A Delta nyerte a Filmszemle fődíját

Vágólapra másolva!
Véget ért a 39. Magyar Filmszemle. Az Arany Orsó fődíjat Mundruczó Kornél Delta című filmje kapta, a legjobb rendező díját Ragályi Elemérnek ítélték a Nincs kegyelemért. A legjobb férfi színész A nyomozó főszereplője, Anger Zsolt lett, a legjobb női színész pedig Gubik Ági, aki Till Attila Pánik című filmjének főszerepét játszotta.
Vágólapra másolva!

A kedd esti díjátadóval véget ért a 39. Magyar Filmszemle. Az Arany Orsó nevű fődíjat Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte, amely emellett a legjobb filmzene (Lajkó Félix) díját is megkapta.

Mundruczó Kornél egy "hate the living, love the dead" azaz "gyűlöld az élőket, szeresd a holtakat" feliratú, Frankenstein szörnyével díszített pólóban vette át a díjat. Öltözete talán furcsa tisztelgés a Delta első változatának forgatása alatt meghalt Bertók Lajos előtt, mindenesetre a díjat a következő szavak kíséretében vette át: "Nagyon meg vagyok hatva, nekem ez a díj a túlélésről fog szólni minden értelemben. Ennyi szeretetet, ennyi segítő kezet nem kaptam még soha. Nagyon boldog vagyok, mert úgy érzem, valami áttörést értem el a szakma és a közönség részéről is. Remélem az orsó nem elaltat, mint csipkerózsikát, hanem feltámaszt."

A legjobb rendező díját Ragályi Elemérnek ítélték a Pusoma Dénes tragédiáját feldolgozó Nincs kegyelem-ért. Gigor Attila briliáns első filmje, A nyomozó című fekete humorú krimi a Moziverzum zsánerfilmes díját, a legjobb forgatókönyv, a legjobb férfi főszereplő (Anger Zsolt), a legjobb vágás (Kovács Zoltán), és ezek mellett még a Diákzsűri Zöld Holló díját is megkapta, és ezzel az este legtöbb elismerésben részesült alkotása lett. A legjobb színésznő a vásznon most debütáló Gubik Ági lett, aki Till Attila Pánik című filmjében nyújtott lebilincselő alakítást.

A Filmszemle díjazottjainak teljes listája:

Játékfilmes szekció:

Aranymikrofon díj: Tejút - Beke Tamás

Arany Olló díj: A nyomozó - Kovács Zoltán

Látványtervezői díj: Overnight - Hujber Balázs

Játékfilm produceri díj: Nincs kegyelem, A nap utcai fiúk - Szekeres Dénes

Legjobb eredeti filmzenének járó díj: Delta - Lajkó Félix

Legjobb forgatókönyvírói díj: A nyomozó - Gigor Attila

Legjobb Férfi alakítás: A nyomozó - Anger Zsolt

Legjobb Női alakítás: Pánik - Gubik Ágnes

Különdíj: Tejút - Fliegauf Benedek

Simó Sándor Emlékdíj: Kalandorok - Paczolay Béla

Moziverzum díj: A nyomozó

Játékfilm Operatőri díj: Fövenyóra, Tejút - Pohárnok Gergely

Legjobb rendezői díj: Nincs kegyelem - Ragályi Elemér

Arany Orsó díj: Delta - Munduczó Kornél

Különdíjak:

A Diákzsűri fődíját, a Zöld Hollót Gigor Attila A nyomozó cimű filmje nyerte.

A filmplakát-kiállítás fődíját A 13-as című film plakátjának tervezője, Kenczler Márton kapta. A közönségdíjat a Friss levegő plakátjáért Muka Péter nyerte.

A legnézettebb magyar film díja az S.O.S. szerelem-é. Az ORTT díját Goda Krisztina Szabadság, szerelem című alkotása kapta.

A filmhu közönségszavazásából Till Attila Pánik-ja került ki győztesen.

A külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz díjában, melyet a Variety kritikusa adott át, Mundruczó Kornél részesült a Deltá-ért.

Tudományos-ismeretterjesztő szekció:

Elismerő oklevelet kapott Cséke Zsolt Daruvonulás a Hortobágyon című munkájáért. Ebben a kategóriában a legjobb operatőr Rák József lett, aki a Zöld múzsák csókja című filmet fényképezte. A legjobb rendezés díját a zsűri megosztva ítélte Tóth Zsolt Marcellnek és Török Zoltánnak. A legjobb tudományos-ismeretterjesztő film a Szelíd szálakon (A nemezelésről), Pócs Judit és Ritgasser István alkotása.

Kísérleti és kisjátékfilmes szekció:

A kísérleti filmek fődíját Forgács Péter kapta Saját halál című filmjéért. Az elismeréssel egymillió forint jár, melyet az MMK ajánlott fel. Elismerő oklevelet adtak át Perrin Györgynek a Szakadás-ért és Cserhalmi Sárának Szűken, szépen című rövidfilmjéért. A Filmlabor kategóriadíjakat ajánlott fel, melyek ötszázezer forint értékű labormunkát takarnak. Az elismerést Gerő Marcell Kócos-ának és Szabó Simon Megyünk című munkájának ítélték. A legjobb kisjátékfilm Császi Ádám Gyengébb napok-ja lett, a rendező szintén az MMK egymillió forintos díjában részesül.

Dokumentumfilmes szekció:

Öt alkotó részesült elismerő oklevélben: Jávor István - Vagyok, aki vagyok (Portré Krassó Miklósról), Kőszegi Edit - 11. élet, Kresalek Dávid - Hackni, Lázs Sándor - Faludy szerelmei, Zsigmond Dezső - Út Calarasiba. A háromszázezer forint értékű Schiffer Pál emlékdíjat Schuszter Richárd kapta Három hiányzó oldal című munkájáért. Az esélyegyenlőségi díjat Lamperth Mónika adta át Szirmai Mártonnak A süllyedő falu-ért. A kategória operatőri díját megosztva kapta Mohi András (Imádság) és Tóth Zsolt - Salamon András (A város ritmusa). A rendezői díjat Kovács Kristóf viheti haza a Malaccal teljes-ért. A kreatív dokumentumfilmek legjobb operatőre Máthé Tibor lett, aki A másik bolygó-t fényképezte. A legjobb kreatív dokumentumfilm díját Demszky Gábor adta át Forgács Péternek Von Höfler vagyok című alkotásáért. A legjobb dokumentumfilm idén a Hosszú utazás, melyért Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen vehette át az elismerést.


A Filmklub szerzőinek értékelései:

VersenyfilmekBujdosó BoriGyárfás DóraVarga Ferenc
A Nap utcai fiúk***
A nyomozó*************
Bahrtalo!***
Casting minden***
Delta******
Fövenyóra*
Kalandorok**************
Lányok*********
Márió, a varázsló*****
Megy a gőzös****
Nincs kegyelem***
Nyugalom*******
Off Hollywood************
Overnight******
Pánik**********
Tabló*****
Tejút********
Zuhanórepülés********