Shrek és a férfiimádó férfiak

Vágólapra másolva!
Shrek végre elbúcsúzik a nézőktől, Jim Carrey bármit megtenne Ewan McGregorért, a tökös hackercsaj akcióba lendül a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Shrek a vége, fuss el véle / Shrek Forever After - 2010

Miről szól? Shrek megunja a kényelmes családi életet, és hogy egy kicsit kiszabaduljon a mókuskerékből, olyan alkut köt, amelynek révén egy párhuzamos valóságban találja magát. Csak az a bibi, hogy ebben a világban ő nem létezik.

Ki a rendező? Mike Mitchell, akinek ez az első animációs nagyjátékfilmje, korábban olyan bárgyú komédiákat csinált, mint a Tök alsó és a Túlélni a karácsony-t.

Kik a szereplők? Shrek, Fiona, Szamár, az elhízott Csizmás Kandúr és a többi animált szereplő - ezúttal 3D-ben is.

Kinek ajánljuk? Erre a kérdésre részről részre egyre nehezebb felelni, és már nem is akarunk.

Mit mondunk még a filmről? Búcsúzás ide, 3D oda, a Shrek a vége, fuss el véle ígéretes sztorija ellenére is szisztematikusan unalomig zsibbaszt elnyújtott, melankolikus jeleneteivel, amelyeket a cselekményben tetszőlegesen elhelyezett akciókkal igyekszik sikertelenül kompenzálni. A nagy összevisszaságban Shrek teszetoszán téblábol, az újdonsült főgonosz hisztérikus erőlködése ellenére is semmilyen, és csak Szamár, Pinokkió és Mézi nem lankadó humorérzéke, valamint Lionel Ritchie Hellója menti meg a záró epizódot a katasztrófától. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

A tetovált lány / Man som hatar kvinnor - 2009

Miről szól? Mikael Blomkvist tényfeltáró újságíró, aki hatalmas bakot lő, ezért kénytelen egy időre visszavonulni. Épp kapóra jön neki egy szokatlan felkérés: egy iparoscsalád feje megkéri, hogy járjon utána, mi történt negyven évvel korábban eltűnt lányával.

Ki a rendező? Stieg Larsson nagysikerű Millennium-trilógiájának az első részét a dán Niels Arden Oplev (A hit fogságában) filmesítette meg.

Kik a szereplők? Blomkvistot Michael Nyqvist alakítja, aki ismerős lehet például Lukas Moodysson Együtt-jéből vagy a Hétköznapi mennyország főszerepéből. Lisbeth Salandert, az ügy felgöngyölítésében kulcsszerepet játszó hackerlányt Noomi Rapace alakítja, aki egy csomó mindenben játszott már, de semmi olyanba, amit itthon forgalmaztak volna. Erika Bergert, Blomkvist újságjának a szerkesztőjét Lena Endre formálja meg, akit viszont lehetett látni többek közt a Jelenetek két házasságból-ban és a Zene esküvőre és temetésré-ben.

Kinek ajánljuk? Főleg azoknak, akik nem olvasták a könyvet, mert ezt a két és fél órás krimit nem igazán érdemes úgy végigülni, ha tudjuk a megoldást.

Mit mondunk még a filmről? Lassan, de biztosan hazánkba is begyűrűzik a Millennium-láz. A könyvesboltok eladási listáin már ott található a svéd krimitrilógia, hamarosan pedig a filmvászonra is megérkezik a nőgyűlölő férfiakat móresre tanitó tetovált lány. A hollywoodi változatról naponta érkeznek a friss hirek, így itt az idő, hogy áttekintsük, amit tudni érdemes a Millennium-trilógiáról. Olvasd el összeállításunkat a Millennium-trilógiáról!

* * *

I Love You Phillip Morris / I Love You Phillip Morris - 2009

Miről szól? Steven Russell jóravaló férj és rendőr, aki egy szép napon ráeszmél, hogy inkább a fiúkat és a luxuséletmódot szereti. Utóbbit csalásokkal biztosítja, ezért hamar börtönben landol, ahol találkozik élete szerelmével: Phillip Morrisszal.

Ki a rendező? Ez Glenn Ficarra és John Requa első filmje. Korábban csak forgatókönyvírásban utaztak, nekik köszönhetjük a Tapló télapó-t.

Kik a szereplők? Russellt Jim Carrey alakítja szokásos őrületes stílusában, de talán nála is viccesebb Ewan McGregor, aki a halkszavú, szelíd Morrist játssza. Leslie Mann (Felkoppintva) Russell felesége, a 300-ból ismert Rodrigo Santoro pedig az egyik szeretője.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik bírják az olyan szatírákat, amik még saját magukból is viccet csinálnak.