Vágólapra másolva!
Vannak, akik a Toy Story-ra esküsznek, mások az Egy bogár életéért vannak oda, megint mások azt szeretnék, ha örökbe fogadná őket A hihetetlen család. Sőt olyan emberrel is találkoztunk, aki a Verdák érdemeit sulykolta. Minden Pixar-film nagyon szuper, de mi ezt az ötöt szeretjük a legjobban.
Vágólapra másolva!

5. Wall-E (2008)
Rendezte:
Andrew Stanton

ForrA!s: [origo]

Nagyon szomorú film a Wall-E, még a legviccesebb jelenetekben is az. Nekünk még akkor is összefacsarodott a szívünk, amikor az űrtelepen élő ellustult kövér emberek furmányos kényelmi berendezéseikben zötykölődtek. Nevetséges, de azon a torokszorító módon. És az egész film ilyen. Talán jó dolog, ha a gyerekek idejekorán szembesülnek a bolygó várható sorsával, hátha felnőve, akárcsak Wall-E, ők is mindent megtesznek, hogy ne mondjunk le a Földről végleg, de minden nevelő célzata ellenére ez mégiscsak egy komor utópia, még ha cuki lánctalpas robot szaladgál is benne ide-oda.


Tanulság
: Az emberek csak akkor kezdenek el ragaszkodni a Földhöz, amikor az már évezredek óta elpusztult. De a kicsinek tűnő dolgok is meg tudják változtatni a történelem menetét.

+ + +

4. Fel (2009)
Rendezte:
Pete Docter

ForrA!s: [origo]

A léggömbös filmben a legjobb jelenet az a párperces montázs, ami Fredricksenék esküvőjétől tart Ellie haláláig. Nem szólal meg benne senki, de minden emberi történés bele van sűrítve a babavárástól a betegségig, finoman és kedvesen. Utána kezdődik az igazi történet, amiben mérhetetlenül undok és maradi a bácsi, háza meg bosszantó módon fittyet hány a minimális fizikai törvényszerűségeknek. Nem tudjuk pontosan, hány lufi bír el egy emeletes házat, de biztosan nem annyi, mint amennyit a lufiárus Fredricksen bácsi köt a házra, és amelyek egyébként aztán minden nyomáskülönbséget és sziklás hegyet kibírnak. Miyazaki jobban megoldotta a kérdést: A vándorló palotá-ban egy szem lufi sincs, varázslattól járkál a ház, ennél több magyarázat nem kell. De kellemetlen helyzetek adódhatnak abból, hogyha egy copfos négyéves a film megnézése után megveszekedetten rángat egy szem lufit, és azt akarja, az kapja őt föl. El kell viszont ismernünk, nagyon látványos egy köteg lufi három dimenzióban. Ez a leggyönyörűbb film az összes közül.


Tanulság
: Az álmaidat időben valósítsd meg, de ha mégsem, akkor sincs késő soha.

+ + +

3. L'ecsó (2007)
Rendezte:
Brad Bird

ForrA!s: [origo]

A film első felében nem tudtunk szabadulni attól a gondolattól, hogy aki ott szöszöl a kajákkal, az mégiscsak egy patkány. Felállt a hátunkon a szőr, amikor ételhez közelített, és majdnem rosszul lettünk, amikor a puskával hadonászó néni lakásába bepottyant a padláson lakó egész patkánypopuláció. (Még szerencse, hogy a gyerekekben nincsen még patkányellenes civilizációs beidegződés.) Nekünk végül cirka negyvenöt percig tartott, míg sikerült elvonatkoztatnunk a metrójáratokban lakó, piszkos, betegségeket terjesztő igazi rágcsálóktól, és a filmbéli, cukira rajzolt hősre és kalandjaira tudtunk koncentrálni. Amikor viszont végre idáig eljutottunk, már élveztük a filmet, szereztünk néhány receptötletet.


Tanulság
: Aranyos állat a patkány, ha találkozol vele egy esős őszi napon a csatornafedélnél, ne félj megsimogatni! És még egy tanulság: gyerekek, még a patkány is mos kezet. (0.15-nél)

+ + +

2. Némó nyomában (2003)
Rendezte:
Andrew Stanton

ForrA!s: [origo]

A Némó nyomában igazi road movie a víz alatt, sok kalanddal, még több jópofa víz alatti szereplővel, akik szinte teljes spektrumát nyújtják a trópusi óceánok élővilágának a lámpás mélytengeri rusnyaságoktól a szilásfogú ceten át az áramlásban utazó besztondult teknőcökig. A Némó-t majdnem első helyre szavaztuk, csak annyi a baj vele, hogy főhőse kibírhatatlan. Ha nem lenne a rövid memóriájú, enyhén bugyuta, de mindig vidám Xenilla, valószínűleg megőrülnénk az örökké aggódó, neurotikus Pizsitől.


Tanulság
: Ne legyél beszari, és főleg ne féltsd agyon a gyereket, mert rosszabbul jössz ki belőle, meg különben is meghalsz az unalomtól. Valamint: az akváriumban tartott halak boldogtalanok.

+ + +

1. Szörny Rt. (2001)
Rendezte:
Pete Docter

ForrA!s: [origo]

A Szörny Rt. a szülők legnagyobb barátja. Mutassatok még egy olyan rajzfilmet, ami képes megnyugtatni a copfos négyévest, hogy a sötétben picit sem kell félnie, mert maximum ölelgetnivaló lilapöttyös szőrmókok ólálkodnak körülötte, és ők is csak azért, hogy városukban áram legyen! A Szörny Rt. ritka hasznos segítség a háztartásban, de nem ezért választottuk az élre, hanem azért, mert a legaranyosabb és a legjobban kitalált film a Pixar-történelemben. A Szörny Rt. az ovisok Mátrix-a: egy párhuzamos világban a jelzőlámpa piros mancsot mutat, bűzzel dezodorálják magukat a szörnyecskék, és kényszerű iparág épült a gyerekek ijesztgetésére. Sully, a gorillakülsejű plüssfőszereplő a legmeghatóbb lény Pixaréknál, akit még szerethetőbbé tesz, hogy Gesztesi Károly, a világ legjobb bumburnyákhangja (többek között Shreké is) magyarítja. A színváltós ellen magyar hangja pedig Kaszás Attila, kísérteties őt hallani (a szinkron 2001-ben készült). A végefőcím mellé az alkotók rajzoltak bakiparádét is, ami egyszerűen zseniális.


Tanulság
: Naná, hogy több is van! Először is nem kell félni a sötétben. Aztán: a barátság nagyon fontos. Ezenkívül: ne ítélj elsőre, mert a félelmetes és szörnyűséges dolgokról gyakran kiderül, hogy kedvesek és barátságosak. És: az energiaválság senkit sem kímél.