Nem fértek be a moziba

Vágólapra másolva!
Év végéig jó néhány olyan film eljut hozzánk DVD-n, ami kimaradt a magyar moziforgalmazásból. Megérkezik többek közt Megan Fox dekoltázsa, George Clooney rókája, Oliver Stone George Bush-filmje, Coelho öngyilkosjelöltje és Soderbergh Che Guevarája is.
Vágólapra másolva!

Veronika meg akar halni (Veronica Decides to Die, 2009)
Megjelenés:
október 6.

Paulo Coelho vagy Sarah Michelle Gellar elszánt rajongóinak talán érdemes kikölcsönözniük ezt a filmet DVD-n, de amúgy nem sok jót mondhatunk a népszerű regény adaptációjáról. A sikertelen öngyilkossági kísérlete után lábadozó lány életkedvét orvosa a néző számára átlátszó, Veronika számára azonban érthetetlen módon az utolsó pillanatig titokban maradó hazugsággal csempészi vissza, ami mellé persze még a nagy szerelem is bekopogtat. Legfeljebb azon lepődünk meg, hogy tényleg minden pont olyan klisésen alakul, ahogy az elejétől sejteni lehetett.

* * *

A fantasztikus róka úr (Fantastic Mr. Fox, 2009)
Megjelenés:
október 7.


A Titanicon ugyan meg lehetett nézni Wes Anderson elbűvölő bábmeséjét, de a mozikat elkerülte a film. Nem baj: egyáltalán nem elengedhetetlen az óriásvászon ahhoz, hogy beleéljük magunkat a mesébe a George Clooney hangján megszólaló ravasz rókáról, aki szeretne ugyan engedelmeskedni zsörtölődő feleségének (Meryl Streep) és jó útra térni, de a vére hajtja. A film megjelenése táján ugyan sokat cikkeztek arról, hogy Anderson őrületbe kergette a kollégáit, mert fogalma sem volt róla, hogyan kell animációs filmet rendezni, de ez a végeredményen cseppet sem látszik, épp olyan hangulatos ez a csodavilág, mint a Tenenbaum, a háziátok-é vagy az Okostojás-é.

* * *

Che - A gerilla (Che: Part Two, 2008)
Megjelenés:
október 12.

Steven Soderbergh négy és fél órás, nézhetetlen Che Guevara-filmjének (kritikánk) első része tavaly nyáron az egyik peches forgalmazó nyakán maradt, ezért bemutatták moziban, de persze a második részt már esze ágában sem volt senkinek forgalmazni, teljesen érthető okokból. A kb. 60 millió dollárból készült katyvasz világszerte 2 millió dollárt sem keresett. Van ugyan néhány elszánt híve ennek a totálisan rossz koncepcióra épült, minden önkritikát nélkülöző darabnak, de mi azokat is figyelmeztetnénk, akik netán látták és nem utálták az első részt, hogy míg az inkább csak zilált, a második már elképesztően unalmas.

* * *

Tükör/szilánk (The Broken, 2008)
Megjelenés:
október 19.


A Tükör/szilánk különösebb meglepetést valószínűleg nem fog okozni senkinek, aki látta A testrablók támadásá-t vagy úgy általában nézett már horrorfilmeket, de ha Sean Ellis nem is különösebben kreatív, mindenképpen ügyes rendező, aki kihozza a maximumot a zsáner elcsépelt kliséiből és valóban hatásosan állítja őket csatasorba a paráztatás kedvéért. És nem hátrány az sem, hogy a főhősnőt, aki egy ködös londoni utcán összetalálkozik saját - gonosznak tűnő - másával, a szemrevaló Lena Headey (Gorgo királynő a 300-ból) alakítja.

* * *

Kisvárosi Rock n Roll (Cemetery Junction, 2010)
Megjelenés:
október 20.

Természetesen mindig kíváncsiak vagyunk rá, mivel rukkol elő a Ricky Gervais-Stephen Merchant alkotópáros, akiknek az Office-t és a Futottak még-et is köszönhetjük, még akkor is, ha Gervais Lódító hódító (The Invention of Lying) című 2009-es vígjátéka inkább lett idétlen, mint humoros. A páros most a 70-es évekbe visz minket, ahol egy reménytelen kisváros három fiataljának kitörési kísérleteit meséli el. A Variety kritikusa szerint a forgatókönyv annyira sablonos, hogy megöli a filmet a jó színészi alakítások ellenére is, de mi azért azt mondjuk, legalább a 70-es évek iránt nosztalgiát táplálóknak érdemes megnézniük, mert a hiteles korábrázolásra nagy hangsúlyt fektettek az alkotók.

