Vágólapra másolva!
A 16. Titanic filmfesztivált az Észak című norvég film nyerte, amelyben egy részeges, kiégett fickó elektromos szánon vág neki az országnak, hogy megtalálja gyermekét. A zárónapon beszélgettünk a zsűri elnökével, Baltasar Kormákurral, aki nem csak filmmániájáról, hanem száz lováról is mesélt nekünk. Emellett megkértük Horváth Györgyöt, a fesztivál igazgatóját is, hogy röviden számoljon be idei élményeiről, valamint saját pontozásunkat is közreadjuk.
Vágólapra másolva!

Holnap ugyan lesznek még filmvetítések, de a 16. Titanic filmfesztivál hivatalosan az Uránia moziban tartott szombat esti gálával ért véget. Idén nyolc szekcióba rendezve összesen hatvanöt filmet mutattak be a fesztiválon, melyek közül nyolc alkotás kapott helyet a versenyszekcióban.

A fesztivál igazgatója, Horváth György a díjkiosztó előtt elmondta nekünk, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe a válogatásnál: "Nem akarjuk, hogy a versenyfilmek olyan 'szocdemesek' legyenek, mint más fesztiválokon, nem akarunk kötelező gyakorlatokat. Az volt a fontos számunkra, hogy a versenyszekció ütős legyen, tematikusan bátrabb filmekből álljon, ugyanakkor viszonylag közönségbarát legyen. Mindezen belül volt néhány őrületes szerelembeesés, ilyen volt a román A legboldogabb lány a világon és az Észak. De még tanuljuk, hogy hogyan kell építeni egy versenyszekciót, például idén először tartottunk minden versenyfilmnek gálavetítést az Urániában."

Forrás: [origo]
Kép az Észak című díjnyertes filmből

Észak
ÉszakFehér nászéjszaka Ivanov


Fotó: Hektor
Horváth György, a Titanic filmfesztivál igazgatója az Uránia moziban

Hogy nézőszám szempontjából mennyire volt sikeres az idei fesztivál, még nem tudni, de ami a szubjektív benyomásokat illeti, Horváth György elégedett: "Idén nagyon sok jó pillanat volt. Eddig csak más fesztiválokon, külföldön éltem át azt, hogy a közönség soraiban olyan ajkúak vannak, amilyen a film, és a rendező anyanyelvén kérdeznek a vetítés után. Iszonyú jó közönségreakciók voltak, a termek hangulatán, izzásán érződött a filmszeretet melege. Jóleső büszkeséget érzek amiatt, hogy közöm van ahhoz, hogy ezek az élmények megszülettek."

Baltasar Kormákur: A filmnézés kitisztítja az agyamat

A félig izlandi, félig spanyol Baltasar Kormákur színészként indult, majd átnyergelt a színházi és filmrendezésre, és 101 Reykjavík című első nagyjátékfilmjével bejárta szinte az egész világot. A fesztiválveterán rendező idén a Titanic zsűrijének elnöke, de nem csak fesztiválélményeiről beszélgettünk, hanem szóba kerültek a Coen testvérek, valamint Kormákur száz lova és legújabb, illegális szervkereskedésről szóló filmje is.

Fotó: Hektor
Baltasar Kormákur | Nézz még több képet a rendezőről! | Fotó: Hektor

- Most jársz itt először?

- Igen, de egy ideje már nagyon kíváncsi voltam Magyarországra. Láttam Szabó István legtöbb filmjét, és már kétszer is adtam át operatőri díjat magyaroknak: a koppenhágai fesztiválon a Sorstalanság-nak, Karlovy Varyban pedig A Rózsa énekei-nek, aminek a képei teljesen elvarázsoltak.

- Zsűritagnak lenni szórakoztató vagy inkább kínos kötelesség?

- Élvezem, általában jó élmény. Egymás után megnézni rengeteg filmet még akkor is hasznos, ha nem mindegyik tetszik. Elkezdi kitisztítani az agyamat, és áttételesen hat a saját munkámra is. Látok valamit, ami megfog, vagy még inkább valami olyat, ami abszolút nem tetszik, és tanulok abból, ami nem működik. Ezt persze nem úgy értem, hogy folyton a saját filmjeimen gondolkodom, hanem úgy, hogy a filmnézés segít abban, hogy jobban megértsem a filmet mint médiumot. És az is jó, hogy ilyenkor rá vagyok kényszerítve, hogy verbalizáljam a véleményemet a többi zsűritaggal folytatott beszélgetések során.

- Enyedi Ildikóval és Pohárnok Gergellyel hogy ment a közös döntéshozás?

- Könnyen: ugyanaz a négy film tetszett mindhármunknak, csak ezt kellett a beszélgetések során leszűkíteni. Voltam már olyan zsűrikben, ahol az elnök és a tagok teljesen mást gondoltak, de ez főleg olyankor fordul elő, amikor az elnök sokkal idősebb a többieknél, és egészen eltérő elképzelései vannak a filmekről.

Fotó: Hektor
Baltasar Kormákur | Nézz még több képet a rendezőről! | Fotó: Hektor

- Hogyan lehet nyolc teljesen különböző filmet összevetni?

