Vágólapra másolva!
Nem tudom, hogy a Crank 2-t milyen szer elfogyasztása után lehet élvezni, de nekem olyan nem volt. Primitív poénok, ocsmadék látvány és egy jobb sorsra érdemes főszereplő. A Crank 2 - Magasfeszültség kritikája.
Vágólapra másolva!

Aki látta és élvezte a három évvel ezelőtti Crank - Felpörögve című tökös, lendületes akciófilmet, nyilván nem várt különösebb agytornát a folytatástól, csak egy legalább olyan tökös és lendületes második részt. A rendezők (Mark Neveldine és Brian Taylor) azonban sokkal inkább a vágóolló szaporább használatával és a politikai inkorrektség maximálisra pörgetésével próbáltak túltenni saját magukon. Az eredmény egy bosszantóan primitív és harsány folytatás, ami valószínűleg megöli a további részek lehetőségét.

A történet felskiccelése kizárt, hogy két percnél többet vett volna igénybe, és maximum egy kisegítő iskolás fizika- és biológiatudását célozta be: Chev Chelios (Jason Statham) szíve helyére beültetnek egy masinát a gonosz kínaiak, ezért csak úgy tudja őket legyepálni, hogy folyton elektronikus cuccokhoz dörgölőzik, legyen az iPod, akkumulátor vagy pészmékeres nyanya. Az akció szándékosan a videojátékokra hajaz, de a vásznon mindez korántsem olyan szórakoztató, mint joystickkel a kezünkben.

Egyrészt, mert a folyton idegesítően harsogó, ordenáré szereplőket sajnos nem lehet lelőni (meg kell várni, amíg Chelios teszi meg), másrészt pedig a videoklipesre nyiszált látvány bántja a szemet és még egy tisztességes akciójelenetet sem enged végig láttatni. A nők azért vannak a filmben, hogy megmutassák a melleiket, a külföldiek pedig azért, hogy Chev puskát vágjon az ánuszukba, vagy más megalázó módon lássa el a bajukat. Szóval minden jel arra mutat, hogy ez az a film, amitől óvtak a szüleink, illetve amitől óvni kell a gyerekeinket.

Forrás: [origo]
Jason Statham és Bai Ling a Crank 2-ben

Ez azonban ne tévesszen meg senkit; a trashfilm (vagy nevezzük bűnös élvezetnek) műfajának is vannak minimálisan elvárható követelményei. Sőt ha másnak nem, hát Tarantinónak köszönhetően tudjuk, hogy trashfilmet is lehet művészi igényességgel és/vagy intelligenciával készíteni. A Crank 2-be egyikből sem szorult egy fikarcnyi sem, sőt, még olyan jelenetek sincsenek, amelyek annyira rosszak lennének, hogy utólag felemlegetve is hahotázhatnánk rajtuk. Pedig erőlködtek olyan polgárpukkasztásokkal, mint szétloccsantott szilikonmell vagy toszás az ügetőpályán, de egyik sem tud se sokkolni, se nevettetni, egyszerűen csak undorító.

Feltűnik még a trashfilmek koronázatlan királynője, Bai Ling is, aki szokás szerint olyan, mintha a saját külön filmjében sipítozna roppant kínos dolgokat. Sajnálhatnám Jason Stathamet, hogy jobb sorsra érdemes, szimpatikus, sármos fickó, aki Bruce Willis utódja lehetne picit igényesebb szerepválasztásokkal, de, aki rendre csak a gázsiajánlatot olvassa el a forgatókönyv helyett, pontosan ezt érdemli. A béna A szállító 3 után most befuccsolt a másik fejőstehén-széria is - ez kiváló időpont lehetne egy alapos karrier-újragondolásra.