Vágólapra másolva!
Ma este veszi kezdetét a 38. Magyar Filmszemle. Áttekintő cikkünkben számba vesszük a legérdekesebbnek ígérkező filmeket az őrült nő történetétől kezdve a hivatásos kerítő meséjéig, elmondjuk, hogy milyen újdonságokkal szolgál az idei rendezvény, és a legizgalmasabb nem filmes programokat is figyelmedbe ajánljuk.
Vágólapra másolva!

Mire vagyunk kíváncsiak?

Szász János tíz évvel a Witman fiúk után ismét egy Csáth Géza-adaptációval tér vissza: Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmjét várjuk legjobban a szemlén. A film egy pszichiáterről és nőbetegéről szól, akiknek kezdeti orvos-páciens viszonya fokozatosan tébolyult szexuális kapcsolattá változik. Az orvost az egyik leghíresebb dán színész, Ulrich Thomsen alakítja, akit a magyar nézők is jól ismerhetnek többek közt a Születésnap és Az örökség című filmből, az elmebeteg nőt az itthon még ismeretlen Kirsti Stubo játssza.

Megrázónak ígérkezik az elsőfilmes Bogdán Árpád Boldog új élet című alkotása, amely egy roma kamasz fiú történetét meséli el, aki a nevelőotthon zárt világából hirtelen kikerül a való életbe. A film önéletrajzi ihletésű: a rendező tizennégy éves koráig maga is nevelőotthonban élt.

Kamondi Zoltán szintén rég nem rendezett nagyjátékfilmet: utoljára 2001-ben láthattuk tőle a Kísértések-et. Új, Dolina című alkotása Bodor Ádám regényén alapul, és egy eldugott kisvárosban játszódik, ahol az emberek az érsek látogatását várják, ám helyette egy teljesen más idegen érkezik. A főszerepben Adriano Gianninit láthatjuk, aki a rémséges Hullámhegy című Guy Ritchie-filmben Madonna szeretőjét alakította.

A szórakoztató műfajból az S.O.S. szerelem! ígérkezik a szemle nagy dobásának. Sas Tamás romantikus filmje afféle modern Cyrano-történet lesz Csányi Sándor, Ullmann Mónika, Fenyő Iván és Szabó Patrícia főszereplésével. Csányi egy társkereső-ügynökség cinikus vezetőjét alakítja, akit egy szép napon mégiscsak megérint a szerelem.

A teljes szemleprogram napokra lebontva itt található.

Újdonságok a szemlén

Idén először előzsűrik válogatták a beérkezett filmeket, és ezek tettek javaslatot arra, hogy mely alkotások vegyenek részt a versenyben. Összesen 95 film versenyez négy kategóriában: 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm és 9 tudományos- és ismeretterjesztő film. Versenyen kívül 17 játékfilm, 11 tévéfilm, 96 dokumentumfilm, valamint 51 kísérleti- és kisjátékfilm kerül bemutatásra, míg a Duna Műhely 15, a Színház és Filmművészeti Egyetem 16, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 14 filmet vetít a szemle során.

Forrás: [origo]
Jelenet az Ópium- Egy elmebeteg nő naplója című filmből

Bár a versenyben részt vevő játékfilmeket egy közös szekcióban vetítik, a február 6-ai díjátadó ünnepségen két játékfilmes fődíjat osztanak majd ki: az egyiket a legjobb szerzői, a másikat a legjobb zsánerfilm kapja. A meglehetősen szokatlan megoldást a Szemletanács elnöke, Janisch Attila a filmhu-nak adott interjújában azzal indokolta, hogy "így szeretnénk ösztönözni, hogy a nemzetközi sikereket arató szerzői filmjeink mellett megerősödjön a tehetséget és szaktudást egyaránt megkívánó műfaji filmezés is".

Kiállítások

A szervezők Fábri Zoltán (Körhinta, Isten hozta, őrnagy úr!) rendező emlékének ajánlják az idei szemlét, és ebből az alkalomból a Nemzeti Galériában mától életmű-kiállítást tekinthetnek meg a látogatók Fábri festményeiből, rajzaiból, díszletterveiből. A kiállítás a szemlén váltott bármely mozijeggyel ingyen látogatható.

Forrás: [origo]
Jelenet az S.O.S. szerelem! című filmből

Réz András nyitja meg február 1-én 16 órakor a Millenáris Teátrumban a negyedik magyar filmplakát-kiállítást. Harmincöt plakátot tekinthetnek meg a látogatók, melyeket 2006-ban bemutatott filmekhez készítettek magyar grafikusok. Csak remélni tudjuk, hogy a kiállított művek színvonala felér a kiállítást reklámozó plakát zsenialitásával. A közönség is szavazhat kedvenc plakátjára, mégpedig itt.

Egyebek

A szemlén február 3-án 11 órakor mutatják be a 303 magyar film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvet, amely az 1916-os Az obsitos-tól a 2005-ös Herminamező - Szellemjárás-ig ajánl - minő meglepetés - 303 db magyar filmet az olvasók/nézők figyelmébe. A Bori Erzsébet és Turcsányi Sándor által szerkesztett kötet érdekes olvasmány lehet azoknak, akik szeretnék egy kicsit bővíteni ismereteiket a magyar filmek terén - jó iránymutatással szolgál azt illetően, hogy mely alkotásokat érdemes megtekinteni, sőt, még azzal kapcsolatban is, hogy melyeket jobb elkerülni (lásd pl. a Sorstalanság-ról szóló részt).

Várakozással nézünk még Mundruczó Kornél sajtótájékoztatója elé is, amelyen a főszereplő Bertók Lajos halála miatt félbemaradt Delta című filmje hamarosan újrainduló forgatásáról tudhatunk majd meg részleteket. Talán az új főszereplő személye mellett az is kiderül majd, hogy sikerült-e megfelelő szereplőt találni a film beszélő teknősének megformálására.