Undorítóan vicces - a Sikoly 4 kritikája

Vágólapra másolva!
A Sikoly 4 olyankor a legszórakoztatóbb, amikor a paródia határait súrolja, és olyankor a legrémisztőbb, amikor Courteney Coxot premier plánban mutogatja. Mellesleg szakadatlanul fröcsög a vér, Wes Craven, mint egy pajkos nagypapa, jóízűen és otthonosan játszadozik a sorozat és a tinihorror szabályaival, és néhol kisebb műfaji kurzusokat is beiktat.
Vágólapra másolva!

Szimpatikus és ravasz rendező ez a Wes Craven, mert tényleg mindent elkövet, hogy akkor is megbocsássuk neki az újabb folytatást, ha egyáltalán nem vagyunk Sikoly-rajongók. Mi több, az undortól a film teljes hosszában, a gyilkolások közé iktatott szünetekben sem csillapodó, zsigeri rosszulléttel küzdünk. A kevésbé horror-edzett nézőknek, ráhangolódás gyanánt ajánlott néhány kertévés híradó megtekintése, mert ez a maszkos pszichopata továbbra sem viccel és ahova csak tudja, látványosan beszúrja a pengéjét.

Forrás: Fórum Hungary
Sikoly 4 | David Arquette, Adam Brody és Marley Shelton

Az aktuális kergetőzős szurkálás a korábbi gyilkosságok jubileumán kezdődik, amely egybeesik Sidney (Neve Campbell) hazalátogatásával. Az egyik célpont a lány unokahúga, (Emma Roberts) akinek természetesen a barátai sincsenek biztonságban.

A nyitányból, egy többszörösen megcsavart, film a filmben, ami egy filmben van, tripla gyilkossági jelenetből, rögtön látható, hogy Craven szinte már követhetetlenségig pörgeti és gúnyolja a horror-közhelyeket. És nem csak arról van szó, hogy a szereplők a kapucsengőtől kezdve az autóriasztóig bármitől berezelnek, ami csörögni tud, és hogy nem tudnak úgy kinyitni illetve becsukni egy ajtót vagy ablakot, hogy ne legyen halálfélelmük.

Forrás: Fórum Hungary
Sikoly 4 | Neve Campbell és Emma Roberts


Itt mindenki írt már egy könyvet a gyilkosságokról, amelyből filmet forgattak, amiről ez a film szól. Craven érzi ennek az iróniáját, és a végsőkig eltúlozza a reflexiókat és utalásokat. Az unatkozó és kegyetlen gimisek kidolgozott elméleteket gyártanak a jó horror-remake műfaji jellemzőiről, a tökéletesen alkalmatlan Dewey, azaz Riley sheriff (David Arquette) kap maga mellé egy kiéhezett és vágyakozó helyettesnőt (Marley Shelton), és a legújabb generáció egyenesen Sidney, a legendás túlélő lány pozíciójára ácsingózik.

Mivel a felszabadult humor mellett, az alkotók szinte teljesen lemondtak a cselekményből adódó feszültségről, tökéletesen érdektelenné válik, hogy ki a gyilkos, illetve milyen sorrendben haláloznak el a fiatalok, akik egyébként még elődeiknél is elképesztőbb érzéketlenséggel és könnyedséggel lépnek át társaik hulláin. Sokkal ijesztőbb már nemigen lehetne ez a valódi gyilkosságokat élőben videoblogoló, Döfés-maratonon élvezkedő, szülők nélküli hatalmas házakban és autókban önmagát pusztító generáció.

Forrás: Fórum Hungary
Sikoly 4 | Courteney Cox

A Sikoly 4-ben, valódi izgalom híján is remekül el lehet szórakozni az olyan részleteken, mint a pszichopata által szerkesztett horror-kvíz, vagy gyönyörködni az olyan pillanatokban, amikor mindenkinél kés van, és kulcsszerephez jut egy fém ágytál is.