Vágólapra másolva!
November 4-e, kedd és 9-e, vasárnap közt ötödször rendezik meg a Verzió emberi jogi dokumentumfilm-fesztivált a Toldi és a Cirko-Gejzír mozikban. Idén 57 film szerepel a programban, melyek közt megtalálható Krzysztof Kieslowski paranoiás éjszakai portásról szóló filmje, egy a világ legnagyobb, ötezer férőhelyes kínai éttermét bemutató alkotás és egy olyan munka is, amely azt vizsgálja, hogyan mennek tönkre az emberi kapcsolatok a politikai nézetek különbözősége miatt ma Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A fesztivált Tarr Béla filmrendező nyitja meg, a nyitóünnepségen levetítésre kerül két rövid dokumentumfilm: az egyik a híres lengyel rendező, Krzystof Kieslowski filmje 1977-ből, Az éjszakai portás szemével. A film egy paranoiás éjszakai portást mutat be, akinek kedvenc időtöltése mások ellenőrzése. 2005-ben az osztrák Andreas Horvath megkereste az 1977-es film főszereplőjét, és A nyugdíjas éjszakai portás szemével című filmjében megmutatja mennyire változtatta meg az elmúlt 30 év a portást. A film rendezője elkíséri filmjét a Verzió megnyitójára.

A fesztivál kínálatában szereplő 57 film öt szekcióban kerül bemutatásra. A "Nemzetközi panoráma" harminc kortárs dokumentumfilmet mutat be a világ minden tájáról. Nemzetközi fesztiválokon nagy sikerrel játszott filmek is kerültek a programba, mint például a Lux-díjra jelölt Havel polgártárs, Vaclav Havel publikus és privát portréja, a Gépszeretet, az értelem és érzelem kettősségéről, az Allah jegyesei női merénylőkről, a Vak szerelmek a világtalan emberek hétköznapjairól, valamint A világ legnagyobb kínai étterme egy kínai megavállakozásról.

A nemzetközi programot "Magyar panoráma" egészíti ki, ezúttal 11 hazai film került a programba. Többek között olyan alkotások, mint Schuster Richárd A három hiányzó oldal című filmje egy hatvan évig féltve őrzött szerelmi történetről, Hajdú Eszter A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című alkotása a politikai gyűlölködés végleteiről ma Magyarországon, valamint Forgács Péter lírai alkotása Von Höfler vagyok - Werther variáció, melyben a rendező Von Höfler Tibor történetein és családi archív felvételein keresztül követi a pécsi bőrgyáros-tímár generációk több évszázadon átívelő, gazdagon burjánzó sorsvonalait.

Forrás: [origo]
Jelenet a Vak szerelmek című filmből

A kortárs munkákat az "5 klasszikus" szekcióban szereplő művek helyezik történelmi kontextusba, melyek a dokumentarizmus legszebb hagyományait (direct cinema, cinéma verité, oknyomozás) képviselik. Jean Rouch, Errol Morris, Gazdag Gyula, Krzysztof Kieslowski és Robert Drew mind a műfaj mesterei, ám meghatározó műveiket csak ritkán vetítik. A Verzió filmfesztivál programját 2005-től egészíti ki tematikus-filmtörténeti visszatekintő program, azaz retrospektív.

Idén a "Tükörcserepek Kína történelméből" filmblokk a kínai történelem ellentmondásos pillanatait mutatja be különböző perspektívákból öt film tolmácsolásában (A császár nevében, Halálom után, Reggeli napfény, A mennyei béke kapuja, Vörös művészet). A "Fesztivál Keresztutak" programjának idei vendége a DOK Leipzig, amely tematikailag sokszínű, díjnyertes filmeket mutat be az utóbbi évek terméséből.

A versenyfilmeket a közönség zsűrizi. Az 1500 eurós Open Society Institute Közönségdíjat a legmagasabb számmal értékelt és a legtöbb szavazatot kapó film viheti haza. A fesztiválra 650 és 800 forint között lehet jegyet váltani. A bérlet, amely minden moziban minden előadásra (kivéve nyitó- és záróest) érvényes, elővételben 4000, a fesztivál ideje alatt 4500 forintos áron kapható.

Forrás: Verzió