára hajtja a vizet, a már Oscar-díjas sztárszereplőkről (Hanks, Bullock) nem is beszélve.

+ + +

J. Edgar

Rendező: Clint Eastwood

Szereplők: Leonardo DiCaprio, Armie Hammer, Naomi Watts, Judi Dench


Miről szól?
Az amerikai bűnüldözés legendás arcáról, J. Edgar Hooverről, aki 50 évig állt az FBI élén. Clint Eastwood filmje hagyományos, lineáris szerkezetű filmbiográfia, ami megpróbál betekinteni a külvilágnak mutatott makulátlan álarc mögé, de a főhős állítólagos homoszexualitását csak finoman érinti.

Ki látta már? Eastwood szokás szerint kikerülte az ősz eleji fesztiválokat, és csak november elején, egy héttel a hivatalos amerikai bemutató előtt, az American Film Festivalon tartja a film premierjét. Az előzetes olyan konzervatív, szépen fényképezett filmbiográfiát feltételez (a Hollywoodban előszeretettel használt öregítő sminkelés intenzív igénybevételével), amelynek az Akadémia sosem tud ellenállni.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Eastwood mindig tényező az Oscar-versenyben, még ha az utóbbi években nem is annyira haraptak rá az újdonságaira, mint a kétezres évek elején. Közreműködői közül Dustin Lance Black (a Milk forgatókönyvéért nyert Oscart két éve) és a már régóta Oscart érdemlő Leonardo DiCaprio is számíthatnak jelölésre.

+ + +

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Rendező: Tomas Alfredson

Szereplők: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Kathy Burke


Miről szól?
John Le Carré regényéből már készült egy sokat ajnározott tévésorozat, de a remek Engedj be! című film svéd rendezője most még feszesebbre tömörítette a történetet, és nagy örömünkre még Budapestnek is fontos szerepet juttatott benne. A szürke főhősnek, George Smiley-nak (Oldman) egy szovjet téglát kell lelepleznie a tomboló hidegháború közepette, és rögtön négy gyanúsítottja is akad.

Ki látta már? A velencei filmfesztiválon a kritikusok többsége jobban imádta, mint tudósítónk (kritika), és különösen a brit nézők voltak hálásak, amiért nem butították le az alapanyagot vagy rombolták le a tévésorozat emlékét.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Nem biztos, hogy az amerikaiak annyira rápörögnek, mint az angolok, de az Akadémia egyébként tele van brit tagokkal, szóval akár az ő szavazatuk is elég lehet a legjobb filmek közé jutáshoz. Ráadásul nagyon kijárna végre egy legjobb férfi főszereplői jelölés a botrányos módon eddig mindig mellőzött Gary Oldmannek.

Magyarországi bemutató: 2012 elején

+ + +

A segítség (The Help)

Rendező: Tate Taylor

Szereplők: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Bryce Dallas Howard, Allison Janney


Miről szól?
Egy fiatal, fehér írónő a hatvanas évek polgárjogi mozgalmai közepette visszatér a szülővárosába Mississippiben, és elhatározza, hogy a fehér családoknál dolgozó fekete házvezetőnők szemszögéből fog könyvet írni. Az ötlet nem arat osztatlan sikert sem az interjúalanyok, sem a lány gyermekkori barátnői körében.

Ki látta már?A segítség a nyár nagy közönségsikere lett az Egyesült Államokban, és azóta már a miskolci CineFestre is eljutott (kritika).

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Az Oscar-versenyben mindig fontos tényező a politikai korrektség, ezért egy nőkről, illetve a feketék egyenjogúságáról szóló dráma némi pozitív diszkriminációra is számíthat. Ráadásul óriási meglepetés-kasszasiker lett a nyár folyamán, így minden szempontból számíthat a Sandra Bullockot is Oscar-díjig repítő The Blind Side szavazóira. Sokak szerint Viola Davis (három éve a Kétely-ért jelölték Oscarra) biztos befutó, akár a női főszereplők, akár a mellékszereplők között indítják. Ha főszereplőként jelölik, akkor Octavia Spencert és akár Jessica Chastaint is mellékszereplői jelöléshez segítheti szereplőtársai közül.

Magyarországi bemutató: 2011. november 3.

+ + +

The Tree of Life

Rendező: Terrence Malick

Szereplők: Hunter McCracken, Brad Pitt, Jessica Chastain, Sean Penn


Miről szól?
Ezt ne kérdezze senki, mert nincs rá rövid válasz. Az életről, az univerzumról, a teremtésről, arról, hogy mit keresünk ezen a földön, a felnőtté válásról, és még sorolhatnánk. Ambiciózusabb filmet ne várjunk az idén, de megosztóbbat se. Sokan a filmművészet jelenlegi állásának alfáját és ómegáját látják a filmben, mások művészieskedő maszlagként legyintenek rá. Szerintünk messze áll a tökéletestől (kritika), és a Malick korábbi filmjeivel felállított magas mércétől is, de a figyelmünkre mindenképpen érdemes, és szégyen, ha végleg kikerüli a magyar mozikat.