* * *

Jonah Hex (Jonah Hex, 2010)
Megjelenés:
október 20.


A nyár egyik nagy dobásának szánt képregény-adaptáció a nyár egyik legnagyobb buktája lett: hiába vonultatta fel a film Josh Brolint, John Malkovichot, Michael Fassbendert, no meg Megan Fox látványos dekoltázsát, csak 10 millió dollárt tudott visszahozni majdnem 50 milliós gyártási költségéből. Az amerikai polgárháborús katonából lett bérgyilkos sztorija nem csigázta fel a közönség kíváncsiságát, a kritikusok meg egyenesen utálták és zavaros, összedobált marhaságnak bélyegezték. Nem csoda, hogy hozzánk csak DVD-n érkezik, csak azoknak ajánljuk, akik filmélményként beérik a fent említett dekoltázzsal is.

* * *

Young People Fucking (2007)
Megjelenés:
november 2.


Nem titkoljuk, hogy merész (vagy inkább primitív?) címe miatt figyeltünk fel erre a párkapcsolati vígjátékra, ami párhuzamosan követ öt szexhez készülődő, szeretkező és szex után levő párt (pontosabban négy párt és egy édes hármast). Reméljük, hogy a magyar DVD-borítón is az virít majd, hogy "Fiatalok dugnak", bár nem jó előjel, hogy a forgalmazó még nem döntötte el, mi legyen a magyar cím. Roger Ebert ellenben a kritikájában kifogásolja a címet: szerinte sokkal értelmesebb és jószándékúbb a film, mint amit a szenzációhajhász cím sugall.

* * *

Bobby (Bobby, 2006)
Megjelenés:
november 4.


Hát, ez jó lassan ért ide. A színész-rendező Emilio Estevez még a 2006-os velencei filmfesztiválon lepte meg a közönséget ezzel a korábbi munkáinál lényegesen ambiciózusabb munkával, amely Robert F. Kennedy 1968-as meggyilkolását dolgozza fel. Az Anthony Hopkinstól kezdve Sharon Stone-on keresztül Shia LaBeoufig rengeteg sztárt felvonultató, sokszereplős film egy csomó kis fiktív sztorit mesél a hotelben, ahol a fináléban lezajlik a merénylet. Ugyan egyesek szerint a film túl melodramatikus és közhelyes, a legtöbb kritikus legalább a vállalás nagyságát értékelte.

* * *

W. (W., 2008)
Megjelenés:
november 11.

Amikor nyilvánosságra hozták, hogy Oliver Stone filmet csinál George W. Bushról, a filmes sajtó egy része felhördült, hogy az "őrült balos" rendező biztosan súlyosan torzítva ábrázolja majd a film bemutatásakor még hivatalban levő amerikai elnököt, mások pedig előre dörzsölték a kezüket, arra számítva, hogy Stone egy maróan gúnyos szatírával áll majd elő. Aztán mindkét csapat csalódott egy kicsit, amikor bemutatták a filmet: a W. egy már-már túl konvencionális életrajzi film, ami a valós eseményekhez a lehető legjobban ragaszkodva mutatja be az alkoholista Bush-fiú felkapaszkodását a csúcsra. Egy dologban viszont lényegében mindenki egyetértett: a Busht megformáló Josh Brolin lenyűgöző alakítást nyújt.

* * *

Vörös szikla (Chi bi, 2008)
Megjelenés:
november 23.

John Woo ázsiai sztárokkal telepakolt monumentális történelmi filmje minden idők legdrágább ázsiai produkciója volt, de a vállalkozás bejött: az Ázsiában két részben bemutatott, négyórás megafilm Kínában lenyomta még a Titanic-ot is. Az i. sz. 208-ban játszódó, egy hatalmas csata történetét elmesélő mű hozzánk csak nyugati változatában érkezik: azaz a két és fél órásra vágott, rövid verziót kapjuk meg DVD-n. Aki epikus méretű csatajelenetekre vágyik porig égő hajóflottákkal, ne hagyja ki.

* * *

Passzolj tesó! (Rudo Y Cursi, 2008)
Megjelenés:
november 25.