- Kicsit olyan ez, mintha a narancsot és az almát kéne összehasonlítani. Én úgy próbálom kialakítani a véleményemet, hogy minden filmnél felteszem a kérdést: mit akart elérni a filmes, és sikerült-e elérnie, amit akart. Úgy nem lehet hozzáállni, hogy az embernek eleve nem tetszenek az ilyen vagy az olyan típusú filmek. Aki így gondolkozik, az inkább maradjon otthon.

- Miért az Észak-ra esett a választásotok?

- Már az alapötlete - hogy valaki szánon indul útnak - sem mindennapi. Izgalmas road movie, egyedi, szerethető pillanatokkal és meglepetésekkel, amik végig fenntartják az ember érdeklődését. A főszereplő, Anders Baasmo Christiansen végig nagyon jól játszik, és a mellékszereplők is nagyon jópofák. Sok pontja volt a cselekménynek, ahol kliséssé válhatott volna, de mégsem vált. Szerintem egy elsőfilmes rendezőtől ez nagyon szép munka.

- Volt más olyan film is a versenyben, ami nagyon közel állt a szívedhez?

- Nekem az Észak mellett a Gyerekek gyermeke tetszett a legjobban, mert annyira egyedi és bátor volt a megközelítésmódja. Egyesek szerint nem volt hihető, de szerintem nem is akart realista lenni, számomra ez inkább egy mese, nem pedig egy 4 hónap 3 hét 2 nap. Egy történetet sokféleképpen el lehet mesélni. Nekem például a Kis nagy ember az egyik kedvenc filmem, ami egy butuska kalandfilm, de közben nagyon gazdag és emberi. Nem hiszek abban, hogy egy művészfilmnek okvetlenül realistának és lehúzósnak kell lennie.

Fotó: Hektor
Baltasar Kormákur | Nézz még több képet a rendezőről! | Fotó: Hektor

- Mi a véleményed az olyan realista, dokumentarista stílusú filmekről, mint az említett 4 hónap 3 hét 2 nap vagy a Titanicon is vetített Gomorra?

- Félreértés ne essék, ezek remek filmek, amelyek a valóság ábrázolására törekednek. Ez egy bizonyos pontig érdekes is, de egy idő után korlátokba ütközik, mert a metafora nagyon izgalmas dolog a filmkészítésben. Ezért bírom például a Coen testvéreket, akik véletlenül sem törekednek arra, hogy realisztikus filmeket csináljanak. Szerintem kicsit divat is manapság ez a marha nagy realizmus, és ha már itt tartunk, az én előző filmem, a Vérvonal is elég realista, de a Fehér nászéjszaka már nem.

- Csak ilyenkor nézel sok filmet, vagy amúgy is filmmániás vagy?

- Elég sok filmet nézek. Volt olyan producer, aki szóvá tette, hogy meglepően jól tájékozott vagyok mások munkáival kapcsolatban. Nem minden rendezőt érdekel, hogy a többiek mit csinálnak. Ugyanakkor fontos, hogy az embernek legyen élete is. Az élet igazából gazdagabb forrás a munkámhoz, mint a filmek, úgyhogy igyekszem a valóság talaján állni. Egy farmon élek a feleségemmel, az öt gyermekünkkel és majdnem száz lóval. Ez számomra maga a paradicsom. Nyugodtan tudok írni, aztán, amikor elegem van, kimegyek az istállókhoz és lovagolok egyet vagy csak sétálok.

- Mondanál egy pár szót a legújabb filmedről, aminek most fejezted be a forgatását Amerikában?

- Az a címe, hogy Inhale (Belégzés - a szerk.), és egy amerikai férfiről szól, aki Mexikóba megy, hogy illegálisan tüdőt szerezzen a beteg kislányának. Már készen volt a forgatókönyv, amikor a projekt közelébe kerültem, nagyon megtetszett, úgyhogy a saját képemre formáltam. Az apát Dermot Mulroney játssza, aki szerintem szuper a filmben, teljesen másmilyen, mint amit tőle megszoktunk. Fontos szerepet játszik még Sam Shepard, Diane Kruger és Rosanna Arquette is. Valószínűleg ősszel kerül majd a mozikba.

+ + +

A Filmklub szerzőinek értékelése a Titanic filmfesztiválon vetített filmekről (* - pocsék, ***** - zseniális, X - nem látta):

Bujdosó Bori

Lavicska Zsuzsanna

Mesterházy Lili

Varga Ferenc

A fejetlen ember keze

X

X

X

*

A gyilkos

X

X

***

X

A jelölt

X

X

**

X

A legboldogabb lány a világon

X

****

*****

****

Adventureland

****

****

****

*****

Akárki megteszi

**

X

*****

****

Az apokalipszis lovasa

X

X

**

X

Az üldöző

X

X

****

***

Célegyenes

X

X

X

***

Che - Az argentin

*

X

***

*

Csontdaráló

X

X

X

***

Éhség

X

X

***

***

Ember a magasban

*****

*****

X

X

Fehér nászéjszaka

X

X

****

***

Felvonó

****

X

X

X

Gomorra

****

X

X

**

Gyerekek gyermeke

***

X

*****

X

Hazug emlékek

X

***

X

X

Karácsonyi történet

***

X

X

****

Kasztner meggyilkolása

X

X

****

****

Largo

X

X

X

*****

Orvosság búbánatra

**

X

**

**

Sárga zsebkendő

X

X

****

***

Soi Cowboy

X

X

**

X

Szex pozitív

X

X

****

X

Színésznők bálja

****

X

X

**

Velem mi lesz?

X

X

X

**