Sok a horgász, kevés a hal

Vágólapra másolva!
Miközben a filmforgalmazók és moziüzemeltetők folyamatosan a nézőszám csökkenése miatt panaszkodnak, az egyik forgalmazó tavasszal kivonult az országból, egy másik pedig tulajdonost keres, egy új, Uma Thurmannel felvértezett szereplő jelent meg a filmforgalmazási piacon. Kiderítettük, mik a Palace Pictures hazai tervei és mit szólnak a versenytársak az új játékoshoz.
Vágólapra másolva!

Aki mostanában járt Budapest utcáin, annak minden bizonnyal feltűnt, hogy a héten mozikba kerül a Férj és féleség című Uma Thurman főszereplésével készült romantikus komédia. A várost Uma fejével teleplakátoló cég új jövevény a hazai filmforgalmazási piacon: az országszerte összesen tizenkét mozit üzemeltető Palace Cinemas filmforgalmazási üzletága, a Palace Pictures mutatkozik be ezzel a filmmel (tavaly ősszel már behozták A tiltott királyság-ot, de aztán mostanáig hallgattak). A Férj és féleség-et szeptember 24-én a District 9 című alienes sci-fi követi, ami az USA-ban a nyár egyik nagy meglepetéssikere lett, november végén pedig az Astro Boy című animációs filmet hozza be a cég.

Borka Csillát, a Palace Pictures filmforgalmazási vezetőjét telefonon kérdeztük a cég indulásáról és terveiről. Borka elmondta, hogy a Palace Cinemas Csehországban és Szlovákiában már évek óta foglalkozik filmforgalmazással, és az ottani kedvező tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy itt is belevágnak a forgalmazásba. Kiemelte emellett, hogy időzítésüket indokolja a Magyarországon a filmforgalmazási piacon a közelmúltban kialakult űr is. Az említett űr alatt az értendő, hogy megfogyatkoztak azok a forgalmazók, amelyek nem a nagy hollywoodi stúdiók, hanem független amerikai filmgyártók filmjeit forgalmazzák: az SPI tavasszal megszüntette magyarországi forgalmazói tevékenységét, a Budapest Filmre pedig jelenleg keresnek vevőt.

Forrás: [origo]
Jeffrey Dean Morgan és Uma Thurman a Férj és féleség-ben

A két kelet-európai disztribútorcéggel szerződésben álló Palace Pictures a tervek szerint (legalábbis a következő egy év során) havonta egy filmet mutat majd be, melyek, mint első három filmjükből is látszik, különféle műfajokat képviselnek, de jellemzően az olyan "nagyobb" amerikai függetlenfilmek közé tartoznak, melyekben üzleti fantáziát látnak. Bár ez lesz a főprofiljuk, rétegfilmek is előfordulhatnak kínálatukban, például jövő februárban bemutatják Giuseppe Tornatorénak az idei velencei filmfesztivált nyitó Baaria című új filmjét. A Férj és féleség-et tizenhét kópián, és annak ellenére, hogy romantikus komédiáról van szó, feliratosan mutatják be, de mint Borkától megtudtuk, a szinkron mellőzésének időhiány volt az oka, nem koncepció áll mögötte.

Kérdeztük a forgalmazási vezetőt azokról a lehetséges előnyökről is, melyek a Palace Cinemas mozifenntartói és filmforgalmazói kettős szerepéből következhetnek, de Borka úgy nyilatkozott, hogy ha ez járhat is bizonyos előnyökkel, "előre nem látom, hogy milyen előnyt fog jelenteni". Borka elmondta, hogy a Palace Cinemas hálózatán belül ugyanúgy kezelik a Palace Pictures filmjeit, mint a többi forgalmazóét, hiszen minden mozinak az az érdeke, hogy a legsikeresebb filmeket vetítsék, függetlenül attól, hogy melyik cég forgalmazza azokat.

Forrás: [origo]
Jelenet a District 9 című filmből

Két stúdiófilmeket forgalmazó cég, a UIP-Dunafilm és a Fórum Hungary, valamint a Palace Pictures közvetlen versenytársának tekinthető, független filmekkel dolgozó Best Hollywood munkatársait is megkérdeztük arról, hogyan érinti őket az új szereplő megjelenése a hazai piacon. Bartók Anna, a Fórum Hungary marketing és kommunikációs vezetője azt üzente a Palace Picturesnek, hogy "Üdvözöljük őket a fedélzeten és sok sikert és nagyon jó filmeket kívánunk nekik a jövőre nézve!". A Palace Cinemas sajátos pozíciójára vonatkozó kérdésünkre válaszolva ezt kiegészítette azzal, hogy nem tart attól, hogy ez hátrányosan érinti majd a Fórum Hungary filmjeit, hiszen "kölcsönös érdekről van szó, a mi felhozatalunkban is vannak olyan filmek, amelyeket a Palace Cinemasnak érdekében áll a saját hálózatában vetíteni".

Bálint Péter, a UIP-Dunafilm ügyvezető igazgatója kifejezetten örül, hogy új szereplő érkezett a filmforgalmazási piacra, mert "piaci okokból kezdenek eltűnni az amerikai független stúdiók filmjei a magyarországi filmkínálatból. Mint pályatárs örülök, hogy színesedik a kínálat. Minél többen vagyunk, annál pezsgőbb a filmélet Magyarországon, és ez mindenkinek jó." Bálint sem tart attól, hogy az általuk forgalmazott filmek esetleg hátrányba kerülnek a Palace Cinemas mozijaiban: "moziteremben ma túlkínálat van, nem fenyeget az a veszély, hogy kiszorulunk. Nem az a baj, hogy a filmek nem férnek be a moziba, hanem az, hogy a közönség kikopik."

Forrás: [origo]
Filmklubos vetítés a Palace Lurdy Házban

A Best Hollywood filmforgalmazási igazgatója, Tóth Béla szintén úgy érzi, hogy a független piac elég nagy ahhoz, hogy elférjen még egy cég, és kiemeli, hogy mivel a Palace Picturesnek Csehországban már bejáratott kapcsolata van a fent említett disztribútorokkal, "valószínűleg nem mások elől vesznek el filmeket". A tiltott királyság tavaly szeptemberi bemutatója idején Tóth nem érezte, hogy ez számukra bármilyen hátrányt jelentett volna, így feltételezi, hogy a jövőben sem fogja őket rosszul érinteni az új forgalmazó tevékenysége.