A nyomozó Karlovy Varyban versenyez

Vágólapra másolva!
Prágában nyilvánosságra hozták a szervezők a július 4-én kezdődő Karlovy Vary-i filmfesztivál teljes programját. Gigor Attila A nyomozó című humoros thrillerét beválogatták a hivatalos program versenyszekciójába, s hat másik magyar filmet is vetítenek majd a fesztiválon.
Vágólapra másolva!

A Kristályglóbuszért folyó versenybe kapott meghívást a Filmszemle nagy meglepetése, A nyomozó. Gigor Attila első játékfilmje februárban a legjobb műfaji film Moziverzum-díjával együtt a legjobb színész - Anger Zsolt -, a legjobb forgatókönyv, a legjobb vágó - Kovács Zoltán - és a Diákzsűri fődíját is bezsebelte.

A zárkózott boncmester nyomozását bemutató diplomafilm a KMH Filmben készült, producere Pusztai Ferenc, operatőre Herbai Máté. Karlovy Varyban A nyomozó-t a főszereplők, Anger Zsolt és Rezes Judit, a producer, valamint a forgatókönyvet is jegyző Gigor Attila együtt mutatják be a nagyközönségnek és a nemzetközi sajtónak. A Kristályglóbusz sorsáról héttagú nemzetközi zsűri dönt, melynek elnöke a '68-óta Amerikában alkotó Ivan Passer, a cseh újhullám markáns alakja. Az Oscar-díjas magyar operatőr Zsigmond Vilmos is az ítészek között lesz idén. A nyomozó nemzetközi premierje július 10-én este lesz Karlovy Varyban.

A kizárólag közép-európai mozgóképeket műsorra tűző "East of the West" versenyprogram két magyar film nemzetközi premierjét tartogatja. Lakatos Róbert Bahrtalo! és Dettre Gábor Tabló című alkotásai kaptak meghívást a versenybe. Mindkét filmet a rendezők és a producerek részvételével mutatják be, a vetítéseket közönségtalálkozó követi. Az "East of the West" verseny zsűrijében Bársony Éva újságíró, filmkritikus vesz részt.

Forrás: [origo]
Jelenet a Báthory című filmből

A versenyző magyar játékfilmek mellett Nemes Gyula Letűnt világ című új munkája a legjobb dokumentumfilm díjáért száll ringbe. A Kopaszi-gát kilakoltatását és átépítését szavak nélkül bemutató alkotás Nemes Gyula második dokumentumfilmje ebben a témában. A mulandóság gátja címmel készített elsőt 2004-ben szintén a Karlovy Vary-i fesztivál versenyében láthatta először a nemzetközi publikum. Nemes Gyula személyesen mutatja be új filmjét.

A zene és vizualitás kapcsolatának jelenlegi változásaira kihegyezett "2008: A Musical Odyssey" című válogatásban Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma-legendárium című filmje lesz látható. Tarr Béla A londoni férfi című legutóbbi rendezése a "Horizontok" című válogatásba, Mundruczó Kornél Delta című műve pedig a "Nyitott szemek'" elnevezésű programba kapott meghívást.

A magyar Eurofilm koprodukciójában készült grandiózus Báthory-film, melyet a világhírű szlovák rendező Juraj Jakubisko jegyez, Karlovy Varyban lesz látható először. A Báthory Erzsébet rejtélyes élettörténetét feldolgozó nagyszabású film, a Báthory, cseh-magyar-angol-szlovák koprodukcióban készült.

Forrás: Magyar Filmunió