Clooney vagy Pitt? - ez itt a kérdés

Vágólapra másolva!
A nyári moziműsor hemzseg a képregényhősöktől, robotoktól, ogréktől és patkányoktól, alig találni épkézláb hús-vér szereplőgárdát. Ezt a tendenciát lovagolta meg Danny Ocean csapata harmadik alkalommal és a klasszikus filmsztárkarizma újra bejött. Kaszinórablás ide, Al Pacino oda, a nézők többsége, különösen a nőneműek, valójában Hollywood két legvonzóbb férfija miatt mennek be a moziba. De elsősorban melyikük miatt is? Közvélemény-kutatás tanulságos eredményekkel.
Vágólapra másolva!

A felmérés harminc 20 és 40 év közötti lány, hölgy, asszony megkérdezésével készült kérdőív és kötetlen beszélgetés formájában. Van köztük, akinek Brad Pitt poszterekkel volt kitapétázva a tinédzserkori lányszobája, más Clooney miatt választotta az orvosi hivatást, de egyik sem volt előfeltétel. A közvélemény-kutatás természetesen nem reprezentatív és a célja nem statisztikai következtetések levonása, hanem egyszerűen annyi, hogy kicsit többet megtudjunk Clooney és Pitt sikerének titkáról, és egyben a női ízlésvilágról.

A nagy kérdés

Mindketten jóképűek, tehetségesek, befolyásosak és tudják is magukról. A People magazin minden évben kikürtöli, hogy ki a legszexisebb férfi a világon, csak ők ketten nyerték már el két ízben is a megtisztelő címet (Pitt: 1995, 2000, Clooney: 1997, 2006). Clooney Oscart nyert a Sziriáná-ért, Pitt jelölésig jutott a 12 majom-mal. George rendezőként is bemutatkozott óriási sikerrel (Good Night and Good Luck., Egy veszedelmes elme vallomásai), míg Brad jobbnál jobb sikerfilmek (A tégla, Hatalmas szív) útját egyengette producerként. A mozipénztáraknál egyelőre Pitt az izmosabb, ő az Ocean's trilógián kívül is rendre hozza a százmillió feletti bevételeket (Mr. és Mrs. Smith - 186 millió dollár, Trója - 133, Interjú a vámpírral - 105, Hetedik - 100), míg Clooney csak minden idők legrosszabb Batmanjeként (Batman és Robin - 107) és a Viharzóna (182) című nedves akciókaland főszereplőjeként ugrotta meg a bűvős határt. Érdekes adat, hogy a két sármos úriember legnépszerűbb kultsikerei, a Mint a kámfor és a Harcosok klubja egyaránt csak szánalmas 37-37 millió dollárt termeltek az amerikai kasszáknál és utóbb Európában, illetve DVD-n nyerték el méltó helyüket a filmtörténelemben. A megkérdezett hölgyeket azonban nem fárasztottam ezekkel az adatokkal, elsőként az összeállítás címéhez hűen csak annyi volt a kérdés: Clooney vagy Pitt?

Forrás: [origo]
George Clooney és Brad Pitt az Ocean's Thirteen-ben


Az adatgyűjtés félidejéig olyan magabiztosan vezetett George Clooney, hogy már kezdtem okafogyottnak érezni az egész kérdést. Megtudtam, hogy Pitt gyerekarcú, szőrtelen szépfiú, aki "csak" jól néz ki, de nincs kisugárzása, és ráadásul papucsférjként lerombolta korábbi mítoszát. Clooney ezzel szemben férfias, sármos, vicces, intelligens, szőrös, jó rendező, klasszikus színészlegendákat idéző külsővel rendelkezik, karizmatikus, nincsenek gyerekei, bársonyos a hangja (vicces megjegyezni, hogy az egyik válaszadó pfújogva emlegette, hogy Clooney magyar hangja milyen bársonynegédes!), a tekintete meleg barna, a mosolya kisfiús és még ha kemény dió is egy nő számára, akkor se tudna ellenállni neki senki.

