Tinifilmes üdvöskék, Susan Sarandon és a Doors Sundance-en

Vágólapra másolva!
Kihirdették a január 15. és 25. közt zajló 2009-es Sundance filmfesztivál programját. Az eklektikus válogatásban helyet kap Susan Sarandon és Pierce Brosnan, Nick Hornby, a Juno több szereplője és egy Doors-dokumentumfilm is.
Vágólapra másolva!

A 2009-es Sundance filmfesztivál tegnap nyilvánosságra hozott programja első felületes átböngészésre ismeretlen nevek sokaságát kínálja, de alaposabb tanulmányozással jó pár máris ígéretesnek tűnő alkotást ki lehet szemezgetni belőle. Összesen 118 filmet vetítenek, amelyből 64 kapott helyet a négy szekcióra oszló (amerikai dokumentumfilmek, amerikai játékfilmek, nem amerikai dokumentumfilmek és nem amerikai játékfilmek) versenyprogramban.

A fesztivál igazgatója, Geoff Gilmore a Varietynek nyilatkozva elmondta, hogy a fesztivál programjában ezúttal a szokásosnál több romantika, melodráma és érzelem jelenik meg. Ez feltehetően kedvére lesz a nézőknek, akik az utóbbi egy-két évben tüntető távolmaradásukkal egyértelműen jelezték, hogy elegük van az iraki háborúval és a kurrens politikai, gazdasági problémákkal foglalkozó alkotásokból, és inkább szeretnének elszakadni a valóságtól a moziban.

A Playlist blog szépen kimazsolázta a programból azokat a filmeket, amelyekről már most sejteni lehet, hogy valami miatt az érdeklődés középpontjába kerülnek majd januárban Utah-ban. Sztárszempontból az egyik legerősebb filmnek az An Education ígérkezik, amelynek forgatókönyvét sztárszerző - Nick Hornby - jegyzi, és főszereplői közt megtalálható Emma Thompson, Alfred Molina, Peter Sarsgaard és Rosamund Pike is. A Lone Scherfig rendezte film egy tinilány felnövéstörténete a 60-as évek Londonjában. A másik csillogós darab a The Greatest című családi dráma lesz, ami Pierce Brosnant és Susan Sarandont fogja a hófödte lankák közé hívni, és említésre méltó még a Paul Giamatti főszereplésével készült Cold Souls is, ami egy híres amerikai színész egzisztenciális válságát meséli el.

Forrás: [origo]
Kat Dennings és Michael Cera

Mivel imádjuk a jó tinifilmeket, izgalomba jöttünk a Paper Heart hallatán, ami félig dokumentum-, félig játékfilm a Juno férfi főszereplőjével, Michael Cerával és barátnőjével, a Felkoppintvá-ban végig beszívva fetrengő Charlyne Yivel. Nem hangzik rosszul az Arlen Faber sem, amiben a Nick and Norah's Infinite Playlist-ben Cera mellett játszó Kat Dennings, a Juno Olivia Thirlbyje és a Szívek szállodája Lauren Grahamje szerepelnek.

Érdemes lesz figyelni az Arany Oroszlánt nyert The Wrestler írójára, Robert Siegelre is, aki rendezőként mutatkozik be Park Cityben Big Fan című filmjével, amiben marad a sportos tematika: egy amerikaifoci-rajongóról szól, akit egyelőre ismeretlen okokból megver a kedvenc játékosa. Az Office-sorozat amerikai változatából John Krasinski dobbanthat most, hiszen filmjének már a címe is jó: Brief Interviews with Hideous Men (Miniinterjúk förtelmes férfiakkal). A Julianne Nicholson főszereplésével készült film egy antropológiából doktorálni készülő nőről szól, aki, miután pasija elhagyta, férfiakat kezd meginterjúvolni viselkedési formáikkal kapcsolatban.

Talán még a játékfilmeknél is nehezebb szemezgetni a dokumentumfilmek sokaságából, de kiugrik két szórakoztatónak tűnő darab: Sundance egyik kedvence, Tom DiCillo (Csapnivaló, Holdfényszelence) When You're Strange címmel Doors-dokumentumfilmet forgatott, a komikus Chris Rock pedig az afroamerikai frizurák kulturális gyökereit próbálja feltárni a Good Hair-ben.