Vesd bele magad a balatoni nyárba!

Vágólapra másolva!
Megszületett a népszerű Budapest retró-filmek folytatása, a Balaton retró. Ha velünk játszol, újra átélheted a Kádár-korszak balatoni nyarainak hangulatát: olvasóink közt jegyeket sorsolunk ki a Balaton retró bemutatójára.
Vágólapra másolva!

A 60-as és 70-es évek hétköznapjait bemutató 1998-as Budapest retró és a 2003-as Budapest retró 2 sikerén felbuzdulva Papp Gábor Zsigmond elkészítette a sorozat harmadik, Balaton retró című darabját is, amely elérhető DVD-n, valamint jövő héttől moziban is megtekinthető.

A film nosztalgikus képsorokkal szórakoztatja a Kádár-korszak alatt gyermekkorukat/fiatalságukat élőket, azoknak pedig, akik még nem éltek akkor, az egykori balatoni nyarak eddig csak hallomásból ismert világát mutatja be.

A Balaton gyakran szerepelt a 60-as, 70-es évek dokumentumfilmjeiben, reklámjaiban és filmhíradóiban, amelyek a Balaton retró alapanyagát adják. A balatoni úttörőtáborok, a nyugati és szocialista (főként NSZK és NDK) turisták áradata, a balatoni vitorlás- és horgászversenyek, a füredi Anna-bál és a szépségkirálynő-választás és a badacsonyi szüret minden évben slágertémái voltak a tudósításoknak. A politikai vezetés presztízs okokból is kiemelt jelentőséget tulajdonított a magyar tengernek, hiszen a kapitalista országokból érkező turisták nemcsak a devizabevételeket növelték, hanem az amúgy kissé viharvert Magyarország-képnek is jót tettek. A Balaton típusfigurákat is teremtett, hiszen a "balatoni fagylaltárus", a "balatoni halsütő" és a "balatoni lángossütő" a kései Kádár-korszak pre-kapitalista éveinek gyorsan meggazdagodó, irigyelt, de kissé lenézett első magánvállalkozói voltak.

A Balaton retró négy fejezetben, üdülőtípusok szerint mutatja be a balatoni nyaralást a Kádár-korban, és persze megjelenik benne a nemzedéki nosztalgia a gyerekkori balatoni nyaralások után, és azok kitörölhetetlen képei: az egyforintos csoki-vaníliák, a megragasztható piros-kék gumimatracok, az utasellátó büfék ablakaiban izzadó szalámis és sajtos zsömlék, a tábori zászlófelvonások, a szabadszombatok, a zötykölődés Trabanttal a régi hetesen, a subaszőnyeg a nyaraló falán és a színes műanyagcsíkokból álló konyhafüggöny.

* * *

Ha szeretnéd megtekinteni a Balaton retró című filmet a december 14-ei bemutató vetítésen, nem kell mást tenned, mint megválaszolni az alábbi kérdést, s a helyes választ a lakcímeddel együtt elküldeni a [email protected] címre. A levél tárgya "Balaton retró" legyen, egy olvasó csak egy választ küldhet be.

Melyik együttes dolgozta fel 1999-ben a Nekem a Balaton című számot?

A) Amorf Ördögök
B) Eleven hold
C) Tankcsapda

A helyes megfejtést beküldők közül 10 játékost sorsolunk ki, akiket mozipartnerükkel együtt meghívunk a Puskin mozi nagytermében december 14-én pénteken 19:30-kor kezdődő vetítésre és azt követő koccintásra. Az előadásra jegyet vásárolni nem lehet.

A játék egyfordulós, ideje: 2007. december 3. - 12. A sorsolásra 2007. december 13-án kerül sor. A játékban az [origo] Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a nyerteseket e-mailben értesítjük.

Amennyiben kérdés merült volna fel benned a játékkal kapcsolatban, azt itt felteheted.