Ki látta már? A cannes-i filmfesztiválra messiásként várták és a vegyes fogadtatás ellenére is elnyerte az Aranypálmát. Európa nagy részében sikerrel vetítették a nyár elején, az USA-ban viszont alulmúlta a nagy nevek révén keltett várakozásokat.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Éppen a langyos amerikai teljesítmény miatt nem lehetünk biztosak benne, hogy a lelkesedés kitart az Oscar-szezonig, bár ha ügyesen kampányolnak és pár biztosnak tűnő év végi film végül kidől, könnyen visszatérhet a fő kategóriák esélyesei közé. Egyelőre egy férfi mellékszereplői jelölésre mernénk fogadni Brad Pittnek.

+ + +

Pénzcsináló (Moneyball)

Rendező: Bennett Miller

Szereplők: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright


Miről szól?
A Pénzcsináló-val kapcsolatban valószínűleg a történet csigázza fel a legkevésbé a mozirajongókat, hiszen egy baseballedzőről szól, aki számítógépes kalkulációk segítségével hozza össze a nyerő csapatot és küzdi le a költségvetési megszorításokat. A kritikák mindenesetre kiemelik, hogy ez egy olyan sportfilm, amely azoknak is bejön, akik nem bírják a sportfilmeket.

Ki látta már? Az Oscar-szezon startlövésének számító torontói filmfesztiválon az egyik legerősebb debütálást produkálta, szinte csak pozitív kritikákat kapott, és senki sem felejtette el megemlíteni a filmmel kapcsolatban az O betűs szócskát. Az Egyesült Államokban ezen a héten a mozikba kerül, így kiderül, hogy a közönség is hasonlóan lelkes-e.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? A film forgatása már majdnem elindult 2009-ben Steven Soderbergh rendezésében, de végül Brad Pitt produceri befolyása kellett hozzá, hogy ténylegesen megvalósulhasson, így az ő erőfeszítéseit biztos díjazzák majd pályatársai akár producerként, akár főszereplőként. De az sem hátrány, hogy a rendezést végül a Capote-ért Oscar-jelölt Bennett Millerre bízták, a forgatókönyvet pedig a pergő párbeszédeiről ismert, a Social Network-ért friss Oscar-díjas Aaron Sorkin írta.

Magyarországi bemutató: 2011. december

+ + +

Midnight in Paris

Rendező: Woody Allen

Szereplők: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Michael Sheen, Corey Stoll, Kathy Bates


Miről szól?
A hollywoodi forgatókönyvíró és menyasszonya elkísérik a nő szüleit párizsi üzleti útjukra, ahol a férfi teljesen beleszeret a városba és ott képzeli el a jövőjüket, a húszas évek bűvöletében élve. A nő viszont sokkal kevésbé van lenyűgözve, főleg miután jövendőbelije állítólagos időutazásokra tünedezik el a varázslatos párizsi éjszakákon és Hemingway-jel, Picassóval és Fitzgeraldékkal kvaterkál.

Ki látta már? Ősidők óta a legjobban fogadott cannes-i nyitófilm és minden idők legjövedelmezőbb Woody Allen-filmje lett, ami már önmagában elegendő oknak tűnik ahhoz, hogy kitüntetett figyelemmel kezeljük a 76 éves mester 41. egész estés mozifilmjét. Mi is imádtuk.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Woody Allen az utóbbi évtizedben nem nagyon tudott labdába rúgni az Oscar-versenyben (kivéve a Vicky Cristina Barcelona egyetlen szobrát Penélope Cruznak), de korábbról az a tapasztalat, hogy a kiemelkedően jó filmjeit igenis szereti az Akadémia, és jelöli is bőkezűen. Mivel a Midnight in Paris hosszú ideje a legsikerültebb filmje, számíthatunk arra, hogy a szokásos forgatókönyvírói kategórián kívül a rendezők és a legjobb filmek között is feltűnik.

Magyarországi bemutató: 2011. november 10.

+ + +

The Ides of March

Rendező: George Clooney

Szereplők: Ryan Gosling, George Clooney, Evan Rachel Wood, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti


Miről szól?
A hatalom korrumpáló erejéről és arról, hogy a politikában senki keze sem marad tiszta. Láttunk már ilyet, mondhatnánk, de ezzel a szereposztással mégis érdemes újra nekifutnunk. Ryan Gosling a nemes lelkű politikai tanácsadó, George Clooney az elnökjelölt, Evan Rachel Wood a csábító gyakornok, Hoffman és Giamatti pedig a dörzsölt öreg rókák.

