Vágólapra másolva!
Michael Madsen nem egyszerű figura. A kegyetlen szadista gyilkos szerepéből, hipp-hopp, családi moziba vetődik, hogy ott aztán kiszabadítsa Willyt. Filmjeinek számából néha úgy tűnik, hogy bármilyen szerepajánlatra igent mond, miközben Mr. Drappként és a Kill Bill Buddjaként kultikus karaktereket teremt. A hollywoodi nehézfiú, aki a valóságban lelkiismeretes apa, Budapesten mesélt nekünk búgó hangján arról, hogy Tarantino vándorszínész csapatának állandó tagjaként, miért maradt ki mégis a Becstelen briganty-kból, hogy érzi magát a rosszfiú szerepkörben és miért szeret független filmekben dolgozni.
Vágólapra másolva!

- Fáradtnak tűnsz.

- Hát, ez egy elég hosszú éjszaka volt, de jól vagyok.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Először jársz Magyarországon. Mik a benyomásaid rólunk?

- Itt mindenki nagyon barátságos velem, teljesen otthon érzem magam. Imádok utazni, jártam már a Fülöp-szigeteken, Bangkokban, Pekingben, most meg itt vagyok Budapesten. Talán ez a legjobb abban, hogy színész vagyok, így rengeteg különböző országot és embert ismerek meg.

- Nagy a családod, ilyenkor őket is viszed magaddal?

- Valóban, van hat fiam és két ex-feleségem. Szeretem, ha a gyerekeim minél több forgatási helyszínre elkísérnek, de ez attól is függ, hogy épp milyen filmben játszom. Ha veszélyes rossz fiút alakítok, jobb, ha nincs körülöttem a családom, egyszerűen azért, mert elterelik a figyelmemet. De ha egy kalandfilmről van szó vagy - mint ebben az esetben - egy vígjátékról, szóval egy kicsit Szabadítsátok ki Willyt!-szerűbb az egész, akkor szeretem, ha körülöttem vannak a fiúk. Épp most forgattam Thaiföldön, ahova elkísért a tizenkilenc éves fiam, és nagyon jó apa-fiú kaland kerekedett belőle.

- Mr. Drapp karaktere óta rád ragadt a rosszfiú szerepkör. Ezt hogy viseled?

- Természetesen vannak előnyei és hátrányai is. Bizonyos szerepekkel épp emiatt keresnek meg, de mikor azt gondolják rólam, hogy az életben is ilyen negatív figura vagyok, akkor ellenem dolgozik, hiszen ezeknek a karaktereknek semmi közük hozzám, azon kívül, hogy színész vagyok és eljátszom őket.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

- Gyakran játszol független, kis költségvetésű filmekben. Már a Kutyaszorítóban is ilyen volt, ráadásul egy elsőfilmes rendezése. Mi vonz ezekben a munkákban?

- Igaz, hogy ez volt Quentin első filmje, de nagyszerű volt a forgatókönyv, és jó dolog egy ilyen tehetséges, érdekes embernek esélyt adni. Idővel pedig egyre inkább otthon éreztem magam a független filmekben. Ezeknél mindenki sokkal nyitottabbak az együttműködésre, te is hozzáteheted a saját ötleteidet, nem kell minden szabályt szigorúan betartanod, szemben egy nagy költségvetésű filmmel, ahol kénytelen vagy minden előírást követni. Szóval sokkal szórakoztatóbb független projektekben részt venni.

- Rengeteg filmben szerepeltél. Melyik forgatást élvezted a legjobban?

- Játszottam tavaly egy motoros filmben, a Hell Ride-ban, aminek Tarantino volt a producere, na azt igazán szerettem. Valószínűleg azért, mert semmi más dolgom nem volt, mint motorozni a sivatagban, és még fizettek is érte, mondjuk, nem sokat. Kinek ne lenne ehhez kedve? De nagyon élveztem a Strength and Honour-t is, amiben egy bokszolót játszom. A forgatás ideje alatt leálltam a dohányzással meg az ivással, keményen edzettem, és mindez akkor nagyon jót tett nekem. (Ránézek az unicumos pohárra és a teli hamutálra az asztalon, Madsen nevet.) Na igen, aztán ez elmúlt.

- Egy időben arról szóltak a hírek, hogy játszani fogsz a Becstelen brigantyk-ban, aztán mégis kimaradtál. Miért?

Hol a fenében vannak a nők?



Michael Madsen, a Kutyaszorítóban Mr. Drappja, idén nyáron Magyarországon forgat Koltai Róbert legújabb vígjátékában. A Magic Boys apropóján jelenleg is Budapesten tartózkodó amerikai színész, az alkotógárdával együtt hétfőn vezette be a filmet a köztudatba egy sajtótájékoztató keretében. Az angol-magyar-kanadai koprodukcióban készülő alkotásban Szabó Győző és Pindroch Csaba főszereplése mellett, Adrian Paul, a Hegylakó sorozat sztárja is feltűnik, mint Londonban élő magyar.

- Az eredeti szereposztásban én is benne voltam Tim Rothtal együtt, és szó volt még Eddie Murphyről és Adam Sandlerről. Szerintem ez egy nagyon izgalmas csapat lett volna. Aztán miután kijött a Grindhouse, azt hiszem, voltak páran, akiknek érdekükben állt, hogy Quentin Tarantino stúdiófilmet rendezzen. Onnantól kezdve pedig lehetetlenné vált, hogy a szokásos színészeivel dolgozzon. Megkapta a pénzt a filmre, meg Brad Pittet, a többiekről viszont le kellett mondania. A forgatókönyvet átírták, és a mi karaktereink kimaradtak. Mikor Quentin ezt elmondta, természetesen elfogadtam a helyzetet. A Becstelen brigantyk már nem az a film, aminek eredetileg indult, teljesen megváltozott. Szerintem egyébként Brad Pitt nem garancia arra, hogy egy film sikeres legyen. Erre nagyon jó példa most a Gettó milliomos, amelyik többek között elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart.

- Mik a szempontjaid, mikor elvállalsz egy szerepet?

- A legtöbbször, azt hiszem, a kiszámíthatatlanságot keresem a forgatókönyvben. Nem szeretem, ha előre lehet látni a történéseket. Na meg persze dolgoznom is kell, hogy el tudjam tartani a gyerekeimet.

- Chicagói vagy. Te is nagy Obama-támogató voltál a választások alatt?

- Én azon színészek közé tartozom, akik szeretnék a politikát teljesen kizárni a munkájukból és a nyilvános megjelenéseikből. Nem tetszik, mikor színészek politikai célokra használják a népszerűségüket. A politikai meggyőződésem a magánügyem, és nem tartozik senki másra.