Számos filmek

Vágólapra másolva!
Brad Pitt és a hét főbűn, Fellini nyolc és feledik filmje, tíz beszélgetés egy autóban, háromszáz halott spártai és kilencszer is beégő Daniel Day-Lewis. Filmek, amelyek címe szám.
Vágólapra másolva!

1 (2009)
Rendező: Pater Sparrow
Főszereplők: Mucsi Zoltán, Sinkó László, Kerekes Vica, Mácsai Pál


A film Stanislaw Lem Az emberiség egy perce című novelláján alapul, amely egy olyan fiktív könyv fiktív kritikája, amely azt írja le, hogy mi történik az emberiséggel egy perc alatt. A szürreális-zavaros filmben ebből csak annyi maradt, hogy egy könyvesboltban minden kötet egy 1 című könyvvé változik át, innen pedig elszabadul a Kerekes Vica különösen hosszú nyelvét és körtéket is felvonultató őrület. Kritikusunk már a címet sem szerette - de nem állítja, hogy ez volna a legnagyobb gond a filmmel.

* * *

Kettő (Deux, 2002)
Rendező: Werner Schroeter
Főszereplők: Isabelle Huppert, Bulle Ogier, Manuel Blanc


A tavasszal elhunyt Werner Schroeter filmje különböző epizódokból álló, sokszereplős, széttartó alkotás, de a cím jelentése egyértelmű: Isabelle Huppert egy olyan nőt alakít, aki egy szélnek eresztett képeslapból értesül róla, hogy kettő van belőle: azaz van egy ikertestvére, akit amúgy szintén saját maga alakít a filmben.

* * *

Három (Drei, 2010)
Rendező: Tom Tykwer
Főszereplők: Devid Striesow, Sophie Rois, Sebastian Schipper

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tom Tykwer két hollywoodi film (Parfüm, A bűn árfolyama) után visszatért Németországba és az intimebb filmkészítéshez. A hármas szám szerelmi háromszögre vonatkozik: egy negyvenes pár mindkét tagja ugyanazzal a férfival csalja meg a másikat - és ez új életet lehel a kapcsolatukba. Tykwer nem veszi túlságosan komolyan saját magát és a kihasználja a helyzetben rejlő komikumot, de anélkül, hogy átesne a ló túloldalára és nevetségessé tenné hőseit.

* * *

4 (4, 2005)
Rendező: Ilja Krzsanovszkij
Főszereplők: Marina Vovchenko, Irina Vovchenko, Svetlana Vovchenko, Sergei Shnurov


A Vlagyimir Szorokin (A jég, Kékháj) forgatókönyvéből készült, Titanic-nyertes első film (kritikánk) túlságosan sok dolgot fűz egybe és túl brutális ahhoz, hogy a címbeli szám jelentőségére tudtunk volna koncentrálni megtekintése közben, de az biztos, hogy a rögtön embert próbáló nyitójelenetben négy darab őrületes zajt produkáló légkalapácsot látni. Ha újranéznénk, lehet, hogy felfedeznénk benne a négyest több helyen is, de ez az a típusú zseniális, ám visszataszító film, amin az ember örül, hogy egyszer túlesett.

* * *

Hetedik (Seven, 1995)
Rendező:
David Fincher
Főszereplők: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow


Aligha mondunk újat azzal, hogy David Fincher zseniális sorozatgyilkosos filmje a hét főbűn miatt kapta a címét: Brad Pitt és Morgan Freeman egy olyan gyilkos után nyomoz egy esőáztatta nagyvárosban, aki a hét főbűn által ihletett, gusztustalannál gusztustalanabb módokon öli meg áldozatait. A vizuális sokkolásban folyamatosan emelik a lécet a hollywoodi rendezők, de Fincherék kreatív halálnemei tizenöt év múltán is ütnek.

* * *

8 és 1/2 (8 1/2, 1963)
Rendező: Federico Fellini
Főszereplők: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale


Köztudott, hogy a film alapvetően életrajzi: a Marcello Mastroianni által megformált, alkotói válságban levő rendező maga Fellini, aki azért csinálta meg ezt a filmet, mert alkotói válságban szenvedett. Guido felszínre sodródó emlékei részben szintén Fellini életéből vett epizódok, de már a cím is az alkotás önreflexív jellegére utal: ez a rendező nyolc és feledik filmje. Hogy hogyan jött ki ez a szám? Fellini hat önálló, egész estés filmet rendezett ezelőtt, plusz csinált egy-egy szegmenst két omnibuszfilmből (Amore in cittá és Boccaccio '70) és Alberto Lattuadával közösen megrendezte a Varieté fényei-t. Utóbbi három alkotás fél-fél filmnek számít.