Ki látta már? A velencei filmfesztivál nyitófilmjeként (kritika) a vártnál langyosabban fogadták, és Clooney-nak, Goslingnak és Hoffmannak is van az idén erősebb filmje az Oscar-versenyben. Ettől még könnyen lehet, hogy a hollywoodi liberális elitnek nagyon is be fog jönni az Obama-kiábrándulás időszakában ez a film.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Clooney-t imádják, öt évvel ezelőtti rendezését, a Good Night and Good Luck-ot hat kategóriában is jelölték, ezúttal némileg mérsékeltebb lelkesedés várható.

Magyarországi bemutató: 2012. január 5.

+ + +

The Iron Lady

Rendező: Phyllida Lloyd

Szereplők: Meryl Streep, Jim Broadbent, Richard E. Grant


Miről szól?
Szinte nincs is Oscar-szezon politikusi vagy uralkodói filmbiográfiák nélkül, és különösen népszerűek az Akadémia tagjai körében a brit államfők. Ezúttal Margaret Thatcherre került a sor, és a Mamma Mia! rendezőnőjétől kevésbé várunk bányászsztrájkos vagy Falkland-háborús részleteket, mint a Vaslady magánéletének áldozatairól szóló epizódokat.

Ki látta már? Senki sem látta, de Weinsteinéket ez nem akadályozta meg abban, hogy megvegyék és az Oscar-szezonra pozicionálják. Az első előzetes rémes volt, a brit kritikusok a szezon nagy pofára esésére fenik a fogukat.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Az említett ízelítő és a rendezőnő eddigi katalógusa alapján mi sem táplálunk nagy reményeket, bár ha Streep egy kicsit is élvezhető alakítást nyújt, az ő automatikus jelölése már meglesz. Hogy ez a lassan harminc éve várt harmadik Oscarhoz is elég legyen, az már más kérdés.

Magyarországi bemutató: 2012. február 2.

+ + +

A tetovált lány (The Girl With The Dragon Tattoo)

Rendező: David Fincher

Szereplők: Rooney Mara, Daniel Craig, Robin Wright, Stellan Skarsgard, Christopher Plummer


Miről szól?
Valószínűleg csak az nem ismeri még Stieg Larsson sikerregényének a történetét, aki a Holdon élt az utóbbi három évben. Egy kőgazdag aggastyán Mikael Blomkvistet, az oknyomozó riportert béreli fel, hogy felgöngyölítsen egy évtizedes családi rejtélyt egy eltűnt unokahúgról és különböző nőgyűlölő férfiakról. Blomkvist munkáját a címszereplő tetovált lány, Lisbeth Salander segíti, akinek szintén rejtélyes és csontvázakkal teli a múltja.

Ki látta már? Európában sokan a két évvel ezelőtti - kifejezetten jól sikerült - svéd adaptációhoz fogják hasonlítani, de a Hetedik és a Zodiákus után Fincher telitalálatnak tűnik az új adaptáció megrendezésére. Az első hosszú előzetes több mint biztató, és az a pár szerencsés újságíró, aki már egy nyolcperces ízelítőt is látott a filmből, szuperlatívuszokban foglalta össze az élményt.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Szó sincs róla, hogy egy ultrabrutális thriller automatikus Oscar-esélyesnek számítana, ráadásul Finchert tavaly szépen pofára ejtette az Akadémia a Social Network - A közösségi háló kapcsán, így feltehetően esze ágában sem lesz kampányolni. Viszont ha a film olyan átütő erejű, mint amilyenre számítunk, bármi megtörténhet. Ráadásul ne feledjük, hogy egy másik nagy Oscar-mellőzött, Martin Scorsese is kampány nélkül, egy kemény, erőszakos thriller-remake-kel (A tégla) nyerte várva várt első rendezői Oscarját.

Magyarországi bemutató: 2012. január 19.

+ + +

Drive - Gázt! (Drive)

Rendező: Nicolas Winding Refn

Szereplők: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Albert Brooks, Christina Hendricks, Ron Perlman, Bryan Cranston, Oscar Isaac


Miről szól?
A rendező (Lars von Trier után végre egy újabb kattant dánból lesz világsztár) szerint a film egy sofőrről szól, aki nyolcvanas évekbeli slágereket hallgatva furikázik az éjszakai Los Angelesben. Közben persze jön a nő, aki hiába képviseli az egyetlen meleg színfoltot a kaszkadőr/maffiasofőr rideg életében, mégis bajt hoz rá. Mindez persze iszonyatosan menő és iszonyatosan erőszakos tálalásban.

