Vászonra vele: Sárosdi Lilla

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Sárosdi Lillát kb. tíz éven keresztül főleg a Krétakör előadásaiban lehetett látni. Ő volt az a lány, aki a legőrültebb fejeket vágta, és mindig hiúságmentesen játszott. Fotóinkon ugyan madonnaként pózol angyali gyermekével, de mi azért leginkább tomboló amazont, skizofrén nőbeteget, vagy legalábbis féktelenül lázadó hippicsajt játszatnánk vele a moziban. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!
Korábbi cikkek a Vászonra vele-sorozatbólhttp://www.origo.hu/cimkek/vaszonra-vele/index.html?tag=V%E1szonra+vele

#22 - Sárosdi Lilla

Született: 1976. augusztus 6.

Ő lehetne a magyar... Christina Ricci.

Hol figyeltünk fel rá? A Krétakör nem tudom már melyik darabját nézve tűnt fel először, hogy van a szereplők közt egy teljesen őrült lány, aki egészen elképesztő fejeket vág, és testtel előre veti bele magát a darabba, valahogy inkább, mint bárki más. Ilyen volt Péterfy Borival leszbikusba átmenő Gutruneként A Nibelung-lakópark-ban, de a szokottnál sokkal kevésbé kiszolgáltatott, morcos Melindaként a Bánk bán-ban is. A poszt-Krétakör első próbálkozásából, a Kurázsi papá-ból csak az maradt meg, hogy nagyon hideg volt a Szentendrei-szigeten, és a ketrecbe zárt Lilla két lába közül végig spriccelt ki a víz. Nem lehetett túl jó neki, persze talán annak a lánynak, aki már a W-munkáscirkusz-t is meztelenül nyomta végig, meg se kottyant egy kis ázott didergés. De a vásznon is irigylésre méltóan ösztönösnek tűnik; Gigor Attila Rossz helyen szálltunk le című kisfilmjében például nagyon lehet szeretni a csávójától ideges/csávóját idegesítő csajként, akiben egy Fekete Macska szunnyad.


- Miket csináltál eddig?

- Elsősorban a Krétakörben játszottam. Volt film is, több kisjátékfilm, egy nagy, a Nexxt, ami szintén Krétakör produkció volt. Illetve most lett kész Vágvölgyi András Kolorádó Kid című filmje, életem első nagyjátékfilm-főszerepe (köszönöm András).

- Miben láthatunk legközelebb?

- Hát, ebben a Vágvölgyi-filmben, meg majd a Krétakörben csinálunk izgalmas dolgokat januártól, de ezekről még nem beszélhetek.

- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Üvölteni, bőgni, röhögni, üvöltve-bőgni, bőgve-röhögni, röhögve-üvölteni...


- Mit mutatnál meg munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Elsősorban a jelen valómat, aztán, ha kíváncsi arra, hogy milyen vagyok konzerválva, természetesen bármit szívesen, amit eddig filmet csináltam.

- Mondj három filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

- Azzal a hárommal, aki majd hív, hogy dolgozzak vele.

- Melyik színészt/színésznőt látnád többet szívesen a vásznon?

- Ezzel kapcsolatban is zavarban vagyok. Nem tudom. Szinte nem járok moziba mostanában, nem is ismerem jól az elmúlt év-évek hazai filmjeit(sem), így szívemből most nem jut eszembe senki. Lehet, hogy sok dokumentumfilmet néztem, az is a baj, és olyan jó volt embereket látni. De persze a színész is lehet ember, bár magamon tapasztalva ez komoly munka, de nem adom fel! Ja, pl. a Tóth Orsit szívesen nézem, vagy a Nagy Zsoltot, de hát ők forgatnak eleget. Az Annamari, a Láng, na őt megnézném. Őt se hívják nagyon, lehetne ebben a sorozatban is... Meg nem tudom, legyen sok ismeretlen arc a magyar filmekben.


- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Na, hát ezt is jó rég volt, de gyönyörű: a Nem vénnek való vidék.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- Áprilisban a 18 plus-minus című előadást a Schöpf-Mérei korházban. Nagy Bea rendezte diákokkal, civilekkel, csodálatos volt!!

- Mi a véleményed Christina Ricciről?

- De miért? Semmi. Nem ismerem a munkásságát.