Öt érv amellett, hogy Ben Affleck jó fej

Vágólapra másolva!
Akármennyit játszik is szuper (Good Will Hunting, Hollywoodland, Tolvajok városa) vagy kevésbé szuper, de irtó népszerű (Armageddon, Pearl Harbor) filmekben, akármilyen jókat is rendez és szimpatikusakat is nyilatkozik, Ben Affleckről a 2000-es évek elején széles körben elterjedt, hogy egy rosszfej csávó. Ez természetesen nem igaz, és az alábbiakban mindjárt fel is sorakoztatjuk a fő érveket amellett, hogy Ben Affleck jó arc, sőt, a legjobbak egyike.
Vágólapra másolva!

1. Gézának hívják és erre büszke

Forrás: AFP

Talán nem az Ben Affleck legfontosabb tulajdonsága, hogy második keresztneve Géza, de nekünk magyaroknak, mégiscsak sokat számít. Pár éve már elmeséltem, hogyan kapott a hóna alá Affleck egy interjú végén, és harsogta a fülembe, hogy "Géza, Géza!" Zsigmond Vilmos magyar operatőrt utánozva, akivel az Apja lányá-n dolgozott, de azok kedvéért, akik lusták kattintani, most újra leírom, hogy Affleckék családjában semmiféle magyar vér nincs, a szülei egy magyar, holokauszt-túlélő jó barátjuk tiszteletére adták neki ezt a nevet. Azért Géza anno azt mondta, ha egyszer ellátogat hozzánk, reméli, mindent fél áron kap majd.

* * *

2. Szupersztárként is hű maradt ahhoz, aki még a cápa szerepét is ráosztaná

Forrás: [origo]
Ben Affleck és Joey Lauren Adams a Képtelen képregény-ben

A lojalitás Hollywoodban nem különösebben elterjedt érték, és Affleck jófejségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nem csak a szintén szupersztárrá lett gyerekkori haverja mellett tart ki, hanem a lényegesen szűkebb körben imádott Kevin Smith mellett is. Affleck egyik korai szerepe a Shop-show rosszfej csávója volt, aki le akarja nyúlni Shannen Dohertyt a pasijától, hogy "egy nagyon kényelmetlen helyen dugja meg". Két évvel később pedig a Képtelen képregény-ben, Smith aranyos szerelmes filmjében hódította meg először a szélesebb közönség, no meg egy leszbikus csaj szívét. Affleck azóta is visszajár: majdnem mindegyik Smith-filmben elvállalt legalább egy cameót. A totálisan elfogult Smith lépten-nyomon hangoztatja, hogy annyira nagy színésznek tartja Afflecket, hogy "ráosztanám a szörny szerepét is, ha remake-elnénk A cápá-t". Egyébként meg örömmel szívatják egymást, Smith szeret csipkelődő sztorikat mesélni Affleckről, de közben evidens, hogy halálosan szerelmes belé (ezt is sokszor bevallotta már).

* * *

3. Nem felejtette el, hogy ő is suttyóként indult

Forrás: [origo]
Cole Hauser, Casey Affleck, Matt Damon és Ben Affleck a Good Will Hunting-ban

Ben Affleck talán sosem lesz Oscar-díjas színész (bár már erre sem mernék fogadni), viszont huszonöt éves kora óta Oscar-díjas forgatókönyvíró. A Matt Damonnal közösen írt Good Will Hunting-ban közös gyerekkoruk helyszínén, saját kamaszkori önmagukhoz valószínűleg nagyon is hasonló suttyó kölyköket játszanak, nagyon hitelesen, és olyan apróságokat is átemeltek az életből, mint például, hogy Damon gondnok - Affleck apja, aki sose tudta eltartani a családját, szintén gondnok volt. Aztán, amikor Affleck rendezni kezdett, megint érezte, hova érdemes nyúlni: a hihetetlenül jó ritmus mellett a bostoni bűnözők közt játszódó Hideg nyomon-ban és a Tolvajok városá-ban az a plusz, hogy Affleck belakja és számunkra is tapinthatóvá teszi az általa jól ismert közeget. Ráadásul még foglalkoztatja is a helyieket: mindkét filmben sok a helyi statiszta, a Tolvajok városá-ban pedig a mellékszerepekben is láthatunk több bostoni nehézfiút. Mindhárom film középpontjában egy mélyről jött, de többre hivatott helyi srác áll - megható, ahogy Affleck szimbolikusan a saját történetét meséli el újra és újra.

* * *

4. Jimmy Kimmellel dug

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=vfXQr8sbdg61ZmvX

Elég nehéz überelni Sarah Silverman elképesztően vicces videóját, amiben Matt Damon lelkes közreműködésével bevallja a pasijának, a humorista Jimmy Kimmelnek, hogy egy ideje bizony már rendszeresen összejár dugni Damonnal, de Kimmelnek mégis sikerült oda ütnie, ahol a legjobban fáj. Az I'm Fucking Ben Affleck-videóhoz csupán arra volt szükség, hogy Affleck belemenjen, hogy feszülős-fényes felsőben és farmer forrónadrágban duettezik és édeleg Kimmellel. (Azért Kimmel a biztonság kedvéért még beizzított pár cameózó sztárt is Harrison Fordtól Brad Pittig.)

* * *

5. Elegánsan tért vissza a rosszemlékű Bennifer-korszak után

Forrás: [origo]
Ben Affleck és Jon Hamm a Tolvajok városa forgatásán

Affleck rosszfej imidzse a 2000-es évek első felében alakult ki, amikor a bulvárlapok állandó szereplője lett püffedt arcú alkoholistaként, meg Jennifer Lopez mellett páváskodó selyemfiúként. A szakítás után jó pár évre szükség volt, hogy a közönség megint kíváncsi legyen Affleckre, de ő már érettebb fejjel, nagyon jó érzékkel válogatott a projektek közt. 2006-ban eljátszotta a Hollywoodland-ben élete első olyan szerepét, amiért a kritikusok is megdicsérték és amivel díjat is nyert, 2007-ben pedig érzékeny és magabiztos rendezői bemutatkozásával lepett meg mindenkit. Második filmjében, a Tolvajok városá-ban máris bevállalta, hogy saját magát rendezi, és megint nyert: a nyolcszoros Arany Málna-jelölt jobb alakítást nyújtott, mint valaha. Alig várjuk, hogy rendezzen valamit saját könyvből is, de az sem lesz rossz, amikor majd megnézhetjük Terrence Malick most forgó szerelmes filmjében.