Vágólapra másolva!
Megújul a budapesti Szindbád mozi, és nem csak külsejében: az új bérlők a filmek mellett a vizuális kultúra más formáinak is teret biztosítanának az újragondolt helyszínen.
Vágólapra másolva!

Nem csak a Toldi mozi, a Szindbád is felújításra kerül a nyáron, de utóbbi új bérlők kezében, jelentősen átalakított koncepcióval nyílik meg remélhetően szeptemberben. A Budapest Film tulajdonában álló mozit július 1-étől a Szuez Kft. bérli, amely három, a moziszeretők körében jól ismert nevet takar: Balassa Pétert, a Cirko-Gejzír mozit üzemeltető Cirkofilm-Másképp Alapítvány kuratóriumi elnökét, Petrányi Viktória producert és Mundruczó Kornél filmrendezőt.

A hamarosan bérlővé váló trió most még szűkszavúan nyilatkozik a konkrét tervekről, de Mundruczó szívesen elmagyarázza a projekt mögött meghúzódó koncepciót: "Nem újdonság, amivel próbálkozunk, a világban sok helyen felismerték, hogy moziba már nem filmért mennek az emberek. Aki filmet akar nézni, az letölti, moziba azért járnak az emberek, mert egy szellemi közegre vágynak. A külföldi példák azt mutatják, hogy vannak terek, amiket érdemes újragondolni."

Fotó: Hirling Bálint
Szindbád a Szindbádban | Nézz sok szép képet a moziról!

Az újragondolt Szindbád - amely valószínűleg nevet is vált - tehát nem csak mozi lesz, hanem teret nyújt a vizuális kultúra már formáinak is, Mundruczóék reményei szerint "mini kulturális intézetként" funkcionál majd. A cél megfogalmazásukban az, hogy "a fiatalok felé tiszta kultúrával nyissunk, elölről fölépítsünk egy közönséget és egy olyan helyet hozzunk létre, amit a magukénak éreznek, ahova jó járni".

Természetesen az ambiciózus, még csak most körvonalazódó tervek megvalósítása időbe telik, ezért is nyilatkoznak óvatosan az új mozisok. Várhatóan a 2009/2010-es évad lesz az első, amelyben már ténylegesen ennek az elképzelésnek megfelelően működhet a hely.