A citromsárga fütyi diadalútja

Vágólapra másolva!
Tizennyolc év alatt kiforrott karakterek, ezerszínű és -szagú poén, valamint Springfield városka pontos földrajzi meghatározása. Simpsonék többméteresre dagadnak, és beveszik a mozivásznat. Remek film.
Vágólapra másolva!

A vásznon a Simpson család kedvenc tévésorozatának moziváltozata pereg. Homer Simpson felemeli széles ülepét a moziszékből, megfordul és ránk néz. "Aki beül a moziba egy tévésorozatért, az óriási lúzer" - mondja az óriásra dagadt Homer, a lúzerek lúzere per definitionem. Hiszen olyasmiért fizet, amit ingyen is megkaphat, folytatja. Citromsárga ujjával felénk bökdös: "Lúzer." És a moziterem, az igazi, lúdbőrözik a gyönyörűségtől.

Így indul a film, ezzel az okos, izgalmas pillanattal. Homer és kis családja kimászott a dobozból, szétterül a vásznon, és többméteres testével felénk fordul. Ez több mint kikacsintás, ez közös tér. A méretes vászon csücske megnyúlik, hozzánk is elér, begöngyöl minket is a közepébe. Az ő mozitermük a miénk is. És fordítva. Ez most már nem egy néhány inches átmérőjű rajzfilm a nappalinkban; inkább mi lépünk be Springfieldbe, a hatalmasra nőtt, de jól ismert figurák és díszletek közé. Szomszédok leszünk. Családtagok.

Remek film A Simpson család. Tíz napja egy hűvös estén, nyomott hangulatban ültem be rá valahol Közép-Angliában. Felfrissülve, vigyorogva, ruganyos léptekkel sétáltam ki róla - másfél órás nevetgélés után okafogyottá válik minden ború. Rengeteg a poén: villámgyorsan követik egymást, minden képkockára jut néhány. A sorozat tizennyolc éve alatt már kiderült: Matt Groening és a többiek ugyanolyan tisztelettel kezelik az eltaknyolós, vastag nyerítést, a klasszikusok kifordítását vagy a finom, suhogó szatírát. Minden jöhet.

Forrás: InterCom

Jön is. Kiröhögjük Homert, ahogy beszakad alatta a tető, Flanders szomszéd mintaapa-lendületét, Bart citromsárgán tiszteletlen fütyijét, a kurtafarkú malacot, a környezetszennyezőket, a környezetvédőket, a botoxfüggő médiát és médiafogyasztót, a papot, a kormány embereit, Schwarzenegger elnököt, Bonót vagy úgy általában az íreket. Alaszkát, egész Amerikát, mutáns mókust, katonát, vadakat terelő juhászt, harciasan cumizó Maggie-t. Tom Hanks is megkapja, saját magától - nagyszerű cameo. A humor ezer alakban vibrál a szemünk előtt, csak legyen időnk feldolgozni.

A humoron kívül van még valami, ami befonja A Simpson család-ot: a gyengédség. Marge és Homer kettőse megható, finom történet a szerelmes, féltő nőről és a szerelmes, konok férfiról. "Tartsd vissza, nyeld le a fájdalmad. Nő vagy, ez a dolgod" - tanácsolja Marge a lányának, a frusztrált Lisának. Aztán az is kiderül, hogy az élet még Springfieldben sem ilyen egyszerű: Homer éppen akkor döbben rá, mekkora barom volt, amikor Marge nem hajlandó tovább tűrni a baromságait.

Forrás: InterCom

Volt, ami kimaradt, ami hiányzott. Ha film, akkor sokkal többet akarok Springfieldből; tovább nézném a városlakókat: Krusty bohócot, Lovejoy lelkészt, a gonosz Monty Burnst. Az egész estésre pumpált sztori valahol a kétharmadánál, a hómezőkön leül, de szerencsére nem tart sokáig az üresjárat. Ezalatt kicsit elpilled az ember, és erőt gyűjt az utolsó harmadra. Aztán minden összeáll. A végére már egyértelmű: sikerült, megcsinálták. Film lett négyszáz darab húszperces epizódból.

Mesterházy Lili