A Bundesliga-frizurán túl

Vágólapra másolva!
Szupergruppot alapítani valami Nemes Cél érdekében, bízva abban, hogy a kreatív energiák találkozása magasztos eredményben sül ki, régóta bevett módszer a rockszakmában. A Deutschland '09 megkísérli ezt átültetni a filmművészetre: tizenhárom rendező egyenként tizenkét percben mutatja be, milyen szerinte ma Németország.
Vágólapra másolva!

A pár hét alatt tető alá hozott projekt egy legendás előképhez kötődik. 1978-ban készült el a Deutschland im Herbst (Németország ősszel) című film, amelyben olyan rendezők reflektáltak a mindennapi terrorral fenyegetett, megosztott Bundesrepublikra, mint Rainer Werner Fassbinder vagy Volker Schlöndorff. Az előkép ugyan az általam megkérdezettek szerint - én nem láttam - többé-kevésbé nézhetetlen, a jelenlegi vállalkozás mégis ennek az ötletnek az reciklálása, várhatóan jóval nagyobb sikerrel.

Forrás: AFP
Deutschland '09 rendezői


A felkért rendezők összesen annyi utasítást kaptak, hogy a 12 perces kisfilmek a jelenről szóljanak és lehetőleg legyenek személyesek. A résztvevők néhány találkozás után azonnal munkához láttak, mivel a határidő meglehetősen szorította őket. Az összesen 140 perces film résztvevői utóbbi tíz év német filmjének legnagyobb alakjai - például Fatih Akin (Fallal szemben), Wolfgang Becker (Good Bye Lenin!), Dani Levy (Mein Führer) és Hans Weingartner (Edukators) -, kiegészülve néhány kevésbé ismert névvel.

A rendezők szerint a vállalkozás végeredménye semmiképp sem reprezentatív, de kétségkívül Zeitdokument. Az ötlet szülőatyja és legfőbb koordinátora a Lé meg a Lolá-t és a Parfüm-öt is jegyző Tom Tykwer, aki - mint mondta - tudatosan kerülni akarta az "analitikus szintézist". Az egyes darabokat laza szál köti össze, kb. mint a Jött egy busz...-ban vagy a Négy szobá-ban, a repertoár a rövidfilmtől a kísérleti filmen át a kisjátékfilmig terjed.

"Mi vagyunk a pápa", "krumpli", "Dieter Bohlen" - ilyen és ehhez hasonló öndefiníciók hallhatók Dani Levy filmjében, amely jó adag öniróniával és humorral szól a németek borulátásáról. A főszerepet játszó rendező pszichiátere egy Promorganas nevű német gyógykészítményt ír fel neki, amitől azonnal rózsaszínű szemüvegen át kezdi el látni honfitársait, és nagy örömében annyit dobálja és pörgeti kisfiát, hogy az elrepül, és előbb Angela Merkel asztalán landol, majd egy kisvárosban, ahol a szélsőjobbosok az új Führert vélik felismerni benne.

Hans Steinbichler filmjének hőse annyira bepöccen azon, hogy negyvenvalahány év után megváltozik a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) első oldalának layoutja, hogy útra kel Berchtesgadenből Frankfurt am Mainba és a szerkesztőségi értekezleten lemészárolja a lap munkatársait. "Egyszerűen csak utánamentem annak az érzelemnek, ami bennem rejtőzött, amikor megláttam a megváltozott címlapot" - magyarázta indítékait a FAZ-előfizető rendező a sajtótájékoztatón.

Forrás: [origo]
Deutschland '09 | Egy kocka Wolfgang Becker epizódjából


Fatih Akin az egykori Guantanamo-fogoly, Murat Kurnazzal készült Spiegel-interjút filmesítette meg, akit 2002-2006 között tartottak fogva és akinek esete Akin szerint német oldalról nagy hiba volt.

Hans Weingartner szintén egy megtörtént esetből indul ki: 2007 nyarán került a hírekbe egy német egyetemi tanár, akit a német kormány a terror ellen folytatott harca során hónapokon át megfigyelt és rövid időre be is zárt.

"Külföldön a Németországról kialakult kép sokkal pozitívabb annál, mint amit itt bemutattak" - jegyezte meg a sajtótájékoztatón egy olasz vagy spanyol újságíró. Pedig magyar szemmel nézve a történetek többsége igen vidám, amelyek közül például egyben sem fordult elő szomorú bundesliga frizura vagy giccses kerti törpe.

A Deutschland '09 egy rendkívül szórakoztató kollázs, a producerek szerint a Berlináléra éppen csak elkészült filmről még nem lehet tudni, bemutatják-e Németországon kívül, abban azonban biztosak, hogy hazájában vitákat fog gerjeszteni.