Vágólapra másolva!
Egy éve mutatták be nálunk Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című őrületes második világháborús filmjét, ami részben a rengeteg szereplő találó összeválogatásától működött olyan szuperül. Tarantino híres arról, hogy képes új életet lehelni kiöregedett sztárok karrierjébe, de ezúttal jó pár nagyon is ereje teljében levő színésznek adott egy nagy lökést a filmjével. Megnéztük, merre tart Hitler gyilkosának, a zsidóvadásznak, a brit brigantynak, a szemfüles náci tisztnek és a kis francia parasztlánynak a karrierje azóta, hogy Tarantinóval dolgozott.
Vágólapra másolva!

Mélanie Laurent

Shosanna, a zsidó leányzó, aki harci festéket ken az arcára és átírja a történelmet, Franciaországban már a Becstelen brigantyk előtt is foglalkoztatott színésznő volt. Érdekes egybeesés, hogy hazájában tavaly nyáron mutatták be a Jusqu'a toi című romantikus vígjátékot, amelyben pont Justin Barthával kerülgetik egymást, akinek az árfolyama szintén tavaly nyáron ugrott meg a Másnaposok miatt. Az viszont már nyilván a Becstelen brigantyk-nak köszönhető, hogy valakinek eszébe jutott, hogy a Le Concert című, érzelmes-humoros francia filmet - amelyben Laurent egy szüleit kereső hegedűművészt alakít - idén megfuttassák néhány amerikai fesztiválon. Júliusban néhány moziban is bemutatták, de nem igazán harapott rá az amerikai közönség, így húsz mozival és nem egészen 300 ezer dollárral ért véget a film pályafutása az USA-ban.

Forrás: [origo]
Mélanie Laurent a La Rafle című filmben

Laurent azóta leforgatta a La Rafle című holokausztdrámát, amiben Jean Renóval játszik, és aminek számunkra leginkább az az érdekessége, hogy részben Magyarországon forgott (Laurent egyik kedvenc helyünkre, az M étterembe is ellátogatott), illetve Mike Mills Beginners-ét. Utóbbit hatalmas izgalommal várjuk, mert az Ujj-függő rendezője 2005 óta nem csinált filmet, és mert Ewan McGregor játssza a főhőst, egy pasit akit először az borít ki, hogy idős, rákban haldokló apja (Christopher Plummer) közli vele, hogy meleg, utána pedig egy francia színésznő (Laurent) zavarja össze az életét. Laurent a rendezés felé is kacsintgat, olyannyira, hogy 2008-ban már bemutatták Cannes-ban egy rövidfilmjét, rendezett egy epizódot az X Femmes című nőknek szóló pornósorozatból, novembertől pedig Franciaországban forgatja első, Les Adoptés című nagyjátékfilmjét.

* * *

Christoph Waltz

A zsidóvadász Hans Landa Oscar-díjat érő megformálása után evidens volt, hogy az osztrák színészt elárasztják majd rosszfiú-szerepekkel. Cseppet sem csodálkoztunk tehát, amikor ő kapta a Chudnofsky nevű főgonosz szerepét Michel Gondry Zöld darazs-ában (premier jövő januárban), de azon már meglepődtünk, amikor az utóbbi évek egyik legjobban hangzó filmjében dobta vissza az egyik főszerepet - pedig ez nem is egy klisés rosszfiú lett volna. A film - amiről még lesz szó - David Cronenberg A Dangerous Method-ja, ami Freud, Jung és egy fiatal páciensből lett munkatársuk viszonyáról szól, és Waltz játszotta volna benne Freudot. Sebaj, több marad Viggo Mortensennek.

Forrás: [origo]
Christoph Waltz a Zöld darázs című filmben | Előzetes

A Cronenberg-film helyett Waltz furcsa módon a Francis Lawrence által rendezett Vizet az elefántnak-ot választotta, amiben kegyetlen és beteg lelkű cirkuszigazgatót játszik (szóval megint egy rosszfiút), akinek a fiatal és szépséges felesége - Reese Witherspoon - összegabalyodik egy állatorvos-hallgatóval, akit Robert Pattinson alakít. Sajnos a következő filmje még kevésbé ihletett választásnak tűnik: Paul W. S. Anderson B filmnek ígérkező A három testőr-ében a ravasz Richelieu bíborost formálja majd meg.

* * *

Michael Fassbender

Fassbender pályája már a brigantycsapathoz csatlakozó brit tiszt eljátszása előtt is elég szépen alakult: az Éhség-gel és az Akvárium-mal szűkebb szakmai és filmrajongó körökben már nagyon is felhívta magára a figyelmet. A Tarantino-film óta csak bámulunk, hogy milyen ügyesen válogat: igent mondott néhány hollywoodi blockbusterre, de mellettük iszonyú izgalmas rendezők projektjeiben is részt vesz. Ami a kommerszebb vonalat illeti, a gyengén sikerült Jonah Hex-szel ugyan mindenki befürdött, de Neil Marshall a héten mozikba érkező A kilencedik légió-ja még siker lehet, amiben Fassbender római katonaként küzd a túlélésért. Jövő nyáron pedig jön majd az új X-Men-film, ahol a fiatal Magneto szerepét veszi át egy olyan nagy elődtől, mint Ian McKellen.