Ki látta már? Ha az [origo] filmklub stábja osztaná az Oscar-díjakat, akkor a Drive stábja már készíthetné a köszönőbeszédét jó pár kategóriában - a cannes-i filmfesztivál óta sulykoljuk, hogy ennél menőbb filmet (kritika) nem láthat a magyar közönség az idén.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? Túl erőszakos, túl modern, túl sok minden az Akadémia ízlésének. De néha ők is időben eszmélnek, elvégre a Vérző olaj, a Becstelen brigantyk és a Nem vénnek való vidék is "legjobb film" jelölt volt az utóbbi években. Egyelőre azonban valószínűbbnek tűnik, hogy az inkább komikusi szerepeiről ismert Albert Brooksot emelik majd ki a mellékszereplők mezőnyében, Goslingot pedig a The Ides of March-ért kárpótolják.

Magyarországi bemutató: 2011. szeptember 15.

+ + +

Shame

Rendező: Steve McQueen

Szereplők: Michael Fassbender, Carey Mulligan


Miről szól?
A velencei filmfesztivál legnagyobb sikere egy szexfüggő férfi mindennapjaiba nyújt betekintést. Az építkezésen megejtett numerák és irodai masztizások keserű idilljét azonban felbolygatja a férfi húgának érkezése. Két magányos, elcseszett lélek portréja napjaink két legizgalmasabb színészének előadásában.

Ki látta már? A velencei filmfesztiválról tudósító kollégánk legnagyobb kedvence (kritika) volt az idei felhozatalból, és Torontóban is a legjobb kritikusi átlagokat produkálta.

Milyen esélyekkel indul az Oscar-szezonban? A Drive-hoz hasonlóan túl kemény az Akadémia ízlésének, és a szexjelenetek miatti legmagasabb korhatár-besorolás sem fog sokat lendíteni az ügyén. Mindenesetre, ha az idén négy parádés alakítással (Jane Eyre, X-Men: A kezdők, A Dangerous Method, Shame) is jelentkező Fassbendert elismerik ezért a filmért, már akkor azt mondhatjuk, hogy van igazság a világon.

+ + +

A kiemelt tizenöt filmen kívül Oscar-közelbe kerülhet még Jason Reitman (Juno, Egek ura) újdonsága, a Young Adult is Charlize Theron főszereplésével, valamint Martin Scorsese első 3D-s filmje, a Hugo is, bár első ránézésre mindkét film túl könnyednek tűnik.

Forrás: [origo]
Young Adult | Charlize Theron

Hasonló a problémája Cameron Crowe visszatérési kísérletének, a We Bought a Zoo-nak is, ami ráadásul rémesen giccsesnek is ígérkezik az előzetes alapján. Az Oscar nagy mellőzöttje volt mindig is David Cronenberg, a Freud és Jung kapcsolatáról szóló új filmje (A Dangerous Method) papíron teljesíti a szokásos Oscar-követelményeket, de az első kritikák szerint inkább csak a női főszereplőnek, Keira Knightley-nak teremhet babér.

A velencei vegyes fogadtatás alapján meglepődnénk, ha Roman Polanski négyszemélyes kamaradrámája, a Carnage (beszámoló) komolyabb díjak közelébe kerülhetne, bár a szereplők (Kate Winslet, Jodie Foster, John C. Reilly, Christoph Waltz) mindannyian díjmágnesnek minősülnek.

A Carnage előzetese

Az idén is lesz pár olyan film, amely csak a színészi kategóriákban számíthat elismerésekre, ilyen például Glenn Close szívügye, az Albert Nobbs, amelyben férfiként élő nőként zsebelheti be hatodik Oscar-jelölését (23 év után!). A Cannes-ban sikerrel bemutatott We Need To Talk About Kevin (kritika) Tilda Swintont hozhatja végre ismét helyzetbe, míg a fiatalabb korosztályt az idén (is) Michelle Williams képviselheti a hölgyek mezőnyében, aki nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy Marilyn Monroe-t keltse életre a My Week With Marilyn-ben. Az Oscar persze imádja, amikor híres emberek más híres emberek bőrébe bújnak, így ugyanebből a filmből Kenneth Branagh is esélyes lehet Laurence Olivier megformálásáért.

Forrás: [origo]
My Week With Marilyn | Eddie Redmayne és Michelle Williams

A férfiak mezőnyében egyébként az idén óriási tesztoszteron-túltengésre számíthatunk, amihez még a harci bikává kigyúrt Tom Hardynak is lehet némi hozzászólása a Warrior-ral, hacsak nem korlátozódik az Akadémia figyelme az alkoholista apukáját megformáló Nick Nolte-ra. A nagy hollywoodi veteránok közül még Christopher Plummer (Beginners - kritika) és Vanessa Redgrave (Coriolanus - kritika) számíthat kései karrierelismerésre a mellékszereplők mezőnyében.