Melegedjünk a moziban!

Vágólapra másolva!
Amíg kint ilyen szürkeség és tűrhetetlenül hideg időjárás uralkodik, semmi okot nem látunk rá, hogy ne a moziban töltsük minden szabad percünket. Az első negyedév választéka szerencsére segít ebben: megérkezik jó pár Oscar-gyanús alkotás olyan nehézsúlyú sztárokkal, mint a szigorú apáca Meryl Streep, a Hitler ellen merényletet forraló Tom Cruise, az egyre fiatalodó Brad Pitt, a duplán adagolt Kate Winslet és a melegek jogaiért küzdő Sean Penn, miközben lazítani is lesz alkalmunk, például Fenyő Miki élettörténetét nézve, az amatőr pornósokon szórakozva vagy a világ legjobb képregényének megfilmesítésén csüngve.
Vágólapra másolva!

Halálos közellenség 2. (Mesrine - L'Ennemi public no. 1)
Bemutató:
január 22.

Forrás: [origo]
Honlap | Előzetes

Miről szól? A legendás francia gengszter, Jacques Mesrine izgalmas és bűnös élete a 70-es években, egészen egy köztéren történt meggyilkolásáig.

Miért muszáj látni? Vincent Cassel már az első részben is letaglózó volt Mesrine szerepében, biztos nem csak mi várjuk azóta körömrágva a folytatást.

Szeretni fogod, ha bejött a Casino és a Halálos közellenség 1.

+ + +

Sukiyaki Western Django (Sukiyaki Western Django)
Bemutató:
január 22.


Miről szól? Spagettiwesternbe oltott szamurájőrület, amiben egy vörös és egy fehér klán szeretné lenyomni egymást és megszerezni az állítólagos aranyat.

Miért muszáj látni? Mert Miike Takashi szokásos eszement önmagán is túltesz és mert Tarantino a szenzációsan vicces mesélő.

Szeretni fogod, ha bejött az Egy maréknyi dollárért és a Kill Bill.

+ + +

A szabadság útjai (Revolutionary Road)
Bemutató:
január 22.


Miről szól? A fiatal, csinos házaspár szerelme rémálommá változik az ötvenes évek kertvárosi Amerikájában, de ők tudják a gyógyírt: Párizsba menni vagy a halál.

Miért muszáj látni? A téma aligha nevezhető eredetinek, de Kate és Leo újra együtt! - ezúttal hajó, jéghegy, giccs és Celine Dion nélkül, ráadásul az Amerikai szépség rendezőjének kamerái előtt.

Szeretni fogod, ha bejött a Mad Men - Reklámőrültek és az Apró titkok.

+ + +

Frost/Nixon (Frost/Nixon)
Bemutató:
január 29.


Miről szól? A bukott elnököt egy harmadvonalbeli médiapojáca készül térdre kényszeríteni az azonos című színdarab filmváltozatában. Persze mindketten tartogatnak meglepetéseket a végső összecsapásra.

Miért muszáj látni? Az utóbbi években újjáéledt politikai dráma műfajának egyik igazi nagyágyúja parádés alakítást nyújtó címszereplőkkel.

Szeretni fogod, ha bejött A királynő és a Nixon.

+ + +

Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button)
Bemutató:
február 5.


Miről szól? Az öregnek maszkírozott Cate Blanchett a halálos ágyán elmeséli a vénséges csecsemőből Bábel-, majd Ha eljön Joe Black- és végül Thelma és Louise-korabeli Brad Pitt-té fiatalodó Benjamin Button történetét.

Miért muszáj látni? Csuda látványos az egész, bár a szentimentalizmus belül ürességet rejt. De egyelőre ne szőrözzünk ezen, hiszen főszabály szerint Pitt, Blanchett, Swinton és Fincher minden filmjét muszáj látni.

Szeretni fogod, ha bejött a Forrest Gump és a Nagy hal.

+ + +

A kuszkusz titka (La Graine et le mulet)
Bemutató:
február 5.


Miről szól? A dél-franciaországi arab közösség hőn áhított vágya, egy helyi kuszkusz-étterem, végre teljesülhetne, de a szövevényes családi viszonyok nem várt bonyodalmakat eredményeznek a nyitóestén. Végül egy hastánc mindent megment.

Miért muszáj látni? Egy magával ragadó, különleges moziélmény, ami komótos társadalmi tablóból fokozatosan átcsap egy lendületes adrenalin-hajszába. Nem csoda, hogy a franciák szerint - Piaf, Szkafander és Persepolis ide, vagy oda - tavaly ez volt a legjobb filmjük.

Szeretni fogod, ha bejött A másik oldalon és a Persepolis.

+ + +

Made in Hungária
Bemutató: február 5.


Miről szól? Miki és családja a 60-as évek elején hazatérnek Amerikából, és a kamaszsrác magával hozza a legfontosabb szuvenírt: a rock and rollt.

Miért muszáj látni? Fölösleges volna úgy tenni, mintha a "Csavard fel a szőnyeget!" nem lenne továbbra is popkulturális alapvetés ebben az országban, és most meglátjuk, Szabó Kimmel Tamás hogyan birkózik meg vele.

Szeretni fogod, ha bejött a Csinibaba és a Grease.

+ + +

Nem vagyok a barátod
Bemutató:
február 5.

