A bolgárok cikik, Jean Renót kilyuggatják

Vágólapra másolva!
A bolgárok Londonban cikiskednek, Pina Bausch egyik utolsó előadását rendezi, a baglyok 3D-ben szálldosnak, Jean Reno bármit túlél, a török költő megérkezik a gyerekkorba, Koltay Gábor pedig Mindszenty nyomába ered a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

22 lövés / L' immortel - 2010

Miről szól? Charly visszavonult maffiózó, akit egy garázsban szitává lőnek ellenlábasai. Huszonkét golyót szednek ki a testéből, de túléli a dolgot, és bosszúhadjáratra indul.

Ki a rendező? Richard Berry színész-rendező, aki szerepelt például a Topmodell a barátnőm-ben és a Pofa be! című filmben.

Kik a szereplők? Charlyt Jean Reno alakítja, Marina Fois (Színésznők bálja) egy rendőrnőt formál meg, aki férje halála miatt szintén bosszúra szomjazik.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik még nem unják halálosan, hogy Reno évek óta ennek a figurának a különböző variációit játssza.

* * *

Mission London / Misiya London - 2010

Miről szól? A londoni bolgár nagykövetség frissen kinevezett vezetője lehetetlennek tűnő feladatot kap a kormányfő feleségétől: rendezzen hatalmas ünnepséget Bulgária EU-csatlakozásának örömére, amelyen tegye tiszteletét maga az angol királynő is.

Ki a rendező? Ez Dimitar Mitovski első nagyjátékfilmje, amely Alek Popov sikerregényén alapul, a könyv pedig Popov saját kulturális attaséként szerzett tapasztalatait dolgozza fel szatirikus formában.

Kik a szereplők? A nagykövetet Julian Vergov (The Fourth Kind) játssza, a sokszereplős filmben látható Tomas Arana (Gladiátor), Alan Ford (A ravasz, az agy..., Blöff) és Ralph Brown (Rockhajó) is.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a gyagya humort vagy van valamilyen kötődésük Bulgáriához, és ezért tudják értékelni a belső poénokat.

* * *

Az Őrzők legendája / Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole - 2010

Miről szól? Soren, a bagoly gonosz baglyok fogságába esik, de sikerül megszöknie és visszajutnia társaihoz, hogy figyelmeztesse őket a veszélyre, amit ellenségeik jelentenek.

Ki a rendező? Zack Snyder, a 300 és a Watchmen rendezője adaptálta Kathryn Lasky fantasy-regénysorozatának első három részét.

Kik a szereplők? Különféle animált baglyok.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik imádják a 3D-ben suhogó bagolyszárnyak látványát.

* * *

Pina Bausch: Álomtánc / Tanzträume - 2010

Miről szól? A dokumentumfilm azt örökíti meg, Pina Bausch hogyan készül színpadra állítani Kontakthof című táncdarabját negyven különböző iskolákba járó, tizenéves német gyerekkel.

Ki a rendező? A dokumentumfilmes Rainer Hoffman és Anne Linsel csinálta a filmet, utóbbi már 2006-ban is forgatott egy filmet Bausch-ról.

Kik a szereplők? A tavaly elhunyt koreográfus és a gyerekek.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretnék átérezni a tánc felszabadító erejét, és persze érdeklődnek Bausch munkássága iránt.

* * *

Vissza Afrikába / Back to Africa - 2008

Miről szól? Az Afrika! Afrika! című világjáró táncos cirkuszi produkció néhány résztvevőjének életét követte egy éven keresztül a rendező.

Ki a rendező? Othmar Schmiderer dokumentumfilmes, aki a Hitler titkárnőjéről szóló Az utolsó óráig című filmet is csinálta.

Kik a szereplők? Öt, Afrika különböző országaiból származó előadóművész: Makaya Dimbelolo, Ebraima Tata Dindin, Georges Momboye, Dickson Oppong és Mingue Diagne Sonko.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiket lenyűgöz a cirkusz világa és az afrikai népzene.

* * *

Méz / Bal - 2010

Miről szól? Az időben visszafelé haladó trilógia záró részében Yusufnak, a későbbi költőnek a gyerekkorát ismerhetjük meg.

Ki a rendező? A török Semih Kaplanoglu, aki a Jumurtá-t és A tejesember-t, a trilógia első két részét is csinálta.

Kik a szereplők? A gyerek Yusufot Bora Atlas formálja meg első filmszerepében, anyját Tülin Özen alakítja.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek bejött a meditatív trilógia első két része is.

* * *

Mindszenty - A fehér vértanú - 2010

Miről szól? Fikciós elemekkel dúsított dokumentumfilm Mindszenty József bíborosról.

Ki a rendező? Koltay Gábor, aki többek közt a Honfoglalás-t és a Sacra Coroná-t csinálta korábban, de számos dokumentumfilmet is rendezett.

Kik a szereplők? Sipos Imre, a Magyar Színház színésze járja végig Mindszenty életének jelentősebb helyszíneit.

Kinek ajánljuk? Értelemszerűen azoknak, akik kíváncsiak Mindszenty életére.