Szex és a nagyváros

Vágólapra másolva!
Bikinivonal-gyantázás, savanyú ízű sperma, menő dizájnertáskák és kötelezettségvállalásra képtelen férfiak - az élet fontos dolgai minden nagyvárosban ugyanazok egy független nő számára, legyen szó New Yorkról, Madridról vagy Bejrútról. A Szex és New York kapcsán áttekintjük a legendás tévésorozat mozis előképeit, klónjait és utánérzéseit Almodóvartól a Karamellig, japán mangától Terézanyuig.
Vágólapra másolva!

Szex és New York
Rendező: Michael Patrick King
Szereplők: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth, Jennifer Hudson, Jason Lewis

Forrás: [origo]

Szex és...: Manhattan - a magyar címadás ne tévesszen meg senkit, a sorozat se nagyon mozdult ki a kis sziget glamúrvilágából, a mozifilm pedig végképp egyértelművé teszi, hogy csak a tündérmesékben tud egy újságíró az Upper East Side-on garzont fenntartani. Míg a hat televíziós évad során hangulatos betekintést nyerhettünk a 9/11 előtti és utáni New York hangulatába is, a moziváltozatnak csak a divatházak és a neonfényes lounge-ok kirakat-metropolisza maradt.

Az alaptípusok: Aki még nem ismerné őket: Carrie a bross- és cipőfetisiszta zűrös nő, aki megél szerelmi paráinak kiteregetéséből, Charlotte az örök romantikus, Miranda a pragmatikus feminista, Samantha pedig a korosan is bővérű asszony-macho. Mind a négyen szeretik a szexet (valamint a dizájnercuccokat és a koktélokat) és hat évad alatt rájöttek, hogy szinglimozgalom ide, vagy oda, állandó kapcsolatban könnyebb hódolni eme szenvedélynek - két és fél óra nosztalgia-mozizás után se várjunk ennél velősebb tanulságot!

Forrás: [origo]

Legkínosabb női dolog: A sorozat dinamikáját sokáig a négy csaj hajmeresztő randizós históriái adták, amelyekkel ha szolidabb formában is, de könnyű volt azonosulni. Áldásos, hogy a készítők ötven körül nem dobják vissza hősnőiket a manhattani egyéjszakás kalandok világába, de a mozifilmből nem is a szex hiányzik igazán, hanem a humor. Mégpedig az az intelligens és felszabadult humor, ami kiemelte a pont tíz évvel ezelőtt indult sorozat első négy évadját a női közönségre építő szappanoperák világából. Most viszont nincs másról szó, mint megfejni még egyszer (remélhetőleg) utoljára a rajongókat: még aki 94 epizód után is tud kacagni a bikinivonalon kikandikáló fanszőrzeten, és meg tud hatódni Carrie és Big századik "boldogan éltek, amíg..."-jén, az is jobb ha felhajt előtte legalább három Cosmopolitant -ez bizony erőltetett menet lesz.

Mégis él a romantika!: A boldogság egy tágas gardróbszoba, legalábbis Carrie sekélyes világában. Aki ezt megadja neki, annak igent mond százezer megaláztatás után is, Vivienne Westwood ruhakölteményben, vagy anélkül is.

Stex és New York: Egy félórás, helyenként vicces, sőt, önironikus tévéműsorból kinőtt egy krokodilmosolyú, bután hömpölygő mozifilm, amiben punciba ékelt szusifalatok, maszturbáló kiskutyák és elképesztően ronda kézitáskák kergetik egymást. Szürreálisan rossz és elviselhetetlenül hosszú. Olvasd el a Szex és New York-film kritikáját!