Forrás: [origo]

Miről szól? A kilenc színész improvizációin alapuló, párkapcsolatokat boncolgató film egy szeletet tár elénk Budapestből, 2008. januárjából.

Miért muszáj látni? Pálfi György első két filmje (Hukkle, Taxidermia) után evidens módon kíváncsiak vagyunk minden továbbira tőle, de ez a kísérletezős-improvizálós vonal különösen érdekesnek tűnik.

Szeretni fogod, ha bejött... Igazából fogalmunk sincs, mihez hasonlít ez a film, még előzetest sem láttunk belőle.

+ + +

A szállító 3. (Transporter 3)
Bemutató:
február 5.


Miről szól? Bruce Willis örökségének egyetlen valamirevaló folytatója egy kis ukrán cafkát szállít haza keresztül Európán (igen, Frank Martin Pesten is szanaszét rúg egy piacot) és csak egy dugás erejéig hagyhatják el az autót, különben felrobbannak.

Miért muszáj látni? Mert Jason Statham kúlabb szeretne lenni, mint Van Damme, Willis, Stallone és Jackie Chan egybegyúrva, ráadásul egy egész hadi osztag szétpüfölése közben mindig szakít időt arra is, hogy ledobja az ingét és öltönyét.

Szeretni fogod, ha bejött A szállító és A szállító 2.

+ + +

Elcserélt életek (Changeling)
Bemutató:
február 12.


Miről szól? Angelina Jolie fiát elrabolják, majd kap helyette egy másikat, de pár nap gondolkodás után úgy dönt, hogy mégis az eredetit szeretné, és hajlandó szembeszállni az egész korrupt világmindenséggel is.

Miért muszáj látni? Mert Clint Eastwood három filmre való drámát sűrít össze lazán, és senki sem kiabálja szívszorítóbban, hogy "Adjátok vissza a fiaaaaamaaaaat!", mint Angelina Jolie.

Szeretni fogod, ha bejött a Hideg nyomon és a Szigorúan bizalmas.

+ + +

Kétely (Doubt)
Bemutató:
február 19.


Miről szól? Egy New York-i katolikus iskola igazgatónője gyanakodni kezd, hogy az iskolában tanító egyik pap szexuálisan zaklatja egyik fekete bőrű tanítványát.

Miért muszáj látni? A felülmúlhatatlan Philip Seymour Hoffman és a briliáns Meryl Streep összecsapása vizuális orgazmus a mozimániásoknak.

Szeretni fogod, ha bejött a Holt költők társasága és a Capote.

+ + +

A kilencedik mennyország (Wolke 9)
Bemutató:
február 12.


Miről szól? A nő megkívánja a férfit és jókat szexel vele, majd elmondja a férjének, akivel még mindig jókat szexel, de nem annyira, mint az új férfival.

Miért muszáj látni? Egyrészt mert a nő 68 éves, a férfi pedig vagy 75, másrészt pedig ez nem egy gerontofil kukkolófilm, hanem egy csodálatos és érzékeny dráma felnőtteknek.

Szeretni fogod, ha bejött az Egyre távolabb és az Apu vad napjai.

+ + +

Milk (Milk)
Bemutató:
február 19.


Miről szól? Az első szabadon választott homoszexuális politikus életéről és haláláról, szerelmeiről és küzdelmeiről és arról, hogy az előítéletek harminc év alatt sem mentek ki a divatból.

Miért muszáj látni? Mondhatnánk, hogy bátor, de inkább pont az a szimpatikus, hogy könnyed, magától értetődő természetességel nyúl a témához. Ráadásul Sean Penn fantasztikus, mint mindig, James Franco pedig szebb, mint valaha.

Szeretni fogod, ha bejött a Malcolm X és a Philadelphia.

+ + +

Valkűr (Valkyrie)
Bemutató:
február 19.


Miről szól? Claus von Stauffenberg ezredes és segítőtársai 1944 nyarán egy aktatáskába rejtett bombával megkísérlik megölni Hitlert.

Miért muszáj látni? A szemkötős, német akcentussal beszélő Tom Cruise minden pénzt megér!

Szeretni fogod, ha bejött a Fekete Könyv és a Sophie Scholl.

+ + +

A felolvasó (The Reader)
Bemutató: február 26.


Miről szól? A harmincas Hanna és a tizenöt éves Michael felolvasáson és szexen alapuló viszonyt folytat, amíg egy nap Hannának nyoma vész, és Michael évekkel később egy gyilkossági ügy vádlottjaként látja viszont.

Miért muszáj látni? Kate Winslet mindig isteni, itt ráadásul az idő nagy részében pucér is.

Szeretni fogod, ha bejött az Egy botrány részletei.

+ + +

Nem kellesz eléggé (He's Just Not That Into You)
Bemutató:
február 26.


Miről szól? Sok szálon futó romantikus vígjáték arról, hogy nők és férfiak hogyan értik folyton félre egymást szerelmi próbálkozásaik közepette.

Miért muszáj látni? Február folyamán számos fajsúlyos drámát kapunk, minden jel arra mutat, hogy ezzel a soksztáros (köztük: Scarlett Johansson, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Jennifer Connelly és Ben Affleck) csacskasággal jót lazíthatunk majd.

Szeretni fogod, ha bejött a Szeress, ha tudsz!