Jennifer Aniston nem csak pocsék filmekben játszik

Vágólapra másolva!
Sejtcserés támadás, Exférj újratöltve, Kellékfeleség. Nem ezek Jennifer Aniston nézhető filmjei. Olyan gyors egymásutánban esnek le a futószalagról a főszereplésével készült romantikus komédiának titulált ócskaságok, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, Aniston volt már szerethető és vicces is, és nem csak a Jóbarátok Racheljeként. Összeszedtük a színésznő néhány telitalálatát.
Vágólapra másolva!

Hivatali patkányok (Office Space, 1999)

Forrás: InterCom

Néha mindenki utálja a munkáját, a főnökét és az életét. A Hivatali patkányok programozó főhőse, Peter (Ron Livingston) két kollégájával együtt folyamatosan csak ezt teszi, egészen addig, amíg egy félbeszakadt hipnózisnak köszönhetően hirtelen nem aggódik többé szemétkedő főnöke és az iroda egyéb nyűgei miatt, és még az is hidegen hagyja, hogy a csaja lelép. Az új, teljesen ellazult Peter elkezd randizgatni Joannával (Jennifer Aniston), aki egy TGI Friday's-ra hajazó étteremben pincérnő, és legalább annyira gyűlöli a melóját, mint Peter. Joanna főnöke is vérbeli seggfej, aki főleg azért egzecíroztatja a lányt, mert az nem elég lelkes, és csak a minimálisan előírt tizenöt kitűzőt hordja egyenhózentrógerén. A pasas végső válaszként látványos beintést kap, amikor Joannánál betelik a pohár. A világ összes megnyomorított alkalmazottja nevében ujjat lendítő Jennifer Aniston talán azóta sem volt ennyire szimpatikus a vásznon.

* * *

Jóravaló feleség (The Good Girl, 2002)

Forrás: InterCom

Szegény Anistonnak legtöbb filmjében hisztérikusba hajló ügyefogyott komédiázást kell nyújtania, és így esélye sincs bizonyítani, hogy képes színjátszásra is. A Jóravaló feleség a kellemes kivétel, amiben Aniston elég összetett figurát játszik ahhoz, hogy hús-vér nőnek tűnjön. Egy ellaposodott házasságban és unalmas melóban rekedt, Justine nevű nőt alakít, aki egy olyan városban él, ahol soha semmi nem történik. De aztán munkahelyén, az áruházban felbukkan Holden, a különös fiú (Jake Gyllenhaal), aki folyton a Zabhegyező-t bújja, és rögtön felkelti Justine érdeklődését. A nő viszonyt kezd Holdennel, aminek mindenféle súlyos, sőt tragikus következménye lesz. A film ennek ellenére végig fanyarul humoros, és ahogy halad előre, Justine figurája egyre ellentmondásosabbá válik. Az almaképű Aniston tökéletes választás erre a szerepre, mert az elején evidens módon szimpatizálunk vele, ezért különösen meglepő és komikus, amikor kiderül, hogy neki is van bizony egy kis stichje.

* * *

Jóbarátnők (Friends with Money, 2006)

Forrás: InterCom

A magyar cím talán inkább riasztó, mint vonzó; az emberi gyarlóságokba tűpontosan betaláló, mégis könnyed női filmeket csináló Nicole Holofcener ennél jobbat érdemelt volna. Négy Los Angeles-i, már nem kifejezetten hamvas, de azért egy esetleges újrakezdéshez még bőven elég fiatal barátnő körül forog a film: mindannyiuknak változtatniuk kellene az életükön, de ez a felületes szemlélő számára csak egyikük, Olivia esetében evidens. Őt játssza Aniston, a tanárnőből lett takarítónőt, akinek se pénze, se pasija nincs. Mivel a másik háromnak mindkettő van, ők sokkal könnyebben el tudják adni, hogy minden rendben velük, és az egymás háta mögött zajló, tipikus kibeszélések leginkább Olivián csattannak (na persze azért Frances McDormand figurája is megkapja a magáét, amiért egy mindenki által melegnek tartott férfihoz ment hozzá). Izgalmas Anistont kivételesen kiszolgáltatottnak és bizonytalannak látni.

* * *

A stúdió (30 Rock)

Jennifer Aniston jelenetei A stúdió-ban

A stúdió című sorozat számos vonzó aspektusa közül az egyik, hogy rendszeresen felbukkannak benne vendégszereplő sztárok, akik hajlandók hülyét csinálni magukból, vagy legalábbis önfeledten bohóckodni egyet. Jennifer Aniston a harmadik évad harmadik epizódját dominálta mint Claire, Liz és Jenna főiskolai szobatársa, és húsz perc alatt bebizonyította, hogy még mindig maximálisan vicces és imádnivaló tud lenni, ha írnak neki szellemes szöveget és normális színészek veszik körül. Claire elsöprő, de destruktív személyiség: néhány perccel megismerkedésük után máris hevesen szexel Jack Donaghyval (Alec Baldwin), aztán egyre őrültebben és elviselhetetlenebbül viselkedik. Jack szabadulna tőle, de sajnos fény derül Claire még egy fontos tulajdonságára: függőséget okoz.