Vágólapra másolva!
Sose biztatnánk senkit arra, hogy éppen a filmeken spóroljon, inkább arra hívjuk fel a figyelmet, hogy egy gyorséttermi menü vagy két, szórakozóhelyen elfogyasztott sör árából a filmtörténelem legnagyobb klasszikusait, az utóbbi évek legdögösebb kultfilmjeit vagy éppen a moziforgalmazásból kimaradt gyöngyszemeket is hazavihetjük DVD-n. Egy műszaki áruház leértékelt DVD-ket felvonultató polcáról csemegéztünk, és tíz javaslattal szolgálunk az otthoni kollekció felturbózására mindössze 1-1 ezresből.
Vágólapra másolva!

A lista nem tükröz rangsort, távolról sem kimerítő, csupán az aktuális leértékelt kínálatból szemezget.

Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs, 1992)

Miről szól? Egy tutinak tűnő balhé, amelynél minden elromlik, ami csak el tud. Közben persze végre megtudhatjuk, miről énekel Madonna a Like a Virgin-ben, és megnézhetjük a filmtörténelem legjobb hangulatú csonkolását.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? Évekkel ezelőtt minden valamirevaló filmrajongó vagyonokat költött rá, hogy külföldről, innen-onnan beszerezze Tarantino filmtörténelmi jelentőségű bemutatkozását. Annyiból biztos jobb az életünk, hogy immár bagóért hazavihetjük.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: Ponyvaregény

+ + +

Shortbus (2006)

Forrás: [origo]

Miről szól? New York-i fiatalok hajszolják a gyönyört mindenféle felállásban. A polgárpukkasztás mögött azonban érző szív, szabad száj, remek humor és valós dilemmák lapulnak.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? Mert az élet legfontosabb dolgairól szól: a testi és a lelki kielégülésről - tudjuk, hogy egy gyorséttermi menü mennyiben képes ezt megadni. Ráadásul a magyar mozik nem merték bevállalni, a hálószoba magányában viszont senkinek nem kell belepirulni.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: Egészséges erotika

+ + +

Fekete könyv (Zwartboek, 2006)

Forrás: [origo]

Miről szól? Az Elemi ösztön és a Csillagközi invázió rendezője, Paul Verhoeven természetesen nem egy unalmas történelemóraként közelít a második világháborúhoz. Csodaszép, zsidó származású hősnője minden eszközt bevet a menekülésre, akár ágyba is bújik az ellenséggel.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? A mozikat sajnos kikerülte, pedig remekül ötvözi az európai igényességet a hollywoodi közönségfilmes elvárásokkal.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: A bukás

+ + +

Moszkva tér (2001)

Forrás: [origo]

Miről szól? Lenyúlt érettségi tételek, rozzant Porsche, hamis interrail, rendszerváltás, orosz pezsgő, éjszakai fürdőzés a Gellértben, hangalámondásos német pornó - minden, ami jó volt 1989-ben. Nem csak az utóbbi idők leghangulatosabb retró-kalandja, de a legjobb magyar ifjúsági film is.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? Mert a Meki nem versenyezhet a Moszkva téri hatalmas csalamádés hamburgerekkel.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: Szezon

+ + +

Veszett a világ (Wild at Heart, 1990)

Forrás: [origo]

Miről szól? Sailor és Lula fiatal szerelmesek, akik egy boszorkányos anyukától és mindenféle rémséges alakoktól menekülnek keresztül-kasul Amerikán. Óz és a nagy varázsló, ahogyan még sohasem láthattad.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? Mert bebizonyítja, hogy Nicolas Cage egykoron jó színész volt, David Lynch pedig nem hányt fittyet teljes mértékben a követhető történetvezetésre.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: INLAND EMPIRE

+ + +

Torrente - A törvény két balkeze (Torrente, el brazo tonto de la ley, 1998)

Forrás: [origo]

Miről szól? A rendőrviccek az olyan alakok miatt születtek, mint a politikai korrektség szikráját sem mutató Torrente, akinek minden szava megtanulandó aranyköpés ("Nem elég, hogy kurvák, még fizetni is kell értük!", "Te kivered nekem, én kiverem neked. De semmi buzulás!") és közben még egy bűnügyet is megold.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? Mert ezt az embert látni kell, ahhoz, hogy el is higgyük, utána viszont mindenkinek meg kell mutatni. Ráadásul remek ivós társasjáték lehet a film megtekintése közben együtt hörpinteni a madridi bűnüldözés súlyos egyéniségével.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: Torrente 2 - A Marbella-küldetés

+ + +

Hollywoodi lidércnyomás (Barton Fink, 1991)

Forrás: [origo]

Miről szól? A show-business alapdilemmája egy színházi forgatókönyvíró hollywoodi szárnypróbálgatásainak tükrében. A fausti dilemmához furábbnál furább alakok és legyekként potyogó hullák asszisztálnak.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? A Fargo és A nagy Lebowski után már csak-csak, de a Nem vénnek való vidék kapcsán végképp kötelező lett ismerni a Coen testvéreket - itt az alkalom utánanézni, hogy miből lett a cserebogár.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: Édes élet

+ + +

A barlang (The Descent, 2005)

Forrás: [origo]

Miről szól? Egy csapat csinos lány hétvégi barlangtúrára indul. Persze eltévednek, és hamarosan kiderül az is, hogy nincsenek egyedül a mélyben.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? A horrorfilmek a gyorséttermi kajákhoz hasonlóan gyakran csalódást okoznak, mert kiszámíthatóak, nevetségesek, vagy egyszerűen csak nem elég félelmetesek. Na, erre nem lesz ilyen panasza senkinek.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: Haláli hullák hajnala

+ + +

Boogie Nights (1997)

Forrás: [origo]

Miről szól? A harminc centis hímtag felemelkedése és bukása egy Scorsesere hajazó, több évet felölelő pornós eposzként tálalva.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? Az évekkel ezelőtt Angliában ötször ennyiért kapható példányokról felháborító módon kivágták a fátylat fellibbentő kulcsjelenetet. Itthon nem érhet senkit ilyen kellemetlen meglepetés, ráadásul a bráner mellé még egy extra lemez is jár.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: Aviátor

+ + +

Trainspotting (1996)

Forrás: [origo]

Miről szól? Edinburgh-i kábítószerfüggők elkeserítő, de szenzációsan vicces hétköznapjai szuper zenékkel és gusztustalan részletekkel az emberi emésztésről. Ez a film a magyarázat arra, hogy miért lett menő a kilencvenes években a rossz idő és a rossz kaja hazája, Nagy-Britannia.

Miért jobb befektetés, mint egy gyorséttermi menü? Az ember, amikor DVD-t vesz, akkor azért teszi, hogy majd sokszor újra betegye a lemezt a lejátszóba. Mindenki nyugodtan bevallhatja, hogy a legtöbb filmjét jó, ha másfélszer megnézte. A Trainspotting viszont minden évben előkerül, így alkalmas rá, hogy javítsa a statisztikánkat.

Ha van 2000 Ft-od, ezt vedd meg mellé: Shop-stop