* * *

Kilenc (Nine, 2009)
Rendező:
Rob Marshall
Főszereplők: Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Sophia Loren, Kate Hudson, Judi Dench, Nicole Kidman, Fergie


Hogy a színészisten Daniel Day-Lewisszal és ennyi dívával hogy sikerült Rob Marshallnak ilyen élettelen, gyatra módon újragondolnia a 8 és 1/2-et, azt máig sem értjük (kritikánk), de tény, hogy a film kínosan rosszul sikerült. A kilenc nem meglepő módon a Fellini-film címéből eredeztetett ötlet: ennek a Guidónak az lenne a kilencedik filmje, amit éppen alkotói válsága miatt nem képes leforgatni. Még mindig mérgesek vagyunk amiatt, hogy a Chicago rendezője így elherdálta ezt a csodálatos lehetőséget, ezért ha már ennél a számnál tartunk, akkor szívesebben gondolunk Shane Acker 9 című animációs filmjére (kritikánk).

* * *

Tíz (Ten, 2002)
Rendező: Abbas Kiarostami
Főszereplők: Mania Akbari, Amin Maher


Abbas Kiarostami furcsa vonzalmat érez az autóbelsők iránt, már A cseresznye ízé-ben is egy lerobbant helyszíneken kerengő vezetőt követtünk, ez a film pedig tíz beszélgetésből áll egy névtelen iráni nő és különböző utasai közt. A teheráni csúcsforgalomban kavargunk, és tanúi leszünk különböző hétköznapi beszélgetéseknek, amelyek természetes módon, pátosz nélkül mesélnek az iráni nők mai helyzetéről. Mindenesetre akinek már a Presszó egykamerás megoldása is unalmas volt, annak nem javasoljuk a műszerfalról felvett film megtekintését.

* * *

Tizenkettő (Twelve, 2010)
Rendező: Joel Schumacher
Főszereplők: Chace Crawford, Rory Culkin, Zoe Kravitz, Emma Roberts


Schumacher szereti a számokat: övé a 8 milliméter, A 23-as szám és most a Tizenkettő is. A kritikusok szerint rémes film főszereplője A pletykafészek Nate-jeként megismert Chase Crawford, és a sztori is ugyanabban a közegben játszódik, mint a sorozat: a gazdag családból származó, elkényeztetett New York-i tinik közt, akik értelmetlen szexszel és mértéktelen drogozással ütik el az idejüket. A tizenkettő egy új, kokain és ecstasy keverékéhez hasonló drog neve, amit Crawford fűdíler figurája történetesen nem árul. És ha már a tizenkettőnél tartunk, említsük meg Nyikita Mihalkov 12 című 2007-es filmjét is, ami a Tizenkét dühös ember remake-je.

* * *

Tizenhárom (Thirteen, 2003)
Rendező: Catherine Hardwicke
Főszereplők: Evan Rachel Wood, Nikki Reed, Holly Hunter


Amikor Evan Rachel Wood még nem Marilyn Mansonhoz hasonló fickókkal nyomult, Nikki Reed pedig tizenhárom éves tinilány volt, akkor született meg a Tizenhárom forgatókönyve Reed saját élményei alapján. A rebellis tinilányok drogoznak, lopkodnak, piercinget tetetnek a nyelvükbe, és úgy általában idegesítő tinilányként viselkednek, de a filmbe sikerült mégis belecsempészni valamit az igazi kamaszkori fájdalomból és magányból. És itt van még A 13-as (Tzameti) is, a grúz-francia Géla Babluani erős hangulatú, fekete-fehér thrillerje, aminek idén saját maga csinálta meg az amerikai remake-jét, persze már színesben, Jason Stathammel és Mickey Rourke-kal.

* * *

21 - Las Vegas ostroma (21, 2008)
Rendező:
Robert Luketic
Főszereplők: Jim Sturgess, Kevin Spacey, Kate Bosworth


Mint a gyengébbek kedvéért odabiggyesztett magyar alcím is mutatja, a huszonegy ebben az esetben a népszerű kártyajátékra vonatkozik, amit a film főhősei - matekzseni egyetemisták tanáruk (Kevin Spacey) vezetésével - a lapok számolásával nagy sikerrel űznek Las Vegas-i kaszinókban. Igaz, hogy nincs a címében szám, de a hasonló témájú filmek közül ennél a felejthető darabnál érdemesebb megnézni a Pókerarcok-at.

* * *

300 (300, 2006)
Rendező:
Zack Snyder
Főszereplők: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West


A címet akár azzal is magyarázhatnánk, hogy Zack Snyder lételeme a brutalitás, így neki három számjegyű halott kellett a filmjébe, de valójában persze arra a háromszáz spártai katonára vonatkozik, akik a thermopülai csatában Leonidász király vezetésével életüket adták, hogy feltartoztassák a Xerxész vezette perzsa sereget. Áldozatuk mindössze két nap haladékot jelentett a görögök számára, viszont remek lehetőséget biztosított Frank Millernek és Snydernek a vérontásra.