Patkány a konyhában!

Vágólapra másolva!
A Pixar legújabb, L'ecsó című animációs filmjében egy különleges gasztronómiai tehetséggel rendelkező kispatkány kalandjait követhetjük Párizsban. Az [origo] filmklub történetében először két vetítést is rendezünk: nem csak Budapesten, hanem Békéscsabán is ingyen, premier előtt nézhetik meg a filmet szerencsés olvasóink.
Vágólapra másolva!

Már a Pixar tavalyi animációs filmjében, a Verdák-ban is furcsa főhősök - autók - szerepeltek, de az új Pixar-film még ezen is túltesz: a L'ecsó főszereplője egy Remy nevű ínyenc patkány, aki fajtársai többségével ellentétben nemcsak hogy alaposan megválogatja, hogy mit vesz a szájába, hanem főzni is tud, mégpedig mesterszakácsokat megszégyenítően jól. Hiába él azonban a kis Remy Párizsban, a gasztronómia fellegvárában, vágya, hogy szakács legyen, nem teljesülhet, hiszen egy patkányt senki sem engedne be a konyhájába. Remy életében akkor áll be döntő fordulat, amikor egy nap véletlenül felfedezi a tehetségét a Gusteau nevű elegáns étterem mosogatófiúja, akivel kölcsönösen előnyös egyezséget kötnek.

A kis patkány történetét rengeteg humorral meséli el a film; erről magad is meggyőződhetsz, ha megnézed a tízperces magyar nyelvű részletet, amelyet a rendező konferál fel. A film alkotója nem más, mint az Oscar-díjas Brad Bird, aki A hihetetlen család mellett a Szuper haver rendezője is volt. Bird egy interjúban elmondta, hogy a L'ecsó több szempontból is különleges kihívást jelentett a filmkészítőknek, ezek egyike a párizsi miliő hiteles megteremtése volt. A csapat nem volt rest: mint ebből az angol nyelvű kisfilmből is kiderül, felkerekedtek, és alaposan bejárták Párizs utcáit és éttermeit, hogy a helyi hangulatot érzékletesen ábrázolhassák a filmben.

Egy főzésről szóló filmben természetesen rengeteg étel látható, és az alkotók mindent megtettek, hogy a különböző ínyencségeket valóban étvágygerjesztően ábrázolják. De hogyan valósítható meg ez egy animációs filmben? Bird és munkatársai ebben a kisfilmben beavatnak minket a műhelytitokba, amelynek lényege, hogy a filmben szereplő ételeket először tényleg megfőzték, a kész fogásokat lefényképezték, és ezek alapján készültek a számítógépes animációval megrajzolt finomságok. Szóval vigyázat, a film megtekintése során könnyen farkaséhség léphet fel!

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

A L'ecsó a nyolcadik Pixar-film.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt július 31-én kedden 19 órára a Mammut II. mozi 9-es termébe (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.):

Asztalos Réka, Balogh Farkas Csenge, Becsky Miklós, Beregi Péter, Bolfán Blanka, Csáji Balázs Csanád, Darázs Zsuzsanna, Deme Dániel, Dib Mariann, Farkas Tamás, Farkas Tamás, Farkas-Kis Máté, Feriancz Andrea, Filó Anikó, Fonó Márton, Gabányi Dóra, Gódor Nikoletta, Gulyás Zoltán, Gutyán Anikó, Gyurkó Attila, Horváth Zsuzsa, Huszár Barbara, Juba József, Kádár-Tóth István, Kalló Ibolya, Karányi Gábor, Katona Anita, Kerecsanin Péter, Kiséry Katalin, Komjáti Katalin, Kosztolányi Rozália, Ködöböcz Pál, Kranyik Ildikó, Krekács Kata, Kuszkó Antal, Ladinszki Viktória, Lazúr Roland, Legény Ági, Lichten Ágota, Luib Csaba, M. Szendrey Piroska, Pálla Szabolcs, Péter Tamás, Petrás Mónika, Podányi Orsolya, Polinszky Bálint, Pölöske László, Rehorovszky Pál, Rolkó Csaba, Sándor Betty, Schmidt Gyöngyi, Széll Szilárd, Tóth Frici, Tunyogi Péter, Ungrischpek Andrea, Vajay Gergő, Vámosi Tamás, Vetrik Szabolcs, Viczián Attila, Vitáris Gábor, Vízi Linda, Vladimir Pataki, Zsákai Dorottya

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!