2008 a moziban: Legjobb gonosz

Vágólapra másolva!
Gonoszügyileg jó évet zárunk: olyan izgalmas, árnyalt negatív hősöket kaptunk idén a moziban, hogy James Bond és Indiana Jones kissé klisésre sikerült ellenfeleivel nem is kell most foglalkozunk. Listánk első helyezettje pedig olyan zseniálisan brutális rosszfiú, hogy egészen biztosak vagyunk benne, hogy bevonul minden idők legnagyobb filmes gonoszai közé.
Vágólapra másolva!

5. Ralph Fiennes (Erőszakik)

Forrás: [origo]

Ralph Fiennes mindig jó, az pedig külön öröm volt, hogy az Erőszakik-ban nem egy James Gandolfini-klónra bízták a főmaffiózó megformálását, hanem a hideg úriember/pszichopata-irányba mentek el. Fiennes hidegvérű gyilkosáról persze hamar kiderül, hogy csak a megjelenése elegáns, a szája mocskosabb, mint a két bérgyilkosé és a temperamentuma sem éppen hűvös.

Néznivaló: Ralph Fiennes fegyvert vásárol

+ + +

4. Tilda Swinton (Michael Clayton)

Forrás: [origo]

Nem tipikus filmes gonosz, de éppen ezért vettük fel a listára: a multicég jogtanácsosa egy hús-vér negatív hős, aki komoly erkölcsi hiányosságai miatt fokozatosan jut el odáig, hogy megöletné az embert, aki céljai megvalósítását gátolja. Otthona magányában ugyanúgy viselkedik, mint bármelyik sikerasszony: reggelente frissen vasalt fehér blúzt húz és nyilvános szerepléseit idegesen gyakorolja a tükör előtt.

Néznivaló: Tilda Swinton egy drasztikus megoldásról tárgyal

+ + +

3. Javier Bardem (Nem vénnek való vidék)

Forrás: [origo]

A Coen testvérek egyik legkomolyabb filmjükbe beletettek egy apródfrizurás gonoszt, aki érmefeldobással dönt arról, hogy megölje-e azt, aki épp az útjába került, és mégis sikerült elérniük, hogy ne nevetséges, hanem nyugtalanító legyen a figura. Persze nem becsüljük le Javier Bardem színészi teljesítményét sem, aki könnyed eleganciával bújt a pókerarcú sorozatgyilkos bőrébe.

Néznivaló: Bardem eljátssza érmés játékát a benzinkútnál

+ + +

2. Daniel Day-Lewis (Vérző olaj)

Forrás: [origo]

A zseniális Vérző olaj méltánytalanul háttérbe szorult az idei Oscar-díjkiosztón, de legalább Daniel Day-Lewis letaglózó alakítását elismerte az Akadémia. A szívtelen olajmágnás Daniel Plainview (élvezzük leírni ezt a nevet) vérbeli szociopata, aki számára nem kérdés, hogy bármilyen eszközt felhasznál mások eltiprása érdekében. Ha egy Day-Lewisnál kisebb kaliberű színész játszotta volna ezt a szerepet, a film groteszkül brutális fináléja önmaga paródiájába csúszhatott volna át, így viszont minden idők egyik legjobb filmbefejezése lett.

Néznivaló: A film zárójelenete az őrületben tobzódó Day-Lewisszal (Ha még nem láttad a filmet, inkább ne kattints!)

+ + +

1. Heath Ledger (A sötét lovag)

Forrás: [origo]

Ledger tökéletesen eltalált Jokere annyi túlfűtött dicséretben részesült már idén, hogy meg sem kíséreljük tovább ragozni a témát, a felvételek úgyis önmagukért beszélnek.

Néznivaló: Joker bulizik, Joker tábortüzet rak, Jokert kihallgatják, Joker eltűnteti a ceruzát, Joker a kórházban, "Why so serious?"