Kis magyar hol járunk Viggo Mortensennel

Vágólapra másolva!
Mint azt már megírtuk, Viggo Mortensen legújabb filmje, a Good, teljes egészében Magyarországon forgott 2007 nyarán. A 30-as évek Berlinje így aztán számunkra jól felismerhető hazai helyszíneken elevenedik meg. Megmutatunk párat ezek közül, mert igenis szívet melengető érzés felismerni egy filmben kedvenc padunkat, balatoni hattyúnkat vagy nemzetközi jegypénztárunkat.
Vágólapra másolva!

Károlyi-kert

Forrás: [origo]

A belvárosi park, amelynek látogatottsága a bölcsészhallgatók körében messze meghaladja az egyetemét és ahol mindig támadásra készen áll egy homokozókészlettel felszerelkezett komplett óvodáscsoport. Kivéve amikor - mint a filmben - berlini parkként funkcionál, sörözővel felturbózva, ahol a két főszereplő és filmbéli jó barát, Maurice (Jason Isaacs) és Halder (Viggo Mortensen) megbeszéli az élet dolgait. De a park körüli utcák szolgáltak a kristályéjszaka kegyetlen zavargásainak helyszínéül is. Ez az éjszaka fordulópont a film cselekményében, ugyanis ekkor éri Haldert a szomorú felismerés, hogy tettei milyen komoly következményekkel jártak.

+ + +

A balatonakarattyai strand

Forrás: [origo]

A strandjeleneteket a film alkotói eredetileg a Hajós Alfréd uszodában akarták rögzíteni, de ez a vízilabda-válogatott felkészülése miatt lehetetlenné vált. Ekkor került képbe a tatai nagy tó, ahol egy rendezvény hiúsította meg a forgatást. Így történt, hogy végül Viggo Mortensen belekóstolhatott a vízibicikli és lángos nélküli balatoni nyárba, és a hullámzó magyar tenger partján villanthatta meg fecskéjét. A filmben itt derül ki Maurice számára, hogy barátja belépett a pártba. Ennek Halder ekkor még nem tulajdonít nagy jelentőséget, mondván, ez csak egy tiszteletbeli rang, amit a tanszékvezetői kinevezés érdekében fogadott el. Azért már gyűlnek a felhők a régi barátság felett.

+ + +

Mezőgazdasági Múzeum

Forrás: [origo]

A városligeti múzeum klasszicista termeiben zajlott a parti jelenet állófogadás-része, ahol Halder először keveredik a felsőbb osztállyal és jelenik meg szeretőjével (Jodie Whittaker) a nyilvánosság előtt. A főszereplő élete ettől a ponttól kezdve határozottan új irányt vesz, ami a felszínen a látványos fogadások, a kinevezés és egy szép, fiatal szerető képében jelenik meg.

+ + +

Tata, Cseke-tó, Kiskastély

Forrás: [origo]

Na de a párt további juttatásokkal is kedveskedik hű embereinek, hogy aztán annál nagyobb legyen a mindezért benyújtott számla. Halder elbúcsúzott régi életétől, és ezt egy neki és immár új feleségének, Annénak kiutalt villába költözéssel meg is pecsételi. A helyszín egy tatai neoklasszikus stílusú kastély, amelyet az Eszterházy család építtetett nyári laknak. Ebben az art deco bútorokkal teletömött romantikus villában kezdi békés, új életét Halder, csakhogy ez a mesevilág egy kedélyes vendégséggel induló éjszaka alatt csúnyán kettétörik. Szintén a Tata közelében lévő Cseke-tó szolgált helyszínül Halder és egyre betegebb édesanyja (Gemma Jones) megrázó beszélgetéséhez.

+ + +

Nyugati pályaudvar

Forrás: [origo]

Az Eiffel-cég tervezte pályaudvar jegypénztára a filmben az a hely, ahol Halder még mindent helyrehozhatna. Maurice, aki régóta tudja, hogy zsidóként már az élete forog kockán, ha az országban marad, immár befolyásos barátját kéri, hogy szerezzen neki kilépési engedélyt és vonatjegyet Párizsba. Csakhogy a jegypénztár falát két hatalmas horogkeresztes zászló borítja, és Halder bemasírozó kollégái sem találják humorosnak, hogy a professzor csak egyirányú jegyet kér.