A világ leggyönyörűbb színésznője ma

Vágólapra másolva!
A női szépség univerzális mivoltára hívjuk fel olvasóink figyelmét, amikor egy elbűvölő tajvani színésznővel folytatjuk népszerű cikksorozatunkat.
Vágólapra másolva!

#10 - Shu Qi

Született: 1976. április 16. (Taipei, Tajvan)

Ki a manó ő? A magyar közönség A szállító című akciófilm leragasztott szájú, sporttáskába csomagolt túszaként emlékezhet rá, hazájában azonban felváltva játszik főszerepeket sikeres közönségfilmekben és A-listás fesztiválokon futó igényes művészfilmekben.

Hogy mondjuk ki a nevét? Sú csínek kell ejteni, amúgy Shu a keresztneve és Qi a vezetékneve.

Színművészeti tevékenység: 17 évesen költözött Hong Kongba, ahol éveken át kizárólag erotikus filmekben kapott szerepeket. Az áttörést a Viva Erotica című 1996-os vígjáték jelentette, ami pont az olyan softcore filmeket parodizálta, amelyekkel kapcsolatban Shi Qu addigra már beható ismeretekre tett szert. Az ezután forgatott számtalan filmje közül (volt olyan év, amikor tíz filmjét mutatták be) érdemes kiemelni a Jackie, a szépfiú-t, amelyben Jackie Chan volt a partnere, A szem című nyomasztó horror második részét, és a Luc Besson nevével fémjelzett A szállító-t, amelyben az angol nyelvű dialógusokat fonetikusan tanulta meg. A "tajvani Tarr Béla", Hou Hsiao Hsien két filmben is bízott rá főszerepet: a modern lét ürességén elmerengő Millenium Mambó-ban és a Three Times című, korokon átívelő szerelmi történetben. Mindkét film a cannes-i versenyprogramban debütált, és az utóbbiért Shu Qi elnyerte a távol-keleti Oscarnak számító Arany ló díjat.

Shu Qi a Millenium Mambo nyitójelenetében


Elszalasztott lehetőség:
Eredetileg Shu Qi kapta meg a Tigris és sárkány-ban a kormányzó dacos lányának szerepét, és már tartott a forgatás, amikor a menedzsere úgy látta jobbnak, ha Shu Qi inkább kiszáll a filmből és helyette elvállal egy üdítőreklámot Japánban. Ez a lépés utólag irtózatosan nagy tévedésnek bizonyult, tekintve, hogy a film óriási kritikai és közönségsiker volt, és sztárt csinált a szerepet végül eljátszó Zhang Ziyiből. Az eset után Shu Qi természetesen megvált a menedzserétől.


Egy kis bulvár:
Az éve elején hatalmas nyilvánosságot kapott a nemzetközi bulvársajtóban az ún. Edison Chen szex-kép botrány. Annak, aki nem követte figyelemmel ezt a villágszenzációt, elég annyit tudni, hogy Edison Chen egy 27 éves, közepesen ismert hongkongi színész, aki abban jeleskedett, hogy lefektetett számos nagyon híres helyi színésznőt és szex közben, előtt vagy után fényképeket készített a hölgyekről. A képeket okosan rajtahagyta a laptopja vincseszterén amikor azt a szervízbe vitte és pár nappal később a körülbelül 1300 darab intim fotó az interneten kötött ki. Shu Qit is összefüggésbe hozták az esettel, de később kiderült, hogy a róla készült meztelen képeket nem Chen csinálta, hanem a színésznő softpornós múltjából származnak.