Forrás: [origo]
George Clooney öreg


A Pitt-pártiak fő érve George ellen, hogy öreg, ami némileg sántít, ha tisztázzuk, hogy mindössze 2 és fél évvel idősebb Bradnél, aki viszont vagány, kisfiús sármmal rendelkezik, jobban választ szerepeket, sokoldalúbb színész, no és persze szép a szeme, szája és a hasa. A két tábor meggyőzőbbnél meggyőzőbb érvei végül döntetlenközeli eredményt hoztak, noha Clooney végig megőrizte vezető pozícióját és végül 60 - 40 % arányban diadalmaskodott. Mindössze két válaszadó hölgy állította, hogy mindkét sármőr egyaránt hidegen hagyja, míg Brad Pitt egyik szavazója Angelina Jolie-t jelölte meg a színész legvonzóbb jegyeként.

Első és feledhetetlen élmények

Clooney és Pitt is a képernyőn kezdték pályafutásukat, ám míg George 12 évig nem szabadult a tévégettóból, Brad már négy kínos év (vendégszereplés többek között a Dallas-ban is, bizony, bizony) után dobbantott a mozivászonra. Az áttörést egy 15 perces csirkefogószerep jelentette a Thelma és Louise-ban, amelytől még a legelszántabb feministák is szaporábban lélegeztek. A legenda úgy tartja, hogy Clooney is igen sokáig versenyben volt ugyanezért a szerepért, bár a végső kettőbe William Baldwin jutott még be. George mindenesetre három év múlva kockahas nélkül, fehér köpenyben is elérte ugyanezt a hatást a hölgyeknél a Vészhelyzet Ross dokijaként.

Forrás: [origo]
Brad Pitt a Thelma és Louise-ban


Természetesen a válaszadók legnagyobb részét balhés gyermekorvosként hódította meg, bár volt, aki csak gengszterként figyelt fel rá az Alkonyattól pirkadatig-ban, a Mint kámfor-ban vagy éppen az Ocean's 11-ben. A mai napig fájó hiánycikk a magyar filmforgalmazásban a Coen-testvérek Ó testvér, merre visz az utad? című remekbe szabott komédiája, pedig Clooney ezzel a meglepő szereplésével is jó pár rajongót szerzett, sőt a kikérdezett hölgyek közül sokan a legmeghatározóbb Clooney-élményükként emlékeznek rá. Brad Pitt nagy megkönnyebbülésére csak egy válaszadó emlékszik a Dallas-beli szereplésére és sokkal inkább a Thelma és Louise, a Hetedik és a Kalifornia szerepei kapcsán figyeltek fel rá a lányok. Egyik kedvencem az a válasz, mely szerint Pitt első emlékezetes alakítása a 2004-es Trója lett volna.

Forrás: [origo]
George Clooney a Mint a kámfor-ban


Brad esetében egyébként egyértelmű favorit a Harcosok klubja, a 12 majom és a Blöff, de amint az a középiskolás éveimből felsejlik, a lányok nem átallanak a Szenvedélyek viharában-ért is megszállottan rajongani (az egyik válaszadó büszkén újságolta, hogy 16 éves korában négyszer váltott rá mozijegyet). Brad sokoldalúságát alátámasztja, hogy van, akit a Bábel telefonba bömbölő apukájaként, mást az "Utáljuk Rachel Greent!" klub oszlopos tagjaként (Jóbarátok), megint mást pedig beszívott lajhárként (Tiszta románc) győzött meg. George esetében szembetűnő a Martini és a Nespresso reklámokat felemlegető válaszok száma, de volt, akit Michelle Pfeiffer heverőn bealvó udvarlójaként (Szép kis nap) vett le a lábáról, míg mások a Mint a kámfor érzéki bárjelenetét tartják filmtörténeti jelentőségűnek.