Vágólapra másolva!
Sokat lehet fanyalogni a francia filmművészeten, de azt meg kell hagyni, hogy gyönyörűszép fiatal színésznőkből mindig nagyon erős náluk a felhozatal. Összeszedtük a legígéretesebb tehetségeket, akikre érdemes lesz odafigyelni a következő években. Az is közös a hölgyekben, hogy mindannyian a Házibuli bemutatója után születtek.
Vágólapra másolva!

Mélanie Laurent

Hogyan ejtjük a nevét? Meláni Loran

Született: 1983. február 21.

Tévesen Brad Pitt-filmként szokták emlegetni a Becstelen brigantyk-at, pedig Tarantino már többször nyilatkozta, hogy a háromórás második világháborús eposz szíve-lelke és abszolút főszereplője a Melanie által játszott Shosanna Dreyfus lesz. A 26 éves színésznőt a Halálos szívdobbanás-ban pillantottuk meg először, játszott az émelyítően érzelgős Párizs-ban, valamint a La chambre des morts című sötét thrillerben (ebben figyelt fel rá Tarantino), az idei Titanicon A gyilkos című filmjét vetítették. 2007-ben César-díjat kapott a Je vais bien, ne t'en fais pas című érzékeny családi drámáért, amelynek magyarországi bemutatására másfél évvel ezelőtt szólítottuk fel a forgalmazókat - ez idáig sajnos eredménytelenül. A színészkedés mellett rendezői karrierjét is építgeti, De moins en moins című rövidfilmje a 2008-as cannes-i filmfesztiválon versenyzett.

Nahát! A Canal+ nevű francia tévécsatorna hat fiatal rendezőnőt kért fel, hogy női szemszögből forgassanak művészi igényű, 30 perces pornófilmet. Az összeállítást tavaly október végén sugározták X Femmes címmel, Melanie az A ses pieds című epizódot rendezte. Nézd meg az előzetest!

Néznivaló: Egy jelenet a Je vais bien, ne t'en fais pas-ből:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BykuXn2aiyuWFyrK


+ + +

Deborah Francois

Hogyan ejtjük a nevét? Döborá Franszoá

Született: 1984. május 24.

Forrás: [origo]

A belga származású Deborah 16 évesen ment el A gyermek című film válogatására, ahol a Dardenne testvérek 150 jelentkező közül választották ki a tinédzserkorú anyuka szerepére. A meghallgatás annyiból állt, hogy szótlanul kellett egy padon ülnie. A gyermek Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát, és Deborah azóta is folyamatosan megtalálja magának a színvonalas projekteket. Vérfagyasztóan hűvös (A bosszú kottája), és melegszívű figurákat (Unmade Beds) is ugyanolyan átéléssel játszik, emiatt többször hasonlították már Catherine Deneuve-höz. A Francia filmnapokon bemutatott Kémnők-ben is ő nyújtja a legizgalmasabb alakítást, pedig ott tüsténkedik körülötte Sophie Marceau és Marie Gillain is.

Nahát! A kedvenc Woody Allen-filmje a Manhattan.

Néznivaló: Az Unmade Beds hidegrázósan hatásos előzetese:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=tI323m7erYytrBE5


+ + +

Léa Seydoux

Hogyan ejtjük a nevét? Léa Szédu

Született: 1985. július 1.

Forrás: [origo]

Operaénekesnek készült, de 19 évesen beleszeretett a színészetbe, amikor megkapta a Majdnem bombanők című csajfilm egyik főszerepét. A La belle Personne című lírai tinidrámájában egy érzelmileg labilis lányt játszik, aki két fiú között tépelődik - tragikus következménnyel. Erre az alakítására Quentin Tarantino és Ridley Scott és felfigyelt: a Becstelen brigantyk-ban a korábban emlegetett Shosanna fiatalabb verziójaként bukkan majd fel, a Russell Crowe nevével fémjelzett Robin Hood-feldolgozásban pedig Földnélküli János angol király második feleségét, Izabellát játssza.

Nahát! Nagyapja és nagybátyja a két legnagyobb francia filmes cégnél (Pathé és Gaumont) tölt be vezető pozíciót, rosszmájúak gyakran meg is jegyzik, hogy ilyen háttérrel nem nehéz érvényesülni a szakmában.

Néznivaló: Egy vicces farmerreklám Léa Seydoux-val:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=3axg4QQp9Vz0qRaI


+ + +

Émilie Dequenne

Hogyan ejtjük a nevét? Emili Döken

Született: 1981. augusztus 29.

Forrás: [origo]

Tíz évvel ezelőtt Cannes-ban a Rosettá-ért megkapta a legjobb színésznőnek járó elismerést. Annyira hitelesen alakította a életben maradásért küzdő, piros melegítős lányt, hogy alig ismert rá valaki, amikor szőkített hajjal és patacipőben megjelent a Croisette-en. A következő igazán jelentős szerepére egész mostanáig kellett várnia. A La Fille du RER egy öt évvel ezelőtt megtörtént bizarr esetet dolgoz fel, ami Franciaországban óriási vihart kart, és a magyar sajtó is tudósított róla. Egy Marie-Leonie Leblanc nevű fiatal nő azt állította, hogy egy csapat késsel hadonászó színes bőrű férfi támadta meg a vonaton, mert zsidónak nézték, belenyírtak a hajába, fekete filctollal horogkeresztet rajzoltak a hasára és felborították a babakocsit, amelyben 13-hónapos csecsemőjét vitte. Később kiderült, hogy az egészből egy szó sem volt igaz. A filmben Émilie Dequenne játssza a Jeanne-ra átkeresztelt zavarodott lányt, a partnere pedig Catherine Deneuve.

Nahát! Édesanyja és nagyanyja is huszonegy évesen szült először, és ő is ennyi idős volt, amikor megszületett Milla nevű kislánya.

Néznivaló: A La Fille du RER előzetese:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BKXruTNuwOf2LiQZ