A pasi, aki lenyomta John Connort

Vágólapra másolva!
Tavaly ilyenkor még senki nem tudta a nevét, idén már a Terminátorban és James Cameron Avatarjában csillogtatja a tehetségét. Az ausztrál Sam Worthington, aki Metallicás pólóban ad interjút és megmondja a frankót bármelyik rendezőlegendának, nem egy kimondott sztártípus, de pont ez az izgalmas benne.
Vágólapra másolva!

1. A legenda úgy tartja, hogy az 1976-os, perthi születésű Sam nem is akart színész lenni, csak egy barátjába szeretett volna némi bátorságot önteni azzal, hogy elment vele a sydneyi drámaintézet felvételijére. Állítólag a haverját nem vették fel, őt viszont igen, és '98-as lediplomázása után karrierje is elég gyorsan beindult.

2. 2000-ben játszotta első filmszerepét az ausztrál Bakancstánc-ban, amelyben az indusztriális táncelőadást szervező főhős (Adam Garcia) tragikus véget érő fivérét alakította. Ezzel mindjárt meg is szerezte első AFI-jelölését (ausztrál filmdíj), és jöttek a további felkérések: a Mocskos játékok (2002) című gengszterfilm, az Egyenesbe jövünk (2003) című krimivígjáték és persze a Cigánykerék (2004). A Titanicon is vetített kedvesen csapongó kamaszfilmben Joe-t, a főhősnővel (Abbie Cornish) viszonyba keveredő furcsa srácot alakította, aki nagyon keveset beszél, és még nem igazán tudja, hogy melyik nemhez vonzódik. A Cigánykerék filmtörténelmet írt Ausztráliában: a 2004-es AFI-díjkiosztón mind a tizenhárom kategóriában győzedelmeskedett - Sam a legjobb férfi alakítás díját vihette haza. 2004-ben Sam rendezőként is jeleskedett: bemutatták Enzo című hétperces kisfilmjét, amelyben egy drámaintézetis iskolatársa, Dorian Nkono játszotta a főszerepet. Sam elég jó haver, mert a Terminátor - Megváltás-ban is szerzett egy kis szerepet a srácnak.

Forrás: [origo]
Sam Worthington és Abbie Cornish a Cigánykerék-ben

3. Az ausztrál munkák közül muszáj még megemlíteni címszerepét a 2006-os modernizált Macbeth-ben, amit a Romper Stomper rendezője, Geoffrey Wright csinált. Ez nem sikerült túl fényesen, viszont időközben Sam nemzetközi karrierje is beindult. A Hart háborújá-ban (2002) és A nagy mentőakció-ban (2005) is játszott egy-egy kisebb szerepet, aztán feltűnt a Rogue című 2007-es krokodilos thrillerben is. Pierce Brosnan kiöregedése után ő is versenyben volt James Bond szerepéért, sőt, Daniel Craig és Henry Cavill mellett valószínűleg ő lehetett a harmadik legkomolyabb jelölt, mert eljutott odáig, hogy beszélt a szerepről Martin Campbell rendezővel. Még összejöhet a közös munka: az a hír járja, hogy Campbell The Green Lantern-jének főszerepére ismét erős jelölt.

Forrás: [origo]
Sam Worthington a Macbeth-ben

4. Sam feltehetően egész életében James Cameron lekötelezettje lesz, miután a sztárrendezőnek köszönheti, hogy egyik pillanatról a másikra a hollywoodi élvonalba került. Az Avatar főszerepére Cameron egy viszonylag ismeretlen arcot keresett, így esett a választása hosszas kutatás után Samre. A 3D-s sci-fi főhőse egy tengerészgyalogos, aki a Pandora nevű bolygón összemelegszik az emberekkel harcban álló helyiekkel. Cameron annyira elégedett volt Sammel, hogy beajánlotta a Terminátor - Megváltás-ba is. McG aligha bánta meg, hogy Cameronra hallgatott, Sam olyan ütős a kiborg Marcus szerepében, hogy még Christian Bale-t is elhomályosítja a vásznon, ráadásul ironikus módon lényegesen emberibbnek tűnik, mint partnere. Az biztos, hogy Samet nem kell félteni: a talpraesett ausztrál se Camerontól, se McG-től nem jött zavarba, és saját állítása szerint mindig fellázadt a forgatáson, amikor valami nem tetszett neki a jelenetben. "Nem egy kurva báb vagyok!" - foglalta össze vehemensen a színészkedés lényegét.

Forrás: [origo]
Sam Worthington a Terminátor - Megváltás-ban

5. A decemberben mozikba kerülő Avatar után sem szenvedünk majd hiányt Samben. Már leforgott a Last Night, amelyben Keira Knightley férjét játssza, aki Eva Mendes csábításának kell hogy ellenálljon. Részben Magyarországon forgott a The Debt, amely három egykori Moszad-ügynökről szól, akik kénytelenek újra belemászni egy évtizedekkel korábbi ügyükbe. Sam a Ciarán Hinds megformálta ügynök fiatalkori énjét alakítja, amit nem egészen értünk, mert egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. A Last Night-nak és a The Debt-nek még nincs bemutató-időpontja, a Titánok harca remake-jének azonban már van: Louis Leterrier filmje 2010. március 26-án kerül az amerikai mozikba. Az első kép már meg is érkezett a Zeusz fiát, Perszeuszt alakító Samről.