Michael Jackson a moziban

Vágólapra másolva!
Ha a pop királya nem is lett soha igazi filmsztár, pályája során számos neves rendező alkotásában feltűnt, hol saját magát, hol fiktív figurát alakítva. Áttekintjük Michael Jackson filmes munkásságát a rendhagyó Óz, a csodák csodájától kezdve a nagymellű szépségkirálynők kínos meséjéig, és szót ejtünk a filmes igénnyel készült videoklipekről is.
Vágólapra másolva!

A Wiz (The Wiz, 1978)
Rendező:
Sidney Lumet

A Wiz előzetese

Jackson első filmszerepét az Óz, a csodák csodájá-nak ebben a sajátos és sajnálatos adaptációjában játszotta. A New Yorkba áthelyezett, modernizált musical kizárólag afroamerikai színészek/énekesek részvételével készült, Dorothy szerepét (a produkcióba magát beerőszakoló) Diana Ross alakítja, Michael Jackson pedig a Madárijesztőt játssza. A film megbukott, a kritikusok pedig alaposan lehúzták a harminchárom éves Dorothyként meglehetősen nevetséges Rosst. Még Jackson jött ki a legjobban a dologból, akinek az alakítása általában kedvező fogadtatásban részesült.

* * *

Captain EO (1986)
Rendező:
Francis Ford Coppola


Nem véletlen, hogy a Disneyland számára készült 3D-s kisfilm úgy hat, mint egy aranyos kis Csillagok háborúja-paródia, hiszen egyik írója és producere George Lucas volt. A sci-fiben Jackson egy űrhajó kapitányát alakítja, aki cuki lényekből álló legénységével ellátogat egy gonosz boszorkány (Anjelica Huston) bolygójára. Varázserejű dala (We Are Here to Change the World) segítségével próbálja előcsalogatni a gonosz nőszemély belső szépségét, és némi bonyodalom után végül valóban győzedelmeskedik. A tizenhét perces, speciális effektusokkal telezsúfolt alkotás harmincmillió dollárba került, és gyártása idején ez volt a percenként legtöbbe kerülő film a világon.

* * *

Moonwalker (1988)
Rendező:
Jerry Kramer (Jim Blashfield, Colin Chilvers)

A Moonwalker előzetese

Hagyományos nagyjátékfilmnek csak a hossza miatt tekinthető ez a tarkabarka egyveleg, amely eredetileg a Bad-album marketingkampányának részeként készült, de végül csak jóval az album megjelenése után került mozikba. A filmben helyet kaptak koncertfelvételek, klipek és extázisban sikoltozó rajongókról készült felvételek is, de szerepel benne egy szegmens, amelynek sztorija is van: Jackson űrhajóval a Földre érkezik, ahol gyermekeket - köztük John Lennon és Yoko Ono gyermekét, Sean Lennont - kell megvédelmeznie egy gonosz drogdílerrel (Joe Pesci) szemben.

* * *

Ghosts (1997)
Rendező:
Stan Winston

A Ghosts-klip a filmből | Nézd meg a teljes filmet!

A Guinness Rekordok Könyvében a világ leghosszabb videoklipjeként tartják ugyan számon, de mi inkább rövidfilmnek nevezzük, egyrészt mert harmincnyolc perc hosszú, másrészt, mert több dal is szerepel benne, harmadrészt mert a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. Stephen King társszerzőként vett részt a kellően ijesztő forgatókönyv megírásában. Jackson egy rémisztő "Maestrót" játszik, aki a város gyermekeit ijesztgeti. A helyiek megelégelik a furcsa fickó jelenlétét, és bevonulnak a kastélyába, hogy elkergessék, de annyira lenyűgözi őket a tánc- és énektudása, hogy végül megbékélnek vele.

* * *

Sötét zsaruk 2 (Men in Black II., 2002)
Rendező:
Barry Sonnenfeld

Michael Jackson jelenetei a Sötét zsaruk 2-ből

A Sötét zsaruk folytatásában Jackson épp csak egy cameo erejéig jelenik meg: saját magának a földönkívüli változatát alakítja, amint megpróbálja rávenni a sötét zsaruk főnökét, Zedet (Rip Torn), hogy vegye be őt is a csapatba M ügynökként.

* * *

Vegyes zöldség (Miss Cast Away, 2004)
Rendező:
Bryan Michael Stoller

A Vegyes zöldség előzetese

A Horrorra akadva-filmek stílusában készült idióta filmparódia egy csapat szépségversenyre készülő csajsziról szól, akik egy repülőgép-szerencsétlenség okán egy lakatlan szigeten kötnek ki. Jackson M.J. ügynököt (lényegében saját magát) alakítja, akit a Vatikán küld a szigetre, hogy saját céljaira használja ki az ottrekedteket. Jackson jeleneteit otthonában, a Neverland birtokon forgatták, ami a rendező elmondása szerint sok furcsa helyzetet és nehézséget okozott, a körbejáró kisvonat például időnként beletülkölt a felvételbe, máskor pedig elefántok jelentek meg a semmiből.

* * *

Videoklipek

John Landis: Thriller

Jackson jó néhány számához készült kisfilm hosszúságú és igényű videoklip, melyeknek a többségét neves filmrendezők jegyzik. John Landis 1983-as Thriller-je tizenhárom perces zombifilm-paródiaként is megállja a helyét (és korának legdrágább videoklipje volt 500 ezer dolláros költségével). Martin Scorsese 1987-es Bad-jének (nézd meg a klipet!) teljes verziója még hosszabb, ebben Jackson egy iskolából nyári szünetre hazatérő fiút alakít, régi haverját pedig Wesley Snipes játssza. A Remember the Time-ot (nézd meg a klipet!) John Singleton jegyzi, az ókori Egyiptomban játszódik, és szerepel benne Eddie Murphy, Iman és Magic Johnson is. Speciális effektusai mellett arról is híres, hogy a kevés olyan klip közé tartozik, amelyben Jacksont csókolózni láthatjuk. Meg kell említeni még a látványos előredőlős figurát felvonultató Smooth Criminal-t is, amelynek számos verziója létezik, a leghosszabb a Moonwalker-ben szereplő csaknem tízperces változat, melyet itt meg is nézhetsz.