Vágólapra másolva!
Idén nem hemzsegtek a filmek az igazán torokszorító gonoszoktól, még a mesefilmek többsége is elég béna kis gonoszokat tudott csak felvonultatni. Azért persze megtaláltuk kedvenceinket egy pszichopata gumiabroncs, egy gyerekgyilkos, egy bordélytulajdonos és egy nagyfejű királynő személyében. Kedvenc gonoszunk pedig olyan blikkfangos, hogy csak cikkünk végén áruljuk el, kicsoda ő.
Vágólapra másolva!

5. Rubber (Rubber, a gumiabroncs)

Forrás: [origo]

Nem elég, hogy Mr. Oizo olyan filmet csinált, amiben egy gumiabroncsot tett meg főhősnek, ez az autóalkatrész a tetejében még megátalkodott pszichopata is. Különösebb ok nélkül a levegőbe repít bárkit, aki az útjába kerül, legyen az egy ártatlan kis madárka vagy akár egy megtermett ember.

* * *

4. George Harvey (Komfortos mennyország)

Forrás: [origo]

Jó, hogy Peter Jackson Komfortos mennyország-adaptációjában Stanley Tuccira bízta a kislányokra specializálódott sorozatgyilkos szerepét: szemben a film vizuális túlzásaival, a szemüveges, ritkás hajú, szánalmas gyilkost rendező és színésze visszafogottan jelenítik meg, hogy pont elhiggyük és felálljon a hátunkon tőle a szőr.

* * *

3. Pascal (Bibliotheque Pascal)

Forrás: [origo]

Imádjuk Hajdu Szabolcs lenyűgöző irodalmi bordélyát, ahol minden prostitúcióra kényszerített bentlakónak egy irodalmi alakot kell eljátszania, a film főhősnője például Desdemonát alakítja teljes gumiszerelésben. A bűnös hely ura Pascal (Sham Amram), az egykerekűn közlekedő, félelmetes bohóc.

* * *

2. Vörös királynő (Alice Csodaországban)

Forrás: [origo]

Tim Burton Alice Csodaországban-ja ugyan hatalmas melléfogás, de azért van benne legalább egy jó dolog: Helena Bonham Carter és az ő Vörös királynője. Az őrülten briliáns színésznő rikácsolását sosem fogjuk elfelejteni, és telitalálat a digitálisan felpumpált feje is.

* * *

Első helyezettünk kilétének felfedése gigantikus spoiler. Javasoljuk, hogy csak akkor jelöld ki egereddel az alábbi fehér részt, ha már láttad az Antikrisztus című filmet.

1. A nő (Antikrisztus)

Amikor Lars von Trier agyeldobós thrillerét nézve már azt hisszük, hogy minden megpróbáltatáson átestünk, a rendező ránk méri a végső csapást: kiderül, hogy a Charlotte Gainsbourg által megformált főhősnőnek teljesen jogosan volt végig lelkifurdalása: egy orgazmusért beáldozta kisgyermekét.

* * *

+1 Citromdíj az év legbénább gonoszának:

Ezt a fenyegetőnek szánt zöld CGI-ködnek ítéljük a Narnia krónikái - A Hajnalvándor útjá-ból. Ha egy mesefilm még egy valamirevaló, hús-vér gonoszt sem tud felmutatni, akkor biztos, hogy nem érdemes rá beülni.

Olvasd el többi 2010-es toplistánkat is!