Vágólapra másolva!
Lecsúsztál a Katona legendás Három nővér-előadásáról, de muszáj látnod? Tizedszer is röhögnél a FEKETEországban biztosítékot cserélő Mucsi Zoltánon? Tudni akarod, mi volt Schilling Árpád véleménye a magyar politikai helyzetről 2002-ben? A közelmúltban megjelent színházi előadásokat dokumentáló DVD-knek köszönhetően ezek a vágyak mind teljesülhetnek.
Vágólapra másolva!

A Budapest Film kiadásában megjelenő KultúrSokk DVD-sorozatban korábban klasszikus, dokumentum-, kult- és művészfilmek kaptak helyet, ám idén elindult a sorozat színházi szekciója is, amelynek részeként eddig három DVD jelent meg: a Katona József Színház Tartuffe, Három nővér és A talizmán című előadásának felvétele.

Ahogy Szelényi Ákos, a Budapest Film videoforgalmazási vezetője és Mattyasovszky Bence, a Katona ügyvezető igazgatója is elmondta, szerencsés egymásra találás következményeként jött létre a sorozat: a Budapest Film már régóta szeretett volna kísérletet tenni színházi DVD-k kiadásával, az elmúlt évadban 25. születésnapját ünneplő Katona pedig saját klasszikus előadásainak megjelentetésén gondolkodott. A három eddig megjelent DVD-t még ebben az évben hét másik követi (Übü király, Csirkefej, A revizor, Platonov, Elnöknők, Ivanov, Fekete tej), és ha a kísérlet sikeresnek bizonyul (már a nullszaldós eredmény is annak számítana), a későbbiekben más színházak előadásai is helyet kaphatnak a sorozatban.

Ha nem látod a listán kedvenc Katona-előadásodat, annak több oka is lehet: egyrészt csak azok az előadások jöttek szóba a válogatáskor, amelyekről már készült tévéfelvétel, másrészt - Mattyasovszky elmondása szerint - igyekeztek az elmúlt huszonöt év terméséből egyenletes válogatást készíteni, amely képviseli a színház meghatározó rendezőinek többségét és azok számára is érdekes lehet, akik élőben nem látták az előadásokat.

Forrás: [origo]
Bertalan Ágnes és Fekete Ernő a Tartuffe-ben

Tanároknak, diákoknak inkább jó, színházrajongóknak inkább rossz hír lehet, hogy a DVD-k extráit azt szem előtt tartva készítették el, hogy oktatási segédanyagként is használhatók legyenek. Ez azt jelenti, hogy az audiokommentár pedagógiai szempontú műelemzésből, nem pedig a rendezők és a szereplők szubjektív élménybeszámolóiból áll. Az alkotókkal készült, az előadások megszületésének hátterét magyarázó-mesélő interjúk fájón hiányoznak a DVD-kről (bár a Három nővér DVD-jén van egy kerekasztal-beszélgetés Ascher Tamással és a három főszereplővel), amelynek Szelényi állítása szerint elsősorban az az oka, hogy további extrák készítése jelentősen megdrágította volna a kiadvány árát.

Helyet kaptak viszont a lemezeken ún. tudásmorzsák, amelyek szintén a diákok számára szolgáltathatnak hasznos kiegészítő információkat a színdarabok megszületésének társadalmi, kulturális kontextusáról - ezekkel kapcsolatban nem tartalmi, hanem esztétikai probléma merül fel: a citromsárga buborékban felpattanó szövegek grafikai megoldása annyira igénytelen, hogy valószínűleg a funkció sebes kikapcsolására ösztökél minden jó ízlésű nézőt.

Extrák szempontjából az ellentétes végpontot képviseli a Krétakör Színház két előadásának, a HazámHazám-nak és a FEKETEország-nak a DVD-kiadása. Mindkét remek DVD igazi csemege a Krétakör rajongóinak, illetve mindenkinek, aki szeretne bepillantást nyerni abba, hogy hogyan alakul, áll össze egy színházi előadás a társulat beszélgetései, improvizációi, próbafolyamata során.

Forrás: [origo]
Terhes Sándor a FEKETEország-ban (Fotó: Erdély Mátyás)

A HazámHazám-DVD-n nem is maga az előadás, hanem Claire Laborey-nek az előadás születéséről készült dokumentumfilmje áll a középpontban, amely az idő előrehaladtával valószínűleg egyre izgalmasabb lesz, minthogy a 2002-es országgyűlési választások alatti közhangulatot is dokumentálja. Emellett "így készült" kisfilm, fotómontázs és a darab rendezőjének, Schilling Árpádnak a Határontúl című kisfilmje is megtalálható a lemezen.

A FEKETEország-DVD nem kevésbé gazdag anyagot kínál. Bepillanthatunk a szó szerinti értelemben vett kulisszák mögé, azaz láthatunk bő félórányi részletet az előadásból úgy, hogy párhuzamosan követhetjük a színpadon és a mögötte zajló történéseket. Itt is szerepel "így készült" kisfilm, amelyben a társulat improvizációiba, próbáiba leshetünk bele, a "nézőink üzenik"-klipből pedig a közönség néhány reakciójára derül fény. A legötletesebb extra a Háttér címet viseli, és pont azt tartalmazza, amit elnevezése ígér: hírklipeket az előadás alapjául szolgáló kurrens politikai, társadalmi események némelyikéről.

Bár a Krétakör Színház az elmúlt évad végén eddigi formájában megszűnt létezni, még egy DVD-t várhatunk tőlük: nemrég készült felvétel a Mundruczó Kornél rendezte A Nibelung-lakópark-ról, amelyet egyelőre nem ismert időpontban kiadnak majd.