Downey Jr. süvít, Coppola lassul

Vágólapra másolva!
Vasember besüvít a mozikba. Nyomában érkezik egy bécsi prosti, Francis Ford Coppola, egy cunamiba veszett kisgyerek szelleme, egy kalandra vágyó kínai lány, továbbá a Filmklik által felkarolt újonc forgalmazók öt filmje, élükön az indie-poposokat megcélzó, de általunk is kedvelt Bevetetlen ágyakkal.
Vágólapra másolva!

Vasember 2 / Iron Man 2 - 2010

Miről szól? Tony Stark szervezete egyre inkább kikészül a mellkasában hordott palládiumtól, de ez nem az egyetlen gondja: az Egyesült Államok kormánya szeretné megkaparintani a Vasember-ruha titkát, az orosz Ivan Vanko pedig személyes bosszúra készül ellene.

Ki a rendező? Akárcsak az első részt, a folytatást is Jon Favreau rendezte, aki személyesen is tiszteletét teszi a filmben mint Tony Stark testőre.

Kik a szereplők? A lezser Tony Stark/Vasember nem lehet más, mint Robert Downey Jr., hű titkárnője, Pepper Potts szerepében pedig Gwyneth Paltrow tér vissza. Az első filmben James Rhodest játszó Terrence Howardot lecserélték Don Cheadle-re, új még Scarlett Johansson mint Natasha Romanoff orosz ügynök, Sam Rockwell mint Justin Hammer fegyvergyáros és persze Mickey Rourke Ivan Vanko szerepében. Ja, és itt van még Nick Fury, azaz Samuel L. Jackson is, de neki egyelőre nem sok babér jut.

Kinek ajánljuk? Sajna egy fokkal laposabb, mint a roppant szórakoztató első rész volt, de azért egy laza péntek esti mozinak ez még mindig teljesen oké.

* * *

Revans / Revanche - 2008

Miről szól? Alex egy bécsi kuplerájban dolgozik mindenesként, és beleszeret Tamarába, az egyik kurvába. Új életet terveznek vidéken, amit Alex egy bank kirablásával akar megalapozni, de persze a dolog nem úgy sül el, ahogy tervezte.

Ki a rendező? Az osztrák Götz Spielmann, aki korábban többek közt az Erwin és Júlia és az Antares című filmeket rendezte, a Revans-sal pedig Oscar-jelölésig jutott.

Kik a szereplők? Alexet Johannes Krisch játssza, aki főleg osztrák tévéfilmekben szerepelt korábban, Tamarát az ukrán származású, Németországban felnőtt Irina Potapenko alakítja.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek van türelmük egy viszonylag lassú, ám a nézőt annál több mesteri megoldással és remeklő színésszel jutalmazó, súlyos filmhez.

Mit mondunk még a filmről? Bécsi kurvák és stricik, kopott motelek, plüsskanapék világából indul a Revans, hogy aztán a sűrű erdőn át megérkezzen egy roskatag parasztház foghíjas kerítéséhez. Götz Spielmann filmje benne volt az öt Oscar-jelölt külföldi film között az idén és az Osztrák Filmhét alkalmából nálunk is levetítették a hétvégén. A budapesti bemutatóra eljött a rendező is, akit a közönségtalálkozó után kaptunk el egy rövid beszélgetésre. Olvasd el cikkünket a filmről!

* * *


Tetro / Tetro - 2009

Miről szól? Tetro fiatalkorában az Egyesült Államokból Argentínába költözött, faképnél hagyva a családját. Jóval fiatalabb öccse, a tizenhét éves Bennie Buenos Airesbe érkezik, hogy újra felvegye a kapcsolatot rég elvesztett bátyjával, aki azonban elutasítóan és furcsán viselkedik vele. Bennie azonban nem adja fel, és elkezdi felgöngyölíteni, hogy mi történt Tetróval a múltban.

Ki a rendező? A hollywoodi filmkészítésre jó tíz éve ráunt Francis Ford Coppola a nem éppen közönségbarát Youth Without Youth-t követte ezzel a lényegesen fogyaszthatóbb filmmel.

Kik a szereplők? Tetrót minden amerikai színészek legfurcsábbika, Vincent Gallo (Buffalo 66, Brown Bunny) alakítja, öccsét a fiatal Leonardo DiCaprióra kísértetiesen emlékeztető, újonc Alden Ehrenreich játssza. Tetro barátnőjének szerepében Maribel Verdút (Anyádat is) láthatjuk, Carmen Maura, Almodóvar régi-új múzsája egy kíméletlen színikritikus szerepében lubickol.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a kicsit szürreális hangulatú, különös filmeket, Gallo elképesztő fejét, és azt se bánják, ha a dolog néha átmegy teátrálisba.

* * *

Vinyan - Az elveszett lelkek / Vinyan - 2008

Miről szól? Jeanne és Paul gyászoló házaspár: fél éve elveszítették a kisfiukat a délkelet-ázsiai cunamiban, bár a holttestet sosem találták meg. Egy videofelvételen felismerni vélik gyermeküket, ezért - jobb híján bűnözők segítségével - a keresésére indulnak Burmában, ahol egyre különösebb dolgok történnek velük.

Ki a rendező? Ez a Pokoljárás című horrort jegyző, belga Fabrice Du Welz első angol nyelvű filmje, ami kicsit dráma, kicsit horror.

Kik a szereplők? Jeanne-t a remek Emmanuelle Béart (8 nő, A pokol) alakítja, férje Rufus Sewell (Dark City).

Kinek ajánljuk? Az előzetes alapján egy fokkal érdekesebbnek tűnik az átlaghorrornál, de vigyázat, állítólag sok benne a művészkedés és érthetetlen végkifejletbe torkollik.

* * *

Kínai lány / She, a Chinese - 2009

Miről szól? Li Mei kínai tinédzser, aki egy kis faluban él és még semmit se látott a világból. Felutazik a nagyvárosba, majd egy szerencsétlenséget követően úgy dönt, hogy meg sem áll Londonig, ahol egy masszázsszalonban helyezkedik el.

Ki a rendező? Guo Xiaolu, akinek még nem mutatták be nálunk filmjét, Kínában viszont nem csak filmesként, hanem íróként is ismert.

Kik a szereplők? A fiatal főhősnőt Huang Lu alakítja, aki korábban a Mang Shan (Blind Mountain) című filmben játszott főszerepet.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak rá, hogy hogyan látja egy fiatal kínai rendezőnő a mai Kínát és lányait.

* * *

Mostanra ért be a Filmklik filmforgalmazási kísérlete, melynek keretében különböző erre a célra létrejött csoportosulások vállalják egy-egy film forgalmazását. A héten öt film kerül a mozikba általuk, melyek közül első helyen a Bevetetlen ágyak-at (Unmade Beds) ajánljuk, ami a tavalyi Berlinalén nyűgözött le bennünket. Foglaltházban élő fiatalok, bulik, szerelmek, szuper zenék: ez lesz az indie-poposok új kedvence. Itt írtuk le bővebben, hogy miért.

Forrás: [origo]
Jelenet a Bevetetlen ágyak-ból

Jön még a Leo kéglije egy saját homoszexualitásával küzdő fiúról, a Buddha elsüllyedt szégyenében, ami egy a törvények ellenére iskolába járni akaró afganisztáni kislányról szól, a Túlparton egy abháziai fiúról, aki a grúz fővárosból egyedül próbál visszatérni az otthonába, valamint az Átok, amit mi nem igazán szerettünk, és amúgy sem való moziba, hiszen tévésorozat.