Vászonra vele: Jordán Adél

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Aki csak egyszer is látta Jordán Adélt a Katona József Színház színpadán (vagy netán a Csak szex és más semmiben vagy a 9 és 1/2 randiban), biztos, hogy nem felejtette el. Az izgalmasan szabálytalan arcú, nádszálalkatú Adél alakíthatja éppen a legártatlanabb fruskát, akkor is valami megkapó őrültség pezseg benne a felszínhez egészen közel. Lehet, hogy ez a lány nem is erről a bolygóról való? (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#18 - Jordán Adél

Született: 1980. szeptember 14.

Ő lehetne a magyar... Parker Posey. Vagy inkább Penélope Cruz.

Hol figyeltünk fel rá? Nem emlékszem, melyik Katonás darabban láttam először Jordán Adélt, de Ascher Tamás pompás Ivanov-jának Szásájaként (a megkapó őrültség...) figyelemreméltó volt, az biztos. Legutóbb az osztálytársaival Zsámbékon színpadra állított Kovács Patríciá-ban lehetett látni, ahol neki jutott a szerep, hogy babos ruhás Marilyn Monroe-ként epedező dalban szóljon Gusztos Péterhez. Aki itt nem bolondult meg érte, annak nincs szeme vagy szíve.

- Miket csináltál eddig?

- 2003-ban végeztem a főiskolán, megjártam Kaposvárt, Egert és most már három éve Budapesten játszom a Katona József Színházban. A főiskola utáni években rengeteget tanultam akkori feladataimból, és ez most sincs másképp, tulajdonképpen a mai napig tanulok.

- Miben láthatunk legközelebb?

- Elkezdődött az évad, úgyhogy a színházban szinte minden este játszom. A Barbárok-ban, a Hős és a csokoládékatoná-ban, a Sáskák-ban szerepelek. És természetesen új bemutatók is lesznek: Leonyid Andrejev Kutyakeringő című drámájában játszom majd Gothár Péter rendezésében, amibe örömmel vetettem bele magam. És éppen most forgatjuk Deák Krisztina Aglaja című, cirkuszosok világában játszódó filmjét, amiben egy cirkuszban fellépő lányt alakítok. Októberben lesz látható Vágvölgyi András Kolorádó Kid című filmje, amiben szintén játszom, és amit én magam is kíváncsian várok.


- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Azt nem tudom, de szerintem jó csapatjátékos vagyok, és egy társulatban hamar meg tudom találni a helyem. Szeretek együtt gondolkodni a társaimmal, és szívós és kitartó vagyok.

- Mit mutatnál meg munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Attól függ, hogy milyen típusú szerepre. De majdnem mindegyik előadásra szívesen meghívnám őket. Azt hiszem, hogy ilyen helyzetben sokkal több kiderül egy színészről, mint amikor castingokon kell izgulnia.

- Mondj három filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

- Nem szívesen mondok magyart, mert olyan kicsi ez az ország, és minden annyira belterjes ebben a szakmában, hogy rosszul érezném magam, ha hármat megneveznék. De egy külföldit szívesen mondok: Roy Andersson. Meg persze szívesen lennék Almodóvar színésznője is.


- Melyik színészt/színésznőt látnád többet szívesen a vásznon?

- Hát talán minden egészséges színész magát látná szívesen... Kerekes Évát, Czukor Balázst, Rezes Juditot, és még nagyon sok mindenkit, de most ők jutottak először eszembe.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Roy Andersson: Ti élők.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- Látni sajnos nem, mert annyit dolgozom, hogy nagyon nehezen jutok el színházba, de nagyon jó színházi élményem volt a Kovács Patrícia című előadásunk Zsámbékon. Az osztálytársaimat mindig nagyon szívesen nézem, ha így együtt vagyunk.

- Mi a véleményed Parker Posey-ról?

- Ha ez a kérdés azért lett feltéve... akkor én nem hozzá hasonlítanám magam. Nem szeretem magamat hasonlítgatni senkihez, de sokan mondják, hogy bizonyos vonásaim Penélope Cruzra emlékeztetnek.