Sandra Bullock keménykedik az Oscarért

Vágólapra másolva!
A megtévesztő magyar cím ellenére A szív bajnokai nem egy romantikus vígjáték, hanem egy életrajzi dráma és egyben igaz történet egy híres amerikai focistáról, Michael Oherről. Az ő sorsának mesébe illő fordulatáról szól a film, amely kétségkívül megtestesíti az amerikai álmot, de mégsem annyira túlzó és émelyítő, mint azt a zsákszámra gyártott hollywoodi produkcióktól megszoktuk. Sandra Bullock filmje kasszát robbantott hazájában, a színésznő alakítását Oscar-díjjal jutalmazták, hozzánk mégis a mozikat kihagyva egyből DVD-n érkezett meg.
Vágólapra másolva!

John Lee Hancock filmje több mint 250 millió dollárt hozott Amerikában, sőt Oscar-díjra jelölték a legjobb film kategóriában. Ez már elég lehetne ahhoz, hogy játszák a hazai mozik, de érthetetlen módon csak DVD-n találkozhatunk vele először. Természetesen arról szó sincs, hogy egy egetverően zseniális alkotással lenne dolgunk, de azért egy igazán megrendítő és pozitív üzenetű film még európai szemmel nézve is.

Sandra Bullock mellett a másik főszereplő, egy fekete, kissé nehézkes gondolkodású, de azért jóeszű fiú, akinek legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy akkora, mint egy kétajtós szekrény. Ő Big Mike. Hányatatott körülmények között nőtt fel, apja meghalt, anyja drogfüggő, ezért teng-leng a világban, míg egy szép napon szerencséjére megismerkedik a gazdag és sportőrült Tuohy családdal, akik a karakán anya (Bullock) kezdeményezésére befogadják őt, és segítik beindítani focista karrierjét. A sztori tehát szinte egy mondatban összefoglalható, mégis fokról-fokra adagolják benne a feszültséget és az egészet körbelengi egy kellemes, szeretnivaló hangulat, amit tovább erősít, hogy a film megtörtént eseményeket dolgoz fel.

Persze A szív bajnokai sem mentes a sztereotípiáktól, de mértékletesen használja, az ezekhez a megszokott figurákhoz kapcsolódó, elcsépelt történetszálakat és konfliktusforrásokat. Megjelenik például a durcás tinilány alakja, akit eleinte zavar újdonsült "testvérének" a családban való felbukkanása, de végül mégsem válik a kettőjük közötti idegenkedés kardinálissá. Nagydumás öccse pedig pont az ellentétét képviseli, az első perctől kezdve örül Big Mike-nak. Rajtuk kívül feltűnnek még hasonló, klisés szereplők, például a Mike-ot segítő és tőle tartó tanárok, de ezek sincsenek túlerőltetve. Ami viszont igazán szerencsés, hogy a két főszereplő, az eddig említetteknél árnyaltabban kidolgozott, és kevésbé megszokott karakter.

Sandra Bullocknak egészen jól áll ez a szigorú, komolyabb szerep. Egy olyan belevaló nőt alakít, aki feszes farmerben belibeg a feketék lakta gettóba, és akár még az ottani bandavezért is kioktatja, ha az utána szól, ugyanakkor hihetetlen bizalommal, és nyíltsággal viseltetik Big Mike iránt, akit Quinton Aaron alakít. Mike a film elején alig szólal meg, csak lassan oldódik fel új környezetében, mégis, már az első perctől kezdve szeretetreméltó esetlen mozgásával, kifejező tekintetével, ezzel egyértelműen lendítve a történeten. Meggyőző alakítás, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Aaronnak ez az első nagyobb szerepe.

Forrás: [origo]
Quinton Aaron és Sandra Bullock

Szintén pozitívumként kell megemlíteni, hogy az alkotók nem erőltetik túlságosan az amerikai focis szálat, annak ellenére, hogy egy sportfilmről van szó, ugyanis a viszonylag sokszínű sztori előterében a lélekábrázolás áll, és nem a meccsekről és a felkészülésről szóló unalmas jelenetek. Ezekből is akad ugyan néhány, de mindig ötvözve egy-két humorosabb vagy megindítóbb résszel, aminek köszönhetően A szív bajnokai sokkal izgalmasabb, és kevésbé közhelyes, mint hasonszőrű társai, például a pár héttel ezelőtt szintén csak DVD-n megjelent igaz történet, a Legyőzhetetlen.