Forrás: [origo]
Michael Fassbender és Olga Kurylenko A kilencedik légió című filmben

Hogy Cary Fukunaga Jane Eyre-adaptációja iránt pontosan hogyan érzünk, még nem döntöttük el, mert Fassbender gyanúsan fiatal és szép Mr. Rochester szerepére, de azért nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy hogyan működnek majd párban Mia Wasikowskával (ha feleannyi kémia lesz köztük, mint Fassbender és Katie Jarvis közt volt az Akvárium-ban, már elégedettek leszünk). Aztán csupa érdekes dolog jön. Először is a már említett A Dangerous Method, ahol Jungként először kezeli Keira Knightley-t, majd viszonyt is kezd vele. A bécsi forgatásról videó is készült, amin az alig felismerhető Fassbender jódlizással súlyosbítja a helyzetet. Közben leforgatta Steven Soderberghgel a Knockout-ról Haywire-re átkeresztelt verekedős filmet, hamarosan pedig az Engedj be! rendezőjének Tinker, Taylor, Soldier, Spy című John Le Carré-adaptációjában játszik Gary Oldmannel együtt. És ha mindez nem lenne elég, Jim Jarmusch a napokban közölte, hogy jövő év elején szeretne forgatni egy filmet Tilda Swintonnal, Fassbenderrel és Mia Wasikowskával - igaz, erre még nincs meg a pénz.

* * *

August Diehl

Forrás: [origo]
August Diehl és Angelina Jolie a Salt ügynök-ben

A Berlinale egykori Shooting Starja ismerős lehetett már a Becstelen brigantyk előtt is mindenkinek, aki nyomon követi az európai filmet: a finomarcú, nagyon tehetséges fiút láthattuk például a Pénzhamisítók-ban, az Anatómia 2-ben, vagy rosszfej yuppiként a Nyomortúrá-ban. Tarantinónál ugyan csak egy villanás jutott neki - német tisztként Fassbenderrel csapott össze egy vendéglőben -, de úgy tűnik, ez pont elég volt ahhoz, hogy kapjon egy kicsi hollywoodi szerepet: Angelina Jolie arachnológus férjét alakíthatta a Salt ügynök-ben. Ez azért még nem lesz elég a tengerentúli karrier beindításához, és ha hihetünk az IMDb-nek, következő két filmje is német lesz. Szerencsére karaktere nem német akcentusos rosszfiúk eljátszására predesztinálja, és mi a magunk részéről egyáltalán nem bánjuk, hogy egyelőre marad Európában.

* * *

Léa Seydoux

Bár neki volt a legkisebb szerepe a Becstelen brigantyk-ban, talán a huszonöt éves színésznő karrierjének alakulását a legérdekesebb figyelni cikkünk szereplői közül, mert még viszonylag pályája elején tart, és sok irányba mehet. Nem csoda, ha nem emlékszel rá a filmből: ő volt a Shosannát és családját bújtató francia paraszt egyik lánya, aki csak a nyitójelenetben bukkant fel. Ismerős lehet viszont korábbi francia filmekből, különösen a nálunk is forgalmazott Majdnem bombanők-ből. Talán ő forgatott a legtöbbet a Becstelen brigantyk óta, úgyhogy nem is soroljuk fel az összes friss filmjét; a franciák közül csak a tavalyi velencei filmfesztiválon bemutatott, Lourdes-ot emelnénk ki, amiben egy ápolónőt alakított, mert ebben tolószékes lányként Tóth Orsi is szerepelt.

Forrás: [origo]
Léa Seydoux a Robin Hood-ban

Amerikai karrierje még éppen csak bontakozóban van, de a jelek abszolút biztatók: a Robin Hood-ban kis szerepe volt, de emlékezetes alakítást nyújtott mint a francia királyi családból származó Izabella, Földnélküli János (Oscar Isaac) második, az elsőnél jóval tüzesebb felesége. Woody Allen idén nyáron forgatott Midnight in Paris-ében is kapott egy kicsike szerepet, úgyhogy Owen Wilsonnal, Marion Cotillard-ral és Rachel McAdamsszel együtt látjuk majd a vásznon. És ami elsőre talán kudarcnak tűnik, de koránt sem az: egyike volt annak az öt színésznőnek, aki azért versengett, hogy megformálhassa Lisbeth Salandert David Fincher A tetovált lány-ában. A szerepet ugyan (sajnos) Rooney Mara kapta, de az, hogy Seydoux már ilyen szintű produkciók castingjain vesz részt, egyértelműen jelzi, hogy felkerült a filmes térképre az Államokban.