A vörös minibomba

Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén az Egy boltkóros naplóját nézve a moziban biztos sokan felteszik majd maguknak a kérdést, hogy ki lehet a vásznon pörgő apró vörös lány. Mi máris készültünk a válasszal: összegyűjtöttük mindent, amit tudni érdemes a pöttöm ausztrál komikáról, aki volt már szappanoperasztár és tiniregényszerző is, jelenleg pedig a világ egyik legviccesebb emberének a párja.
Vágólapra másolva!

1. Isla Fisher kulturális gyökerei meglehetősen sokfelé ágaznak: szülei skótok, ő 1976-ban Ománban született, mert apja éppen ott dolgozott, kilenc hónapos korában átköltöztek az ausztráliai Perth-be, jelenleg pedig Angliában él (miközben anyja Görögországban, apja pedig Németországban telepedett le). A palettát tovább színesíti, hogy vőlegénye, a vallásos zsidó családból származó Sacha Baron Cohen (ismertebb nevén Ali G vagy Borat) kedvéért három év felkészítés után betért zsidónak. Isla szerint úgy fest szerelme oldalán, mint valami cirkuszi gnóm, mert míg Cohen 190 centi magas, ő csupán 158.

2. Kislánykorában kezdett reklámokban, tévésorozatokban szerepelni, de az igazi áttörést a Home and Away című, ausztrál fiatalok életéről szóló szappanopera jelentette, amelyben '94 és '97 közt szerepelt. Egyébként számos ausztrál sztárnak ez volt az ugródeszkája, köztük Heath Ledgernek, Naomi Wattsnak és Guy Pearce-nek. Első hollywoodi munkája a 2002-es Scooby-Doo volt, amiben természetes vörös haját szőke parókával kellett eltakarnia, hogy Sarah Michelle Gellar lehessen a film egyetlen vörös szereplője. Mázlija volt, mert az idétlen kalandfilm után szinte rögtön újabb munkát kapott, úgyhogy szinte erőfeszítés nélkül tört be Hollywoodba.

Forrás: [origo]
Ryan Reynolds és Isla Fisher a Mindenképpen talán című filmben

3. Islát a színészkedés mellett már kezdetektől foglalkoztatta az írás is. Tizennyolc éves korában édesanyja segítségével két tiniponyvát is írt, amik - nyilván tévés ismertsége miatt - bestsellerek lettek. A Seduced by Fame egy nehéz körülmények közt élő lányról szól, aki arról álmodik, hogy színésznő lesz, aztán amikor teljesül a vágya, persze szembesül azzal, hogy a sztárság sem fenékig tejfel. Másik könyve a Bewitched, amelyben egy fiatal táncosnő keresi az apját Oroszországban. Több ilyen jellegű munkára nem számíthatunk tőle, újabban viszont a forgatókönyvírás foglalkoztatja. Amy Poehlerrel (Bébi mama) együtt írták a Groupies-t, ami Isla elmondása szerint olyan, mint a Dumb és Dumber, csak női főhősökkel, akiket persze ők maguk játszanak majd, ha tényleg lesz valami a projektből.

4. A három eddigi legjobb Isla-szerep (szerintünk): Gloria az Ünneprontók ünnepé-ből, egy magát eleinte szűznek tettető, valójában nimfomániás lány, aki nagy nehezen csak betöri a megrögzött agglegény Vince Vaughnt. A Kulcsfigura Luvlee Lemonsának már sztriptíztáncosnős neve is telitalálat, a figura pedig egy végtelenül naiv kis liba, aki a tervezettnél közelebb kerül az agykárosult Joseph Gordon-Levitthez. A Mindenképpen talán igazán kellemes meglepetésnek számított a klisés hollywoodi romantikus filmek áradatában; ebben még Ryan Reynolds is elviselhető volt. A lányának volt barátnőiről mesélő apa három egykori szeretőről számol be, egy szőkéről, egy barnáról és egy vörösről. Nyilván nem kell mondanunk, Isla melyiket játssza.

Forrás: [origo]
Isla Fisher az Egy boltkóros naplója című filmben

5. Ami a bevételi eredményeket illeti, az Egy boltkóros naplója nem éppen az idei év Szex és New York-ja, viszont a vásárlásfüggő újságírólány Carrie Bradshaw-ra emlékeztető, de lényegesen szimpatikusabb figurája nagy lépés Isla hollywoodi karrierjében. Itt már igazi "leading lady", aki komikusi képességeivel és bájával elviszi a hátán még ezt a csacska filmet is. Alakítását látva meglepő, hogy Isla viszonylag későn jött rá, hogy nem csak a drámai szerepek passzolnak hozzá. Állítólag Cohen volt az, aki javasolta neki, hogy próbálkozzon a komédia műfajával, mire Isla felhívta az apját, hogy megkérdezze tőle, szerinte vicces-e. Miután a papa emlékeztette rá, hogy mindig is Isla volt a család bohóca, összeszedte a bátorságát ahhoz, hogy ebbe az irányba menjen tovább. Reméljük, egy nap együtt is csinálnak majd valami vicceset Cohennel.