Aki az Anyádat is! óta vágyott rá, hogy megint együtt lássa a két szexis latin istent, Gael García Bernalt és Diego Lunát, most megkapja: a Passzolj tesó!-ban édes hármas ugyan nincsen, de a két pasi még mindig remekül működik együtt a vásznon. Most féltestvéreket alakítanak, akiket focizás közben felfedeznek, és irány a hírnév! Alfonso Cuarón öccse, Carlos ezzel a kellemes kis komédiával bizonyítja, hogy nem kell szégyenkeznie az ismertebb báty árnyékában, és filmjét azok is bátran megnézhetik, akiket nem különösebben érdekel a foci, mert a hangsúly nem a meccseken van.

* * *

The Experiment - A kísérlet (The Experiment, 2010)
Megjelenés:
november


Az USA-ban is egyenesen DVD-re küldött film Philip Zimbardo 1971-es börtönkísérletén alapul több áttétellel: a kísérlet ihletésére született a Black Box című könyv, amelyet először Oliver Hirschbiegel filmesített meg Das Experiment címmel 2001-ben, ez pedig a német film remake-je többek közt Adrien Brodyval és Forest Whitakerrel. Az alaphelyzet mindenhol azonos: az önként jelentkező kísérleti alanyokat véletlenszerűen két csoportra - foglyokra és börtönőrökre - osztják, majd hagyják, hogy csináljanak a börtönben, amit akarnak. És elszabadul a pokol.

* * *

Két nő - egy ház (Grey Gardens, 2009)
Megjelenés:
november


Azonos címmel (Grey Gardens) először 1975-ben készült film a furcsa anya-lánya párosról, a két Edith Bouvier Beale-ről, Jackie Kennedy Onassis nagynénjéről és unokatestvéréről. A dokumentumfilm bemutatta a gazdag családból származó, egykor énekesnői pályáról álmodozó, ám azt igazán soha meg nem valósító duót, akik ekkor már visszavonultan és elszegényedve éltek a hatalmas családi kúriában, amelyet rágcsálók hada és szemét lepett el. Most játékfilm is készült a két kissé kótyagos nőszemély életéről, amelyben Jessica Lange formálja meg az anyát és Drew Barrymore a lányt.

* * *

Felhangolva (Get Him To The Greek, 2010)
Megjelenés:
december 9.

Mindenkit biztosíthatunk róla, hogy a magyar cím viccesebben sikerült, mint maga a film. Sokáig vártuk, hogy bemutassák ezt a komédiát, mert jól hangzott, hogy Jason Segel (Lepattintva, Így jártam anyátokkal) alapötletéből készült, és a Lepattintvá-ban felbukkant öntelt pojáca popsztár, Aldous Snow (Russell Brand) történetét viszi tovább az örök bénázásra kárhoztatott Jonah Hill-lel (Superbad) a másik főszerepben. Ehhez képest a film meglepően kevés humort tartalmaz, olyannyira, hogy az már szinte koncepciónak tűnik. De ez ne vezessen félre senkit: a várt végső poén, ami visszamenőleg mindent megmagyarázna, sosem jön el.

* * *

13 (13, 2010)
Megjelenés:
december

Ha Géla Babluani 2005-ös A 13-as című fekete-fehér thrillerének nem is volt sok teteje, a film mégis megmaradt az emberben erős hangulata és hatásos képei miatt. Nem csodáljuk, hogy Babluani nem tudott nemet mondani, amikor felajánlották neki, hogy remake-elheti saját filmjét, de az amerikai és brit sztárokkal kiállított új, színes verzióból az előzetes tanúsága szerint valószínűleg pont az eredeti erősségei hiányoznak. Helyettük megkapjuk a keménykedő Jason Stathamet és Mickey Rourke-ot, mert azt még úgysem láttuk eleget.

* * *

Adni jó (Please Give, 2010)
Megjelenés:
december

Nicole Holofcener (Lovely & Amazing, Jóbarátnők) legtöbb filmjét jellemezhetnénk úgy is, mint a gondolkodó nők Szex és New York-ját, és ez passzol legújabb munkájára is. Főhősnői iskolázott, biztos anyagi körülmények közt élő New York-i nők, akiknek mégis hiányzik valami az életéből, de általában nem az, amiről azt hiszik, hogy kéne nekik. A központi figura (Catherine Keener) például jól menő használtbútor-üzletet vezet a férjével, és azt hiszi, hogy az emberiséget kéne megmentenie, holott inkább csak kihűlt házasságába kéne életet lehelnie. Holofcener az empátia és az irónia jól eltalált keverékével ábrázolja hőseit, így aztán szerencsére nekünk sem mennek az agyunkra, inkább jól szórakozunk rajtuk.