Fellebbez kiadatása ellen Polanski

Vágólapra másolva!
Ügyvédje fellebbezne, a lengyel külügyminiszter pedig az amerikai elnöktől kérne kegyelmet Roman Polanski filmrendező számára, akit a hétvégén tartóztattak le Svájcban egy 30 évvel ezelőtti amerikai ügy miatt. A BBC szerint Polanskit annak ellenére tartóztatták le, hogy korábban számtalanszor utazott szabadon Svájcba.
Vágólapra másolva!

Roman Polanski ügyvédje szerint fellebbezni fognak a rendező őrizetbe vétele és kiadatása ellen a svájci hatóságoknál, amelyek vasárnap őrizetbe vették a filmrendezőt. Polanskit már várták Svájcban az őt 30 éve kereső amerikaiak: előre kérték letartóztatását.

"Szabadon bocsátást fogjuk követelni. Aztán harcolni fogunk kiadatása ellen" - közölte hétfőn Roman Polanski lengyel származásúm filmrendező francia ügyvédje. Polanskit vasárnap vették őrizetbe Svájcban. A rendezőt kiskorúval folytatott szexuális viszonnyal vádolják az Egyesült Államokban (az ügyről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

Az Egyesült Államokkal fennálló egyezmények értelmében, "amikor Polanski megérkezett, jogi szempontból nem volt más választásunk, minthogy letartóztassuk" - mondta Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügyi miniszter. A miniszter szerint a rendező addig biztosan őrizetben marad, amíg megvizsgálják, valóban kiadható-e.

Az ugyanakkor nem világos, hogy miért most tartóztatták le Polanskit, akinek van egy háza is Svájcban és korábban majdnem minden nyáron odautazott. A BBC szerint ezúttal az amerikaiak előre készültek arra, hogy odautazik a rendező - akit életműdíjjal akartak kitüntetni a Zürichi Filmfesztiválon -, és külön küldtek egy ideiglenes letartóztatási parancsot a svájci hatóságoknak.

Őrizetbe vétele várhatóan komoly diplomáciai bonyodalmat okoz majd: a francia kultuszminiszter elképesztőnek nevezte a lépést, Nicolas Sarkozy francia elnök pedig gyors megoldást sürgetett, hogy megakadályozzák kiadatását az USA-nak. A lengyel külügyminiszter bejelentette, azt fontolgatják, hogy közvetlenül felkeresik az amerikai elnököt, gyakoroljon kegyelmet a rendező ügyében - jelentette a lengyel PAP hírügynökség.