Elhunyt Mel Ferrer színész-rendező, Audrey Hepburn ex-férje

Vágólapra másolva!
Kilencvenegy éves korában a kaliforniai Santa Barbarában elhunyt Mel Ferrer amerikai színész-rendező és producer, akit a mozinézők elsősorban a Háború és béke hollywoodi változatának Bolkonszkij hercegeként ismernek.
Vágólapra másolva!

A magas, elegáns Melchon Gaston Ferrer egy Puerto Ricó-i orvos fia a híres princetoni egyetemre járt, ahol díjat nyert egy színdarabjával, majd gyermekkönyve jelent meg. Ezt követően könyvkiadó lett New York-ban és csak ezután tért át a színi pályára.

Musicalekben táncolt a Broadway-n, majd színészi munkája mellett rendezni is kezdett. Egyik legjobb rendezői munkája a Cyrano de Bergerac volt, amelynek főszereplője, José Ferrer, akivel nem állt rokoni kapcsolatban, később filmvásznon is sikerrel megismételte ezt az alakítását.

Filmes karrierje 1949-ben kezdődött. A tekintélyt parancsoló külsejű, kiváló orgánumú Ferrer ideális volt határozott, hősi karakterek megformálására. Így esett rá King Vidor választása a Háború és béke Bolkonszkij hercege szerepére. Az 1956-ban forgatott film egyben magánéleti fordulatot is hozott a színész számára: ekkor vette feleségül a Natasa Rosztovát alakító Audrey Hepburnt. Ő már a harmadik neje volt, 1968-ig éltek együtt, és ez idő alatt művészi kapcsolatuk is gyümölcsöző volt.

Forrás: [origo]

Együtt játszottak a Mayerling tévéváltozatában, Ferrer rendezte Hepburnt a Zöld udvarház című filmben (1959), és ő lett a producere a színésznő egyik legnagyobb alakítását jelentő Várj, míg sötét lesz című kriminek, amelyben Hepburn egy drogcsempészek csapdájába esett vak nőt játszott. Párja szerint Ferrer, aki alakította Arthur Királyt és El Grecót, volt római katona és amerikai tábornok, nyomasztotta a színészet, sokkal jobban érezte magát a bőrében rendezőként, vagy producerként.

Élete utolsó évtizedeiben elsősorban tévéfilmekben szerepelt, még a Dallas néhány epizódjában is játszott. Nyolcvanéves korában bejelentette visszavonulását, azóta kaliforniai birtoka és a svájci Lausanne között osztotta meg idejét.

Forrás: MTI